Michael Oliphant jatkaa TPS:n fysiikkavalmentajana

Kuvassa TPS:n fysiikkavalmentaja Michael Oliphant

Turun Palloseura on solminut 2+1-vuotisen jatkosopimuksen fysiikkavalmentaja Michael Oliphantin, 39, kanssa. Viime kaudella TPS:n miesten edustusjoukkueen taustaryhmään liittynyt Oliphant odottaa jo innolla tulevaa jalkapallokautta ja yhteistyötä uudistuneen valmennustiimin kanssa.

– Jatkan fysiikkavalmentajan työtä TPS:ssä tosi innokkain mielin. Tämä uusi prosessi, mikä Tepsissä on nyt rakenteilla, vaikuttaa minusta todella mielenkiintoiselta. Näen tässä paljon potentiaalia ja halusin sitoutua pidempään yhteiseen prosessiin uudistuneen valmennustiimin kanssa, Oliphant kertoo.

Australiasta kotoisin oleva Oliphant on koulutukseltaan fysioterapeutti. Hänellä on kokemusta sekä fysioterapeutin että fysiikkavalmentajan työstä. TPS:n uusi päävalmentaja Miika Nuutinen on erittäin tyytyväinen, että Oliphantin vahva ammatillinen osaaminen on jatkossakin seuran käytössä.

– Taustatiimiä kasatessani kartoitin heti aluksi, millaisia ihmisiä TPS:ssä jo on töissä. Aika nopeasti kävi ilmi, että seurassa työskentelee erinomainen fysiikkavalmentaja. Lähdimme keskustelemaan Michaelin kanssa tarkemmin yksityiskohdista. Michaelilla oli selvä visio siitä, millaisia fyysisen valmennuksen muutoksia hän haluaisi joukkueen arkeen tuoda, ja se kohtasi oman näkemykseni kanssa, Nuutinen taustoittaa.

Nuutisen mukaan fysiikkavalmentajana Oliphantilla on tärkeä rooli joukkueen taustalla. Omalla työpanoksellaan Oliphant osaltaan mahdollistaa pelitavan toteuttamisen kentällä.

– Lähtökohta on se, että meillä pitää olla tosi työteliäs ja juoksuvoimainen ryhmä. Se tarkoittaa harjoittelun kannalta sitä, että tulee harjoitella kovaa ja kehittävästi. Pelaajien ominaisuuksien ja suorituskyvyn pitää olla tasolla, joka mahdollistaa sellaisen pelaamisen, mitä me haluamme kentällä nähdä, Nuutinen sanoo.

Fyysisten ominaisuuksien kehityksellä on lisäksi merkittävä rooli pelaajakehityksessä.

– Haluamme rakentaa ympäristön, joka mahdollistaa pelaajalle seuraavan askeleen ottamisen uralla. On pelaajan seuraava askel sitten nousu pelaavaan kokoonpanoon tai murtautuminen sarjan eliittiin, vaatii se määrältään, laadultaan ja kuormittavuudeltaan oikeanlaista harjoittelua. Michaelin rooli harjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa tulee olemaan iso, Nuutinen jatkaa.

Päävalmentaja Nuutisen työ Turussa alkaa joulukuun alussa. Kun valmennustiimin uudet jäsenet ovat vielä olleet kiinni aiemmissa työvelvoitteissaan, on fysiikkavalmentaja Oliphantilla ollut tärkeä rooli TPS:n uuden harjoituskauden toiminnan käynnistämisessä.

– Aloitimme treenit lokakuun viimeisenä päivänä. Olemme nyt viimeisen kuukauden ajan keskittyneet vahvasti fysiikkaharjoitteluun ja rakentaneet pohjaa edessä olevaa pitkää harjoituskautta varten. Järjestimme myös hiljattain yhdessä yhteistyökumppanimme Terveystalon kanssa fyysiset testit pelaajille, Oliphant kertoo.

Tulevan kauden fyysisen harjoittelun painopisteistä Oliphant nostaa erityisen tärkeinä esille oikeanlaisten ärsykkeiden tuottamisen treeneissä ja pelaajien yksilöllisten tarpeiden huomioimisen.

– Tärkein tehtävä omassa roolissani on varmistaa, että pelaajat saavat harjoituksissa oikeanlaisia ärsykkeitä tässä kohtaa harjoituskautta. Harjoituskaudella tulemme keskittymään vahvasti siihen, että pelaajat ovat fyysisesti parhaassa mahdollisessa kunnossa, kun kauden tärkeimpiä pelejä pelataan. Pelejä tulee tiiviillä tahdilla eteen varsinkin loppukaudesta. Harjoituskaudella meidän täytyy seurata tarkkaan pelaajien kuormitusta ja huolehtia siitä, että pelaajille tulee tarpeeksi juoksukilometrejä, Oliphant tietää.

– Toinen tärkeä asia on jokaisen pelaajan yksilöllinen huomioiminen. Joku pelaaja voi kaivata selkeästi lisää kestävyysharjoittelua ja jollain toisella pelaajalla taas tärkeimmät kehityskohteet ovat jossain muualla. Harjoitusohjelmissa ja niiden tavoitteiden asettelussa täytyy huomioida pelaajat yksilöinä. Suunnittelen pelaajillemme yksilölliset ohjelmat kuntosaliharjoitteluun sekä tarjoan heille tukea riittävän ja oikeanlaisen ravinnon saantiin, Oliphant kuvaa työnsä sisältöä.

TPS:n miesten edustusjoukkueen taustatiimi tulee täydentymään vielä talenttivalmentajalla, analyytikolla ja fysioterapeuteilla. Fysiikkavalmentaja Oliphant toimii edustusjoukkueen taustaroolinsa lisäksi TPS Juniorijalkapallon fysiikkavalmennuksen vastaavana. Seuran junioripuolella hänen rooliinsa kuuluu juniorien fyysisen testauksen organisointi Palloliiton ohjeistuksen mukaan ja fyysisen valmennuksen koordinointi.

– Toimin itse fysiikkavalmentajana P13–P15-ikäluokkien joukkueissa. Meillä on TPS:n junioripuolella minun lisäkseni neljä fysiikkavalmentajaa, jotka työskentelevät ohjauksessani. Annan heille ohjausta sen suhteen, mihin asioihin fyysisessä harjoittelussa kannattaa keskittyä eri ikäluokissa. Pyrimme luomaan ympäristön, joka tukee kaikkien seuramme fysiikkavalmentajien kehitystä valmentajina. Siinä avainasemassa on riittävä kommunikaatio valmentajien kanssa, Oliphant taustoittaa.

TPS:n kausikortit kaudelle 2024 ovat nyt myynnissä! Tiketin kausikorttikauppaan pääset tästä linkistä.

Valokuva median käyttöön

Lisää uutisia