Miehet: Michael Oliphant ja Marko Grönholm edustusjoukkueen taustaryhmään – John Allenista TPS Akatemian päävalmentaja

TPS julkaisi viime joulukuussa miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Mika Laurikaisen, pelaajavalmentaja Kasper Hämäläisen, maalivahtivalmentaja Mikko Känkäsen ja talenttivalmentaja Jesse Saarisen valmentajasopimukset. Tepsin taustaryhmä on sen jälkeen vielä täydentynyt ja on nyt kokonaisuudessaan valmis kauteen 2023.

Fysioterapeutti Markus Kemppainen on kuulunut TPS:n miesten edustusjoukkueen taustaryhmään vuodesta 2017 lähtien ja jatkaa työssään myös tulevalla kaudella. Koulutukseltaan Kemppainen on fysioterapeutti ja urheiluhieroja.

Kemppaisen lisäksi TPS:n fysioterapeuttina tulevalla kaudella toimii Marko Grönholm. Grönholm toimii Terveystalossa vastaavana fysioterapeuttina. Hänellä on pitkä kokemus fysioterapiasta ja urheiluvammojen kuntoutuksesta. Suomen Fysioterapeutit valitsi Grönholmin viime vuonna vuoden fysioterapeutiksi Suomessa. Grönholmilla on lajitaustaa jalkapallosta myös muissa kuin fysioterapeutin tehtävissä, sillä hän on toiminut erotuomarina Veikkausliigassa.

– On upeaa liittyä virallisesti mukaan Tepsin fysioterapiatiimiin. Näen fysioterapian tiimityönä, jossa osaavat ammattilaiset tekevät yhdessä töitä urheilijoiden eteen. Tavoitteena on mahdollistaa pelaajille mahdollisimman paljon terveitä harjoituspäiviä, mikä mahdollistaa kehittymisen urheilijana, sanoo Grönholm.

– On erittäin hienoa saada Markon kaltainen kokenut ja arvostettu fysioterapian ammattilainen virallisesti mukaan tiimin. Marko on ollut mukana pelaajien kuntoutustyössä Terveystalo-yhteistyön kautta jo muutaman kauden ajan. Itselleni oli tärkeää tulevaa kautta silmällä pitäen, että Marko saatiin nyt virallisesti mukaan taustajoukkoihin. Näin ollen ajatustenvaihto lisääntyy entisestään ja pelaajien kuntoutus pysyy laadukkaana myös jatkossa, toteaa Kemppainen.

TPS:n miesten edustusjoukkueen uusi fysiikkavalmentaja on Michael Oliphant. Australiasta kotoisin oleva Oliphant on koulutukseltaan fysioterapeutti. Suomessa jo reilut kuusi vuotta asuneella Oliphantilla on kokemusta sekä fysioterapeutin että fysiikkavalmentajan työstä. Hän on viime vuodet vastannut TPS Juniorijalkapallossa nuorten talenttipelaajien fyysisestä valmennuksesta.

Miesten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana Oliphant vastaa pelaajien fyysisten ominaisuuksien testaamisesta ja kehittämisestä.

– Fysiikkavalmentajana pyrin maksimoimaan jokaisen pelaajan fyysisen suorituskyvyn ja kehittämään pelaajien nopeutta, räjähtävyyttä, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Kun loukkaantuneen pelaajan kuntoutustyö Markuksen ja Markon kanssa on edennyt siihen pisteeseen, että pelaaja palaa treeneihin, otan minä hommakseni auttaa pelaajaa pääsemään pelikuntoon ja huolehdin siitä, että kuormitusta harjoituksissa lisätään asteittain, kuvaa Oliphant rooliaan.

Oliphant aloitti työnsä Tepsin miesten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana tammikuussa. Harjoituskauden testitulosten perusteella Oliphant odottaa tulevaa Ykkösen sarjakautta luottavaisin mielin.

– Näin fysiikkavalmentajan näkökulmasta katsottuna meillä on hyvä pelaajamateriaali. Joukkueessa on paljon lahjakkaita nuoria pelaajia, jotka ovat menossa urallaan eteenpäin. Minulle on näiden ensimmäisten kuukausien aikana piirtynyt kuva motivoituneesta joukkueesta, jonka pelaajilla on asenne kunnossa.

Miesten Kolmosessa pelaavan TPS Akatemian päävalmentajaksi on valittu John Allen. Walesista kotoisin oleva Allen on suomalaiselle jalkapalloyleisölle hyvin tuttu nimi, sillä hän saapui Suomeen pelaajana jo vuonna 1984. Hän pelasi Veikkausliigassa ja sitä edeltäneessä SM-sarjassa yli 200 ottelua MP:n, RoPS:n, TPS:n, MYPAn ja TPV:n paidassa. Allen aloitti valmennustyön TPS:n miesten edustusjoukkueen Mika Laurikaisen kakkosvalmentajana kaudella 2003. Parikymmenvuotisen valmennusuransa aikana hän on toiminut Turun Palloseurassa akatemiavalmentajana, miesten edustusjoukkueen päävalmentajana, naisten edustusjoukkueen valmentajana sekä juniorivalmennustehtävissä, viimeksi TPS:n A-nuorten vastuuvalmentajana.

– Minulla on aiempaa kokemusta akatemiavalmentajana toimimisesta Tepsissä. Aikanaan FIM-akatemiasta lähti maailmalle monta hienon uran tehnyttä pelaajaa, ja nyt meillä on GANT-akatemiassa kasvamassa lahjakkaita nuorten maajoukkuepelaajia. Nuorten pelaajien kanssa työskentely on minulle valmennustehtävistä se kaikkein mielenkiintoisin. On hienoa, kun pääsee läheltä näkemään nuorten pelaajien kehityksen ja auttamaan heitä tiellä kohti edustusjoukkuetta ja jalkapalloammattilaisuutta, Allen kokee.

TPS:n reservijoukkue pelasi vielä viime kaudella nimellä TPS U23, mutta tälle vuodelle joukkueen nimi vaihdettiin TPS Akatemiaksi. Reservijoukkueympäristöä on TPS Jalkapallossa kehitetty askel kerrallaan niin, että se aikanaan yhdistyisi GANT-akatemiana tunnettuun TPS:n talenttiakatemiaan.

– Pyrimme rakentamaan TPS Akatemiasta mahdollisimman lähellä seuran edustusjoukkuetta olevan ympäristön. Kynnyksestä edustusjoukkueen ja akatemiajoukkueen välillä pyritään tekemään mahdollisimman matala. Tämä tapahtuu yhtenäistämällä harjoittelua sisällöllisesti, laadullisesti ja määrällisesti. Olemmekin nyt saaneet TPS Akatemian ja edustusjoukkueen liitettyä vielä kiinteämmin yhteen siten, että akatemiajoukkueen päävalmentaja John Allen on mukana kaksi kertaa viikossa myös edustusjoukkueen treeneissä. Talenttivalmentaja Jesse Saarinen on hänkin kaksi kertaa viikossa mukana edustusjoukkueen harjoituksissa. Jesse tekee yksilötasolla työtä nuorten pelaajiemme kanssa, taustoittaa Laurikainen kuviota akatemiajoukkueen ympärillä.

Kaiken kaikkiaan Laurikainen on erittäin tyytyväinen siihen, minkälainen taustaryhmä Tepsissä on kaudelle 2023 kasassa.

– Meillä on todella hyvä ja ammattitaitoinen taustaryhmä. Välttämättä kaikki eivät ole päätoimisia työntekijöitä, mutta erittäin ammattitaitoiset tekijät meillä on ihan jokaisessa roolissa joukkueen taustalla, summaa Laurikainen.

TPS:n taustaryhmä kaudella 2023

Päävalmentaja: Mika Laurikainen
Pelaajavalmentaja: Kasper Hämäläinen
TPS Akatemian päävalmentaja: John Allen
Maalivahtivalmentaja: Mikko Känkänen
Talenttivalmentaja: Jesse Saarinen
Fysiikkavalmentaja: Michael Oliphant
Fysioterapeutti: Markus Kemppainen
Fysioterapeutti: Marko Grönholm
Joukkueenjohtaja: Jani Tuomala
Joukkueenjohtaja: Tapio Hirvaskari
Huoltaja: Tapani Elmeranta
Lääkäri: Jyrki Rauhaniemi

Lisää uutisia