Laura Wentjärvi palaa Palloseuran paitaan

Laura Wentjärvi palaa Palloseuran paitaan kauden 2021 kattavalla sopimuksella! Wentjärvi debytoi mustavalkoisissa kaudella 2015, kun hän siirtyi Kokkola Futis 10:stä Turkuun. Wentjärvi lunasti paikkansa Palloseurassa ja myös seuraava kausi alkoi lupaavasti, mutta loukkaantumiset rikkoivat kautta ja kesäkuussa oli edessä kolmen kuukauden tauko. 

Kaudella 2017 Wentjärvi lähetettiin farmijoukkue NiceFutiksen avuksi, mutta 2018 hän suuntasi takaisin kotikonnuilleen ja siirtyi pelaamaan IK Myraniin. IK Myranissa kokeneelle pelaajalle oli kysyntää ja vastuuta oli jälleen luvassa paljon. Kauden päättyessä Wentjärvi pääsi juhlimaan nousua Ykkösestä silloiseen Naisten Liigaan. Vastuu jatkui myös pääsarjatasolla, mutta kausi sai syksyllä loukkaantumisen takia ennenaikaisen päätöksen. Kauden 2020 Wentjärvi joutui jättämään kokonaan väliin, mutta nyt tie vei jälleen takaisin Turkuun ja vaikka juuret ovat Pohjanmaalla, voidaan Lauran kohdalla puhua omalla tavallaan kotiinpaluusta.

– Turku on itselleni toinen koti, joten ei ole väärin sanoa, että nyt ollaan taas palattu kotiin. Turkuun on aina kotoisa olo tulla ja TPS on itselleni toinen perhe. Vuosien aikana on tullut paljon mustavalkoisia ystäviä ja koen, että TPS ei ole pelkkä joukkue täynnä pelaajia, vaan se on paljon enemmän. Täällä on aina mukava olla.

Jos Wentjärven paluu Turkuun on lämmin, oli sitä myös hänen ensimmäinen kautensa Palloseuran paidassa. Heti ensimmäisellä kaudella tarjottiin runsaasti vastuuta, eikä Wentjärvi jättänyt sitä hyödyntämättä, vaan hän lunasti nopeasti paikkansa joukkueen runkopelaajana. Ensimmäinen kausi jättikin hyvät muistot.

– Muistan, että ennen Tepsiin tuloa olin kärsinyt pitkän loukkaantumisen. Olin päässyt edellisenä syksynä vielä pelikentille, mutta Turussa odotti uusi alku. Ajatukseni oli se, että halusin päästä taas pelaamaan ja saada vastuuta. Uuteen joukkueeseen tullessa ne eivät ole itsestäänselvyyksiä. Pohdin paljon, mikä on itselleni paras vaihtoehto ja mikä auttaa itseäni eteenpäin, joten olen todella tyytyväinen siitä, miten asiat Tepsissä menevät.

Jos Wentjärven ensimmäinen kausi antoi hyviä muistoja, jätti kausi 2016 loukkaantumisesta huolimatta vielä parempia muistoja, sillä kauden päätteeksi Palloseura palasi mitalikantaan 31:n vuoden odotuksen jälkeen, kun mustavalkoisten kaulaan ripustettiin hopeiset mitalit.

– Kauden 2018 hopea on itselleni ainoa iso arvomitali naisten sarjasta, joten se jäi kyllä hyvin mieleen. Henkilökohtaisesti kausi oli kuitenkin haastava, sillä pitkin kautta oli pieniä loukkaantumisia ja lopulta edessä oli pidempi tauko. Joukkueena saimme kuitenkin sellaisen palkinnon, jota ehkä kukaan ei uskaltanut kauden alussa ääneen sanoa, tai osannut aavistaa. Tiesimme tietysti, että kovalla työllä tulee myös tulosta, mutta oli silti uskomaton fiilis, kun varmistimme mitalin. 

Hopean jälkeen Wentjärvi lähetettiin Poriin farmijoukkue NiceFutiksen avuksi, mutta se visiitti ei jäänyt pitkäksi, vaan tie vei takaisin kotikonnuille Kokkolaan ja lopulta ystävien kanssa IK Myranin paitaan. Siirto oli onnistunut, sillä joukkue marssi lopulta selkeään voittoon Naisten Ykkösessä.

– 2017 oli itselleni melko raskas kausi ja sen jälkeen päädyin jo ajattelemaan, että mitä muuta elämässä on kuin jalkapallo. Aloin pohtia opiskeluja ja suuntasin takaisin kotikonnuille Kokkolaan. Pohdin pitkään mitä teen jalkapallon kanssa, mutta samoihin aikoihin muitakin pelaajia palasi samoille seuduille ja päätimme yhdessä mennä pelaamaan IK Myraniin. Ketään ei ehkä ajatellut, että kauden jälkeen palataan takaisin Liigaan, vaan lähdimme ennemminkin vain nauttimaan jalkapallosta. Asiat alkoivat kuitenkin menemään odotettua paremmin ja olimme lopulta melko ylivoimainen joukkue Ykkösessä. Tepsin hopean tavoin kukaan tuskin osasi kauden alussa arvata mihin päädytään.

Wentjärvi solmi IK Myranin kanssa sopimuksen myös kaudeksi 2019 ja edessä oli paluu pääsarjatasolle. Joukkueen lento ei kuitenkaan jatkunut Naisten Liigassa, vaan 18 ottelusta tuli vain kolme voittoa ja kolme tasapeliä. Alemmassa loppusarjassa joukkue onnistui nousemaan ONS:n ohi karsijan paikalle, mutta kaksiosaisessa karsinnassa PK35 oli lopulta parempi rangaistuslaukauksilla. 

– Tuntui hyvältä jäädä IK Myraniin, sillä kasassa oli hyvä joukkue ja olimme juuri tehneet seurahistoriaa. Liigassa tavoitteena oli tietysti jatkaa siitä, mihin edellisellä kaudella jäätiin ja säilyttää paikka pääsarjatasolla. Liigan ja Ykkösen ero näkyi kuitenkin nopeasti. Ykkösessä voi riittää se, että joukkueessa on hyviä yksilöitä, kun taas Liigan puolella tärkeintä on se, että osataan pelata joukkueena yhteen. Kausi oli IK Myranille vaikea ja hävisimme paljon pelejä isoillakin lukemilla. Toki kauteen mahtui myös hyviä hetkiä ja hienoja voittoja. Muistan, kun tulimme Turkuun ja pääsin pelaamaan omia ystäviä vastaan. Se oli itselleni kauden huippuhetkiä. On aina paljon mukavampaa pelata tuttuja vastaan.

Wentjärven kausi kuitenkin loppui jo ennen aikojaan, sillä loukkaantumien piti hänet poissa ratkaisupeleistä. Loukkaantuminen osoittautui melko haastavaksi ja lopulta Wentjärvi joutui jättämään kauden 2020 kokonaan väliin ja vuoden aikana piti keskittyä vain kuntoutukseen. Nyt kaikki kuitenkin vaikuttaa jo hyvältä.

– Muistaakseni runkosarjaa oli jäljellä enää kaksi ottelua, kun tuli oma loukkaantuminen ja jouduin jäämään pois ratkaisevalla hetkellä. Eturistiside meni rikki ja kierukka otti samalla osumaa, joten edessä oli pitkä toipuminen. 2020 meni täysin kuntoutuksen parissa, mutta nyt kaikki on kunnossa. Pohdin jo syksyllä Palloseuraan tuloa, mutta sillä hetkellä paras ratkaisu oli vielä kuntouttaa itseäni ja hoitaa jalkapallon ulkopuolisia asioita. Nyt oli hyvä tulla mukaan, sillä koen olevani joukkueelle avuksi, enkä ole vain hakemassa tuntumaa tulevaa ajatellen. Ennen joulua tuntui vielä siltä, etten olisi ikinä koskenut palloon, mutta harjoittelun mukana myös tuntuma on tullut takaisin. Tekemistä toki on vielä paljon, mutta motivaatio itseni kehittämiseen on kova. Odotan innolla tulevia pelejä!

Paluu Palloseuraan herättää Wentjärvessä paljon tunteita, mutta vain positiivisia sellaisia. Vuosien aikana joukkueen sisällä on tapahtunut muutoksia, mutta uusien kasvojen lisäksi kentällä viilettää myös tuttuja pelaajia. 

– Tuntuu hienolta, että paluu tapahtuu juuri Tepsissä. Täältä on niin paljon hyviä muistoja ja kuten sanoin, tämä porukka on paljon enemmän, kuin pelkkä joukkue. Olen iloinen siitä, että saan vielä pelata Tepsin paidassa omien ystävien kanssa. TPS on itselleni se oma seura, johon on aina kiva palata. Joukkueesta löytyy pelaajia, joiden kanssa olemme olleet ystäviä jo vuosia, mutta myös uusia kasvoja on paljon. Paljon on tullut muutosta, mutta näen joukkueessa paljon potentiaalia. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, jotka haluavat kehittyä ja kaikkien asenne on hyvä ja halutaan antaa kaikkemme.

Kentän lisäksi tuttuja löytyy myös sen laidalta, sillä joukkueen pitkäaikainen kapteeni Mira Andersson aloittaa joukkueen psyykkisenä valmentajana. Wentjärvi kokee itse, että pelaajien psyykkisen puolen huomiointi on tärkeä asia ja Mira oli loistava valinta.

– Mimmulla on takanaan pitkä ura ja koen, että tämä oli kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Hän on aina ollut iso osa Tepsiä ja nyt voimme hyödyntää sitä, mitä vuosien aikana on opittu. Mimmu on meille iso voimavara ja tekee tärkeää työtä. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joten on todella hienoa, että voimme heti alusta asti tukea pelaajien henkistä puolta.

Kentän laidalta löytyy myös uusia kasvoja, mutta joukkueen uusi päävalmentaja Akusti Salonen on antanut nopeasti hyvät vaikutelmat ja tuonut joukkueen tekemiseen uusia ajatuksia ja toimintamalleja. 

– Päällimmäinen tunne Akustista on todella hyvä. Joukkueen yhteinen projekti on tuonut myös itselleni uusia ja erilaisia asioita. En ole saanut ennen vastaavaa valmennusta, vaan Akusti tuo paljon uusia toimintamalleja ja uutta ajatusmaailmaa. Pyrimme toimimaan mahdollisimman paljon pallollisena ja omasta mielestäni se on hienoa, koska juuri sitä jalkapallossa tarvitaan.

Tulevalta kaudelta Wentjärvi odottaa pelillisten asioiden lisäksi myös sitä, että yleisö pääsisi mahdollisimman monta kertaa Urheilupuiston yläkentälle nauttimaan jalkapallosta, sekä tukemaan joukkuetta.

– Haluan saada ehjän kauden ja päästä takaisin sille tasolle, mitä pelaamiseni parhaimmillaan on. Haluan saada vastuuta ja auttaa sitä kautta joukkuetta saavuttamaan meidän yhteisiä tavoitteita. Lähdetään taas nauttimaan pelaamisesta ja jalkapallosta. Toivottavasti kesällä myös yleisö pääsisi peleihin nauttimaan ja nähtäisiin mahdollisimman paljon mustavalkoisia meidän tukena.

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen on Wentjärven sopimuksesta erittäin tyytyväinen, sillä Wentjärven kokemus ja pelikäsitys ovat joukkueelle iso asia ja laidalle saadaan kova pelaaja aktiiviseen rooliin. 

– Sain vinkin, että Laura olisi ilman seuraa, joten päätin ottaa yhteyttä. Keskustelut hänen kanssaan sujuivat erittäin hyvässä hengessä ja saimme tehtyä sopimuksen tulevasta kaudesta. Laura on paluumuuttaja, jonka halusimme saada takaisin Tepsiin nostamaan mustavalkoisia takaisin pääsarjatasolle. Valmentajana se on mukava lisä, että joukkueessa on pelaajia, jotka tietävät jo millainen Laura on. Ei tarvi odotella sitä, että joukkue ehtii tutustua toisiinsa, vaan välit ovat jo hyvät.

Ykkönen on ehtinyt tulla Wentjärvelle tutuksi, kuten myös sieltä nouseminen takaisin Kansalliseen Liigaan. Salonen korostaakin tämän kokemuksen merkitystä.

– Laura on käynyt läpi sen prosessin, mitä Ykkönen tuo tullessaan ja hän tietää, mitä se vaatii, että ollaan kärkipäässä. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joten Lauran kokemus ja tieto saattaa olla monelle pelaajalle iso apu, jos tulee vaikeita hetkiä. 

Wentjärvi on uransa aikana kokenut ikäviä loukkaantumisia, mutta hän on aina taistellut tiensä takaisin huipulle kovalla työllä ja tahdolla. Salosen mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, mitä Laura voi joukkueelle tarjota.

– Laura on peliuransa aikana osoittanut, että hänen motivaationsa on todella kova. Urassa on ollut vaikeita hetkiä ja ikäviä loukkaantumisia, mutta ne on aina selätetty ja ollaan palattu huipulle. Laura on esimerkillinen pelaaja ja hänen asenteellaan ja tekemisellään on hyvä näyttää mallia nuoremmille. 

Kuten Wentjärven omista kommenteista käy hyvin ilmi, on Turulla ja Palloseuralla tärkeä rooli hänen elämässään. Valmentajalle tällainen on aina hyvä lisä omaan tekemiseen.

– Lauralla on varmasti kova halu sille, että TPS palaa huipulle ja joukkueen tekeminen on mahdollisimman laadukasta. Tämä tarkoittaa valmentajana sitä, että omaa toimintaa ja tekemistä täytyy jatkuvasti kehittää. Joukkue onkin pitänyt hyvin huolta siitä, että yksikään harjoitus ei mene itseltäni niin sanotusti ”ohi”, vaan saan itsekin olla aina valppaana.

Lisää uutisia