Laura Wentjärvi naisten kapteeniksi – Inkeri Niemi ja Netta Laasio kapteenistoon

Naisten edustusjoukkue on valinnut kapteenistonsa. Joukkueen kapteeni kaudelle 2021 on Laura Wentjärvi ja kapteeniston täydentävät Inkeri Niemi ja Netta Laasio. Turkuun palannut Wentjärvi on kapteenin tittelistä otettu, mutta yllättynyt.

– Valinta kapteeniksi tuli itselleni yllätyksenä, sillä pitkän loukkaantumisen jälkeen omat tavoitteeni koskivat lähinnä kentälle palaamista ja pääsemistä takaisin omalle tasolle. Mimmu ( Mira Uronen) toimi kapteenina myös niinä kausina, kun itse viimeksi Tepsissä pelasin. Hän hoiti osuutensa erittäin mallikkaasti, joten tuntuu hienolta kunnialta astua näihin isoihin saappaisiin.

Tällä kaudella joukkueen valmennustiimi valitsi kapteeniston, mutta Wentjärvi sanoo joukkueen olevan täysin heidän tukenaan. Osa joukkueesta tuntee hänet jo vuosien takaa ja myös uusien tuttavuuksien kanssa ollaan nopeasti päästy samalle aaltopituudelle.

– Joukkue otti valinnat hyvin vastaan, eikä siitä oikeastaan ole tullut sen isompaa keskustelua. Joukkue on aikalailla uudistunut, mutta koen, että olen jo oppinut tuntemaan millaisia persoonia joukkueessa on ja miten kullekkin kannattaa puhua.

Kapteenina Wentjärvi toimii joukkueen johtohahmona ja vaikka johtaminen tapahtuu paljolti oman esimerkin kautta, osaa hän tilanteen tullen myös vaatia joukkueeltaan parempaa.

– En ehkä ole se kaikkein äänekkäin pelaaja, mutta jos minulla on jotain sanottavaa, niin saan ääneni kuuluviin. Koen, että kauden aikana oma vastuuni korostuu varsinkin silloin, jos joukkueella on heikko hetki. Silloin muut tarvitsevat tukeani ja joukkueen henkeä täytyy nostaa. Kapteenin titteli ei tee varsinaisesti eroa pelaajien välille, sillä joukkueessamme on paljon niin sanottuja johtavia pelaajia ja se on joukkueelle suuri voimavara.

Kaksi näistä joukkueen johtavista pelaajista päätyi myös kapteenistoon ja Wentjärvi onkin tyytyväinen siitä, että Niemi ja Laasio ovat hänen tukenaan ja apunaan.

– Inkku ja Netta ovat olleet pitkään Tepsin mukana ja tunnemme toinen toisemme jo monen vuoden takaa. Se helpottaa omia tekemisiäni, kun on tuttuja pelaajia ympärillä. Uskallamme sanoa asioita suoraan ja tiedän, että pyrimme yhdessä tekemään asioita joukkueen parhaaksi. Meillä on tässä hyvä kolmikko koossa joten tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Sopimusjulkaisun yhteydessä Wentjärvi sanoi toivovansa tulevalta kaudelta paljon vastuuta ja vaikka valinta kapteeniksi merkkaakin paljon, ei se itsestään tee kaudesta onnistunutta, vaan edessä on entistä enemmän töitä.

– Omalla tavallaan tietysti tämä on osoitus siitä, että luvassa on vastuuta, mutta en koe, että se toisi liikaa paineita. Pyrin tekemään asiat samalla tavalla kuin tähänkin asti ja keskityn tekemään kovasti töitä niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Kapteenina saa toki vastuullista roolia myös kentän ulkopuolella, mutta se vain tarkoittaa, että laatua pitää löytyä joka sunnalta.

Netta Laasio aloittaa Palloseurassa jo kymmenennen kautensa ja paikka juuri Palloseuran kapteenistossa onkin hänelle iso kunnia.

– Kapteenistoon kuuluminen on aina iso asia. Siinä kohtaa tietää, että on tehty asioita oikein. Minulla on paljon kokemusta ja se on varmaan yksi iso syy sille, miksi Akusti minut kapteenistoon valitsi. Vaikka valmennus tekikin tämän kauden valinnat, on joukkue seissyt päätöksen takana. 

Kun Laasion jatkosopimuksesta tiedotettiin, sanoi hän itse olevansa valmis vastuuseen, jos sitä tarjotaan.

-Olen kyllä valmis toimimaan kapteenistossa. Pyrin pitämään oman tekemisen samalla tasolla kuin ennenkin, tai korkeintaan parempana. Kapteenistoon kuuluminen tarkoittaa kuitenkin vastuun kokonaisvaltaista kasvua aiempiin kausiin verrattuna. Tässä on monta vuotta menty Mimmua seuraten, joten hänen kauttaan opittuja asioita voi lähteä ammentamaan jos tarve tulee.

Kapteenistoon kuuluminen tuo kunnian lisäksi myös vastuuta, mutta Laasio on tyytyväinen siitä, että se voidaan jakaa ystävien kesken. Omaa roolia kapteenistossa ei tarvi miettiä pitkään.

– Suurin roolini kapteenistossa on tietysti tukea Wenaa ja muuta joukkuetta mahdollisimman paljon, sekä auttaa omalla toiminnalla kaikkia eteenpäin hyvää fiilistä unohtamatta. Kapteenisto kokonaisuudessaan herättää hyviä fiiliksiä. Ollaan tunnettu toisemme hyvin jo pitkään, joten on helpompaa toimia yhdessä. Tiedetään, miten autamme toisiamme eteenpäin ja autamme vaatimaan parempaan.
 

Palloseuran maalivahti Inkeri Niemi oli yhdessä Meri Hämäläisen kanssa ensimmäisiä pelaajia, joiden sopimus tulevasta kaudesta aikoinaan julkaistiin. Jos tämä oli merkki luottamuksesta, oli sitä myös valinta joukkueen kapteenistoon.

– Kyllähän kapteenistoon kuuluminen tuntuu hyvältä, sillä se on samalla osoitus luottamuksesta. Akustin ja muun valmennustiimin valinta osui tällä kertaa minuun, joten olen tehnyt asioita oikein. Parasta on toki ollut se, että muu joukkue on tukenut paikkaani kapteenistossa. Koen, että olen aina ollut pelaaja, joka on kaikkien kanssa hyvissä väleissä, mutta osaa tarvittaessa myös vaatia parempaa. Sellainen ”pikkukapteeni”.

Kapteenistossa jatkuu Niemen mukana tuttu linja, sillä yksi kapteeneista on jälleen maalivahti. Maalivahtina joukkueen johtaminen tulee luonnostaan, eikä Niemen mukaan isoja muutoksia tarvita.

– Olen itse maalilla rauhallinen, mutta osaan esimerkilläni johtaa joukkuetta ja tarvittaessa käytän ääntäni. Tulevalla kaudella suurin muutos on se, että normaalin maalivahdin vastuun lisäksi tulee vielä lisää vastuuta, mutta olen valmis siihen. Tällaisena olen kapteenistoon päässyt, joten haluan ajatella, että teen asioita vaaditulla tasolla. 

Niemen oma rooli kapteenistossa heijastaa paljon hänen omiin vahvuuksiinsa niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.

– Ajattelen, että olen itse sellainen kapteeniston jäsen, jolle jokaisen on helppo puhua. Olen ollut jo pitkään joukkueen matkassa ja tunnen pelaajat melko hyvin. Wena oli hetken poissa, joten minulla ja Netalla on tärkeä rooli siinä, että saamme hänet tuntemaan joukkueen entistäkin paremmin. Mielestäni olemme hyvä kolmikko, joka tuntee toisensa, joten on helppoa lähteä yhdessä kehittämään asioita parempaan suuntaan.

 

Vaikka TPS menetti Mira Anderssonin mukana pitkäaikaisen kapteeninsa, ei päävalmentaja Akusti Salosen tarvinnut olla huolissaan, sillä joukkueesta löytyi nopeasti pelaajia, jotka olivat valmiita ottamaan vastuuta. Kapteenia valitessa valmennustiimin piti keskustella tarkkaan, sillä vaihtoehtoja oli paljon.

– Vaikea sanoa, mitä pukukopissa tapahtui, mutta kentän puolella löytyi nopeasti pelaajia, jotka olivat valmiita ottamaan vastuuta, vaikka eivät varsinaisesti kapteeneja olleetkaan. Kun tuli aika valita kapteeni, niin keskustelimme valmennustiimin kesken paljon, sillä halusimme olla varmoja siitä, että ratkaisut ovat oikeita.

Lopulta valinta kohdistui Laura Wentjärveen, joka näytti nopeasti niitä piirteitä, joita Salonen itse kapteenilta halusi. Vaikka Wentjärven omien sanojen mukaan hänellä on isot saappaat täytettävänä, ei Salonen lähde vertaamaan Anderssonia ja Wentjärveä keskenään, vaan edessä on uusi kausi.

– Laura on todellinen joukkuepelaaja, joka välittää muista pelaajista. Hän harjoittelee kovaa, on esimerkillinen ja aktiivinen, eli hänellä on niitä piirteitä, joita kapteenilta tarvitaan. Yksi iso tekijä on myös se, että kun olemme keskustelleet peleistä, niin Laura on kysellyt aktiivisesti ja hän on osoittanut halua ajaa joukkuetta eteenpäin. Lisäksi hänellä on myös korvaamatonta kokemusta Ykkösen puolelta ja hän tietää, mitä on luvassa. Nyt hän saa paikan näyttää tietonsa ja taitonsa kapteenina.

Kapteeniston täydentävät Palloseuraa pitkään edustaneet Inkeri Niemi ja Netta Laasio, jotka saavat Saloselta paljon kehuja ja kiitosta. Molemmat ottivat oma-aloitteisesti vastuuta kun sitä tarvittiin.

– Inkeri välittää joukkueesta paljon ja hän on valmis tekemään paljon joukkueen eteen. Hän on pidetty hahmo, joten se helpotti valintaa omalta osaltaan. Netta oli yksi niistä pelaajista, jotka lähtivät johtamaan joukkuetta heti syksyllä. Hänellä on todella paljon kokemusta ja valmennustiimin keskusteluissa juuri nämä olivat niitä asioita, joiden kautta valinnat tehtiin.

Salonen on tyytyväinen kapteenistoon, mutta haluaa korostaa, että kapteenin titteli ei erota heitä muusta joukkueesta.

– Meillä on joukkueessa todella paljon pelaajia, jotka ovat ikään kuin kapteeneja ilman nauhaa. Mieluummin niin, että kentällä on 11 johtajaa, eikä vain yksi. Jokainen voi itse omalla toiminnallaan ja esimerkillään johtaa joukkuetta.

Salonen odottaa kapteenistolta paljon, mutta luottaa siihen, että he pystyvät vastaamaan huutoon.

– Odotan kapteenistolta hyvää joukkueen johtamista niissä tilanteissa, joissa valmennus ei voi olla mukana. Tärkeää on myös se, että kapteenisto nostaa joukkuetta, kun menee huonosti ja vaatii vielä lisää laatua silloin kun menee hyvin. Luotto tähän on kova.

Lisää uutisia