Miehet: Yli sadan minuutin trilleri Pietarsaaressa päättyi tasapeliin

Ykkösen sunnuntai-illan kamppailusta FF Jaron ja TPS:n välillä saattoi moni odottaa ennakkoon vähämaalista futismatsia. Maalinteko oli alkukauden peleissä tuottanut hankaluuksia kummallekin joukkueelle. Jaron saldo kolmeen ensimmäiseen peliin oli yksi tehty maali, TPS puolestaan oli tehnyt neljässä pelaamassaan ottelussa yhteensä kolme maalia.

Avauspuoliajan jälkeen oltiinkin vielä kirjoittamassa tarinaa vähämaalisesta ottelusta. Joukkueet poistuivat pukukoppeihin tilanteessa 0–0. Toisella puoliajalla alkoi sitten tapahtua korkojen kera, ja pyhäpäivänä futiskentän laidalle saapunut 773-päinen yleisö näki yhteensä kuusi maalia. Ottelun päätösvihellyksen kuuluessa pelikello oli juossut 104. minuutille ja lukemat tulostaululla olivat 3–3.

– Oli kyllä trilleri. Aika sekavaa peliä, tietty kenttäkin vaikeutti. Aikamoinen pettymys meidän puolellemme. Aika sanattomaksi vetää, päivitteli pelin jälkeen TPS:n keskikenttäpelaaja Santeri Pohjolainen.

Pietarsaaren Keskuskentän nurmi ei vielä tässä vaiheessa kevättä vihertänyt, vaan muistutti enemmän viljelymaata kuin urheilukenttää. Heikkokuntoisen ja pomppuisen kentän vuoksi kumpikin joukkue pyrki tänään pitämään maata pitkin tapahtuvan lyhytsyöttöpelin minimissä. Kuvaavaa oli, että kumpikin joukkue loi avauspuoliajan parhaan maalipaikkansa kulmapotkusta.

– Tämä oli sellainen kevään ensimmäinen nurmipeli, jossa ei hienouksia ollut kumpaankaan suuntaan. Ihan selkeästi valitsimme tänään pelityylin alustan mukaan. Kenttä oli sellaisessa kunnossa, ettei se lyhytsyöttöpeliä tänään oikein mahdollistanut. Siitä huolimatta pelasimme hyvän ensimmäisen puoliajan ja olimmekin siinä lähellä maalintekoa, sanoi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

Ottelussa alkoi tapahtua toden teolla, kun tunti täyttyi pelikellossa. Riku Riskin loistava vapaapotku tavoitti maalinedustalta Torfiq Ali-Abubakarin, joka jatkoi pallon jalallaan pietarsaarelaisten maaliin. Kertakaikkisen kaunista yhteispeliä TPS:n kokeneelta konkarilta ja nuorelta kärkipelaajalta. Maali oli ghanalaiselle Ali-Abubakarille ensimmäinen Ykkösessä.

Kolme minuuttia avausmaalin jälkeen TPS sai jälleen vapaapotkun, ja pallon taakse asettui uudestaan Riski. Riski lähetti keskityksen maalille tavoitellen joukkuekaverinsa Roope Pakkasen päätä. Pakkanen oli oivassa paikassa valmiina puskemaan, mutta ensin palloon ehti Jaron Jim Myrevik, joka epäonnekseen pukkasi pelivälineen omaan maaliin.

Jaro onnistui kirimään TPS:n kahden maalin etumatkan umpeen englantilaishyökkääjä David Joseph Cartyn kahdella puskumaalilla. TPS nousi vielä uudestaan johtoon, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä kaksi minuuttia. Linus Rönnbergin röyhkeä nousu boksiin tuotti rangaistuspotkun, jonka niittasi maaliin Alhaji Gero. Viime vuonna Jaron paidassa kymmeneen peliin kuusi maalia pyssyttäneelle nigerialaiskärjelle osuma oli tämän kauden ensimmäinen Ykkösessä.

Illan viimeistä maalia ei tässä vaiheessa oltu vielä nähty. Jaro onnistui nousemaan tasoihin, kun erotuomari Juho Niemisen antamaa lisäaikaa oli pelattu 13 minuuttia. Tasoituksen pukkasi Alex Ramsay. TPS:n osalta loppuhetkien tapahtumia väritti epäonni, sillä Palloseuran puolustaja Umar Bala Muhammed joutui jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi, kun lisäaikaa oli pelattu kahdeksan minuuttia. TPS oli sallitun määrän vaihtotapahtumia jo käyttänyt ja joutui siten pelaamaan ratkaisevat loppuhetket alivoimaisena.

– Toiselle jaksolle saimme hyvän startin ja tehtyä pari maalia. Pakkamme sekosi hetkeksi, kun puolustaja Severi Pöysä loukkaantui vartti ennen täyttä aikaa. Jaro pisti lisää painetta ja äijää maalille ja sai tasoitettua pelin 2–2:een. Kun me pääsimme uudestaan johtoon, niin Umar loukkasi itseään niin, että hänet jouduttiin kantamaan paareilla pois. Hänet oli pakko ottaa pois ja vaihdot oli siinä vaiheessa jo käytetty, joten jouduimme alivoimalle. Oli pettymys, että Jaro pääsi siinä sitten vielä tekemään sen 3–3-tasoituksen. Kyllä tämä tappiolta maistuu, totesi TPS:n päävalmentaja Laurikainen.

TPS:n ilohaiheisiin tänään kuuluivat Ali-Abubakarin ja Geron kauden ensimmäiset maalit sekä nuorten omien kasvattien hienot esitykset keskikentällä. Santeri Pohjolainen, 20, ja ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon Ykkösessä nostettu Aapo Boström, 17, pelasivat kerrassaan mainion ottelun Palloseuran keskikentällä.

– Olin kentän kunto huomioiden yllättynyt, kuinka hyvin pystyimme palloa pitämään ja liikuttamaan. Oli kyllä kiva pelata Boströmin kanssa, tuumasi Pohjolainen.

Omalta joukkueeltaan Pohjolainen jäi tänään kaipaamaan parempaa puolustuspeliä. Jaron kaikki kolme osumaa olivat puskumaaleja, jotka syntyivät TPS:n boksin sisältä.

– Täytyy parantaa boksin puolustamista. Aiemmissa peleissä olemme puolustaneet hyvin, mutta tänään oli kyllä surkeaa puolustamista meiltä. Meillä muuttui joukkueen ikäkeskiarvo aika rajusti nuoremmaksi tälle vuodelle. Se tuo varmaan omat haasteensa tällaisiin tiukkoihin peleihin, joissa pitäisi olla kova lopussa, mutta kyllä minä uskon, että tästä tulee vielä hyvä kausi, Pohjolainen sanoi.

Vaikka Pietarsaaresta ei tänään ollut tuomisina kolmea pistettä Turkuun, oli pelissä päävalmentaja Laurikaisen mukaan paljon hyvää. Palloseuran kokenutta valmentajaa ilahdutti erityisesti hyökkääjäkaksikon Gero – Ali-Abubakar ketsuppipullojen aukeaminen sekä joukkueen nuorisokaartin esitykset.

– Nuoret herrat Boström ja Pohjolainen pelasivat tänään keskikentällä erinomaisen pelin. Sen lisäksi, että he puolustivat hyvin, niin he löysivät hyvin syöttösuuntia myös ylöspäin. Ylipäätään tänään oli pieniä asioita, jotka johtivat siihen, ettemme voittaneet. Näin tämän päivän pelissä paljon hyvää, Laurikainen sanoi.

Tuomas Pippola oli avauksessa ja pelasi onnistuneen pelin. Torfiq pelasi tähän asti parhaan pelinsä meillä. Koko ajan ollaan menty eteenpäin, vaikka tuloksenteon kannalta ollaan vielä vaiheessa. Olen kuitenkin vakuuttunut, että peli saadaan kyllä loksahtamaan kohdalleen ja se tuottaa tulosta. Toivotaan, ettei paareilla kentän jättäneille ”Sevelle” ja Umarille käynyt tänään pahemmin. Vielä en osaa heidän tilanteestaan sanoa.

Lopputulos:

FF Jaro – TPS 3–3 (0–0)

Ottelun maalit:

60 min 0–1 Torfiq Ali-Abubakar
63 min 0–2 oma maali
70 min 1–2 David Joseph Carty
81 min 2–2 David Joseph Carty
88 min 2–3 Alhaji Gero (rp)
90+13 min 3–3 Alex Ramsay

Varoitukset:

FF Jaro
48 min Johan Brunell
83 min Guillermo Sotelo
83 min Veli-Pekka Tervaskangas (th)

TPS

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (MV, C)
Roope Pakkanen
Riku Riski
Umar Bala Muhammed
Yannis Lamgahez
Severi Pöysä (76 min Matias Kivikko Arraño)
Torfiq Ali-Abubakar (76 min Jesper Karlsson)
Kasper Hämäläinen (85 min Daniel Rantanen)
Tuomas Pippola (65 min Linus Rönnberg)
Santeri Pohjolainen
Aapo Boström (65 min Alhaji Gero)

Erotuomari: Juho Nieminen

Pelipaikka: Pietarsaaren Keskuskenttä

Yleisömäärä: 773

Seuraava ottelu: La 13.5. klo 16.00 TPS–Gnistan, Turun Urheilupuiston Yläkenttä.

Ottelun kooste

Hikihaastattelu

Lisää uutisia