Liigakarsintojen ennakko – ”Tavoitteen saavuttaminen edelleen meistä itsestämme kiinni”

Turun Palloseuralla on jäljellä kaksi kauden tärkeintä peliään. TPS taistelee kauden 2024 Kansallisen Liigan paikasta kaksiosaisissa liigakarsinnoissa. Liigakarsinnoissa turkulaiset kohtaavat naisten Ykkösessä toiseksi sijoittuneen Pallokerho Keski-Uudenmaan. Kaksiosainen karsinta aloitetaan PKKU:n kotikentällä keskiviikkona 18.10. kello 18.30. Lauantaina 21.10. kello 15.00 on vuorossa toinen osaottelu Turussa Veritas Stadionilla.

TPS nousi täksi kaudeksi takaisin Kansalliseen Liigaan kahden Ykkösessä vietetyn vuoden jälkeen. Sarjanousijan sijoitus päättyneellä liigakaudella oli yhdeksäs. Joukkueen kauden ehdoton kohokohta oli kesäkuussa Helsingistä haettu 3–0-voitto HJK:sta.

TPS taisteli viimeiseen kierrokseen asti suoraan säilymiseen oikeuttavasta kahdeksannesta sijasta. Lopulta PK-35 nappasi tuon kahdeksannen sijan neljän pisteen marginaalin turvin. TPS:n kannalta ratkaiseviksi osoittautuivat sarjajumbo ONS:lle menetetyt yhdeksän pistettä – muilta joukkueilta ONS ei pisteitä kyennyt ryöväämään.

Turkulaisjoukkue on kokenut kauden aikana monia muutoksia sekä pelikentällä että sen laidalla. Keskuspuolustaja Emma Santamäki siirtyi keskikesällä Kuopion Palloseuraan. Elokuun lopussa TPS:ssä vahvaa kehitystä osoittanut laitapelaaja Silja Jaatinen siirtyi Ruotsiin AIK:n riveihin. Kahden avainpelaajan poistumisen lisäksi muutoksia tapahtui myös valmennuspuolella, kun päävalmentaja Akusti Salonen joutui jättämään tehtävänsä terveydellisistä syistä ja vetovastuun otti kantaakseen Siiri Välimaa.

– On ollut aika haasteellinen kausi, niin kuin on varmaan ulospäinkin näkynyt ihmisille. Isoja muutoksia on ollut paljon, niin pelaajistossa kuin valmennuksenkin osalta. Kaikkeen tähän nähden olemme tehneet kovasti töitä. Karsintojen kautta lähdetään nyt säilyttämään meidän liigapaikkaamme. Kausi on ollut tosi pitkä, mutta kyllä meiltä vielä löytyy paukkuja näihin kahteen ratkaisupeliin, sanoo TPS:n kapteeni Inkeri Niemi.

PKKU on tuttu vastustaja Niemelle ja Tepsille kahdelta edelliseltä vuodelta Ykkösestä. Viime kaudella PKKU ja TPS kohtasivat yhteensä neljä kertaa ja voitot jakautuivat tasan 2–2. Pitkässä sarjassa TPS oli kuitenkin vahvempi ja pystyi nostamaan tasoaan syksyn ratkaisupeleissä, napaten kauden 2022 päätteeksi Ykkösen mestaruuden ennen PKKU:ta.

– Viime kaudesta muistan, että PKKU:n kanssa oli aina tosi tiukkoja pelejä ja että heitä vastaan sai aina vääntää kovasti. Varmasti tasaisia kamppailuja tulevat nämä karsintapelitkin olemaan, ennakoi Niemi.

Niemi näkee, että päättyneen liigakauden kovat pelit tuovat TPS:lle edun verrattuna Ykköstä pelanneeseen PKKU:hun.  

– Kyllä me lähdemme karsintoihin näyttämään, että miksi me olemme liigajoukkue ja miksi ansaitsemme paikkamme korkeimmalla tasolla. Vaikka meidän suoritustasomme on heitellyt, niin olemme näyttäneet oman osaamisemme. Olemme pystyneet voittamaan HJK:n ja pelanneet useampia tasaisia pelejä Kansallisen Liigan yläloppusarjan joukkueita vastaan. Uskon, että meille on iso etu siitä, että me olemme pelanneet liigapelejä ja he ovat pelanneet Ykkösen pelejä.

Niemi kuuluu TPS:n joukkueen kokeneeseen osastoon. Maalivahti teki pääsarjatason debyyttinsä mustavalkoisten veräjän suulla jo kaudella 2013. Hän tietää, että kauden tärkeimmissä peleissä korostuu henkinen kantti.

– Kyllä tämä lopulta tulee ratkeamaan siihen, että kumpi tahtoo sitä voittoa enemmän. Luulen, että fyysisesti ja jalkapalloilullisesti vääntö tulee olemaan tosi tasaista. Se, kummalla on kaikki palaset kohdallaan korvien välissä, tulee voittamaan nämä karsintapelit.

Kapteeni vakuuttaa, että TPS:llä ovat palaset kohdallaan.

– Kyllä meillä on kova voitontahto. Ei meistä kukaan halua pudota sarjaporrasta alemmas. Kauteen lähdettäessä tavoitteemme oli sarjapaikan säilyttäminen ja sen tavoitteen saavuttaminen on edelleen täysin meistä itsestämme kiinni. Meillä on kova nälkä saavuttaa se tavoite, Niemi sanoo.

Kauden 2024 liigapaikka ratkaistaan kahden karsintaottelun yhteistuloksella. Vierasmaalisääntö ei ole voimassa, vaan kaksiosaisen karsinnan jokainen maali on samanarvoinen. Mikäli maalit ovat kahden ottelun jälkeen tasan, pelataan heti toisen osaottelun päätteeksi jatkoaika, jonka pituus on 2 x 15 minuuttia. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatkoajalla, tai molemmat tekevät yhtä paljon, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Liigakarsinnat:

1. osaottelu: ke 18.10. klo 18.30 PKKU–TPS, Kaleva UP, Kerava.
2. osaottelu: la 21.10. klo 15.00 TPS–PKKU, Veritas Stadion, Turku.

Ruutu näyttää molemmat ottelut suorina lähetyksinä.

Lisää uutisia