Lauantain vieraspeliherkkuna Hammarby-TPS

Ennen Liigacupin mahdollisia jatkopelejä TPS:n kalenterissa on sopiva rako koville harjoituspeleille. TPS on jo muutamana vuotena perinteisesti käynyt Veikkausliigakauden alla pelaamassa Ruotsissa treenipelejä. Tämän vuoden ensimmäinen ulkomainen harjoitusvastus on tukholmalainen Hammarby IF.

– Saadaan siinä pikku breikki arkiseen puurtamiseen maaliskuulle. Hammarby on loistava ja iso seura. Onneksi saatiin Hammarbyta vastaan matsi. Yritimme saada vastaamme Allsvenskan joukkueen, mutta Allsvenskan alkaa kesän kisojen takia aikaisemmin kuin yleensä. Ja meillä oli noita Liigacupin pelejä, niin ei siinä sitten osunut kalenterit yhteen Allsvenskanin joukkueiden kanssa, papatti päävalmentaja Marko Rajamäki tulevaa harjoitusottelua jo tammikuussa.

Itse asiassa Allsvenkan potkaistiin käyntiin jo viime lauantaina 13. maaliskuuta, joten Ruotsin pääsarjan joukkueet keskittyvät jo täysillä liigapeleihinsä. Hammarby puolestaan tippui viime kauden päätteeksi toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Superettaniin. ”Bajenin” ensimmäinen liigapeli pelataankin vasta 13. huhtikuuta, muutamaa päivää aikaisemmin kuin TPS aloittaa oman urakkansa Veikkausliigassa. Näin ollen joukkueiden aikatauluihin sopi mainiosti paikka harjoitusottelulle.

Hammarby on pelannut tällä kaudella ennen TPS-peliä yhteensä viisi harjoitusottelua ja ollut niissä voittamaton. Södermalmilainen Hammarby on voittanut otteluistaan kolme ja pelannut kahdesti tasan. Bajen jopa onnistui voittamaan Allsvenskanissa pelaavan IF Brommapojkarnin lukemin 2-1.

Vaikka Hammarby ei pelaakaan siis Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla, on Bajenilla Superettaniin todella kilpailukykyinen joukkue ja tavoitteena on mitä ilmeisimmin nousta heti kauden päätteeksi takaisin Allsvenskaniin. Hammarbyn riveistä löytyy suomalaisille jalkapallon ystäville muutama tuttu nimi. Maalivahtina Bajenilla on Rami Shaaban, jonka äiti on suomalainen ja isä on egyptiläinen. Vanhempiensa kansalaisuuksista huolimatta Shaaban on edustanut maajoukkuetasolla Ruotsia 16 kertaa. Kokenut maalivahti on urallaan pelannut muun muassa Arsenalissa ja onpa veskari pelannut lontoolaisten riveissä jopa Mestareiden liigaa.

Täksi kaudeksi Hammarbyhyn siirtyi suomalainen Robin Wikman. Helsingissä syntynyt Wikman on pelannut koko aikuisikänsä Ruotsissa ja edustanut Landskronaa ja Häckeniä ennen siirtoaan valkovihreään pelipaitaan. Wikmanilla on repussaan muutama ottelu Suomen U21-maajoukkueessa sekä myös kaksi B-maaottelua.

Hammarbyn keskikentällä pitää jöötä Andreas Dahl, joka käynyt läpi kaikki ruotsin maajoukkueet 15-vuotiaista aina A-maajoukkueeseen asti. Nuoruudessaan Dahl pelasi myös Coventry Cityn akatemiajoukkueessa, mutta palasi silloisen Valioliigajoukkueen organisaatiosta takaisin Ruotsiin ja Helsinborgs IF:n riveihin. Erikoinen yksityiskohta Dahlin uralle osuu vuoteen 2008, jolloin keskikenttäpeluri edusti tanskalaista FC Nordsjællandia. Tuolloin kesken AAB-Nordsjælland -ottelun kentälle juoksi niin sanottu viuhahtaja, jonka Dahl pysäytti potkaisten alastonta miestä juurikin sinne, mihin potku voi miestä sattua eniten.

Mielenkiintoinen nimi Bajenin rosterissa on myös norjalainen Petter Furuseth Olsen. Olsen on jo aiemmin edustanut Hammarbyta ja on ainakin jo kertaalleen julistanut lopettavansa koko peliuransa. Kiertolainen on 2000-luvulla edustanut yhdeksää eri seuraa ja vaikka Norjan junnumaajoukkuita läpi käynyt Furuseth Olsen on taidoiltaan kohtalaisen kelvollinen, sanotaan hänellä olevan edelleen parantamisen varaa yhteistyössä valmentajiensa ja joukkuetovereidensa kanssa.

TPS kohtasi Hammarbyn Ruotsissa viimeksi vuonna 2008. Tuolloin TPS voitti Söderstadionilla pelatun ottelun lukemin 1-2. Tepsin maaleista vastasivat tuolloin Sami Rähmönen ja nyt jo TPS:n taaksensa jättänyt Mikko Paatelainen.

Ottelu Hammarby-TPS pelataan Norrtälje Sportcentrumissa lauantaina 20.03. alkaen kello 12.15.

Lisää uutisia