Keskikenttäpelaaja Viivi Spets jatkaa Palloseuran paidassa

18-vuotias keskikenttäpelaaja Viivi Spets pukeutuu mustavalkoiseen paitaan myös kaudella 2021. Spets debytoi edustusjoukkueessa 18.8.2018, kun TPS kohtasi HJK:n ja hänet vaihdettiin kentälle kymmenisen minuuttia ennen loppua. Spets pelasi kauden 2018 aikana edustuksen mukana myös kahdessa muussa pelissä. PK35 Vantaata vastaan Spets nousi avaukseen ja tuli tunnin kohdalla vaihtoon ja Åland Unitedia vastaan hän pääsi jälleen loppuhetkillä kentälle. Pääasiassa kausi meni kuitenkin T18 joukkueessa.

B-tytöissä Spets debytoi kesäkuussa 2015 ja pääsi ensimmäisellä kaudella kentälle kuudessa ottelussa, joista kahdessa tuli täydet minuutit ja muissakin peleissä vastuuta oli tarjolla runsaasti. Kaudella 2016 Spets pelasi Etelä-Länsi -liigaa TPS C15 YJ:n kanssa kahdeksan ottelua joista jokaisessa tuli täydet minuutit. B-tyttöjen Ykkösessä pelejä tuli kolmetoista ja näistä yhtä lukuunottamatta kaikista täydet minuutit. T18 SM-sarjassa Spets oli avauksessa kahdessa ottelussa ja jatko-otteluissa pelejä tuli viisi.

Seuraava vuosi alkoi T18 SM-karsinnoilla joissa Spets pelasi kolmessa ottelussa. Kolme ottelua tuli myös KaaPo YJ:n kanssa ELL:ssa ja Palloseuran paidassa T18 SM-sarjassa. Kausi sai kuitenkin ennenaikaisen päätöksen loukkaantumisen takia. Paluu pelikentille tapahtui maaliskuussa 2018, kun Spets pelasi T18 SM-karsinnoissa yhdessä ottelussa. Huhtikuussa oli vuorossa kaksi ottelua U16-tyttöjen alueturnauksessa ja kesällä täysi kausi T18 Ykköstä TPS/KaaPo YJ:n kanssa.

Kausi 2019 jäi pahan loukkaantumisen takia kokonaan väliin, mutta viimein tammikuussa 2020 oli edessä paluu pelikentille, kun Spets pelasi tyttöjen urheiluakatemiaturnauksessa. T18 SM-karsinnoissa Spets pelasi neljässä ottelussa ja maaliskuussa oli edessä paluu edustusjoukkueeseen, kun TPS kohtasi harjoitusottelussa VIFK:n. Subway Kansallisessa Liigassa otteluita kertyi lopulta kolmetoista ja yhdeksän kertaa Spets oli myös joukkueen avauksessa. Nyt olisi edessä kausi Ykkösessä ja Spets näkee siinä paljon hyvää.

– Tein päätöksen jäädä Tepsiin vielä täksi kaudeksi. Koen, että täällä minulla on tällä hetkellä parhaat mahdollisuudet parantaa omaa peliäni, sekä liiganousun tavoitteleminen veti myös puoleensa.

Loukkaantumiset ovat varjostaneet nuoren Spetsin uraa runsaasti ja ne ovat näkyneet fyysisten ongelmien lisäksi myös henkisellä puolella. Varsinkin vuoden 2018 paluu oli Spetsille vaikea.

– Olin koko 2017 kauden loukkaantunut eturistisidevamman takia. Kuntoutin polveani reilut yhdeksän kuukautta. Maaliskuussa 2018 palasin takaisin jalkapallon pariin ja muistan kuinka vaikeaa se olikaan. Olin aiemmin ollut avauksen pelaaja ja valmentaja luotti minuun. Pitkän loukkaantumisen jälkeen valmentajat olivat kuitenkin ehtineet vaihtua, eikä mikään oikein tahtonut onnistua omalta osaltani. Tuntui kuin muut olivat kehittyneet hurjasti, mutta itse olin vielä loukkaantumista edeltävässä vaiheessa.

Spets sai kuitenkin selätettyä ongelmansa ja taisteli tiensä huipulle. Kova työ tuotti paljon palkintoja ja näistä mieleenpainuvin oli debyytti edustusjoukkueen puolella.

– Debytoin naisten edustuksessa kotipelissä HJK:a vastaan. Se oli kyllä siihen asti ylivoimaisesti jännittävin peli mennä vaihdosta kentälle, vaikka en pitkään ehtinytkään pelata. Olin koko kauden pelannut T18 pelejä, kunnes minut pyydettiin edustuksen treenien jälkeen sivuun ja ehdotettiin sopparin tekoa. Loppuviikosta olinkin jo pelaamassa edustuksen mukana!

Spetsin otteet vakuuttivat nopeasti myös maajoukkueen puolella ja edessä olikin kutsu nuorten maajoukkueleirille. Spets ehti jo nauttia onnistumisen tunnetta ja mielessä oli jo ajatukset siitä, että ongelmat olivat jo takana, mutta näin ei valitettavasti ollut.

– Loppuvuodesta sain kutsun oman ikäluokan maajoukkueleirille ja alkoi vihdoin tuntua siltä, että olin päässyt takaisin omalle tasolleni ja pitkä kuntoutusjakso oli vihdoinkin historiaa. Olin päässyt leiriltä kotiin ja edessäni oli uusi treeniviikko ja akatemiaturnauksen karsintapeli. Peli oli loppusuoralla, enää muutama minuutti jäljellä kun lähdin riistämään palloa ja toisesta polvesta kuului ikävä ääni. Päivystyksessä epäiltiin kierukan repeämistä kunnes magneettikuvan tulokset näyttivät eturistisiteen repeämää. Olin aivan rikki ja siitä alkoi jälleen pitkä kuntoutus. Siinä kohtaa tuntui mahdottomalta ajatella asiaa positiivisin mielin, sillä tiesin tarkkaan, miltä niin pitkä kuntoutus tuntuu ja mitä kaikkea siinä ehtiikään käydä läpi.

Spets kuitenkin osoitti taistelijan luonteensa ja kuntoutti itsensä jälleen pelikuntoon. Omasta pelikunnosta ja taidoista oli loukkaantumisen jäljiltä vielä vähän epätietoisuutta, mutta kausi oli varsin onnistunut. 

– Mahdoton tehtävä osoittautui jälleen mahdolliseksi, kun 2020 palasin pelikentille urheiluakatemian turnauksessa. Ei siinä voinut muuta kuin nauttia. Turnauksen jälkeen sain pelata paljon T18 SM-karsintoja, mikä tuntui hyvältä aloitukselta tulevaa liigakautta varten. Ennen kautta en oikeastaan tiennyt mihin pystyn ja onko minusta liigaan. Yllätyin miten paljon peliaikaa sain kaudella ja totesin, että rohkealla pelillä pärjäisin. 

Onnistunut kausi Subway Kansallisessa Liigassa huomioitiin jälleen myös maajoukkueen puolella ja Spets saikin uuden kutsun maajoukkueleirille. Spetsin karmea epäonni jatkui kuitenkin myös tähän mahdollisuuteen. 

– Olin hyvillä mielin lähdössä maajoukkueen leirille ja olin innoissani, että sain uuden mahdollisuuden. Ennen leiriä oli kuitenkin vielä yksi vieraspeli Honkaa vastaan. Pääsin aloittamaan pelin laitahyökkääjänä ja heti ensimmäisellä minuutilla vastustaja tuli kovaa tilanteeseen ja jäin hetkeksi nurmen pintaan makaamaan. Nousin kuitenkin ylös ja jatkoin peliä. Seuraavana aamuna ihmettelin, miksi polveni tuntui jäykältä, enkä saanut sitä kunnolla suoraan tai koukkuun. Polvi oli turvonnut ja päätin käydä näyttämässä sitä lääkärille. Kuvissa näkyi osittainen repeämä eturistisiteessä ja pelkäsin joutuvani taas leikkauspöydälle, enkä voinut uskoa tilannetta todeksi. Olin juuri pelannut kokonaisen kauden ja löytänyt kadonneen itseluottamukseni. Jouduin soittamaan maajoukkuevalmentajalle ja kertomaan uutiset. Lääkäri ei kuitenkaan tällä kertaa halunnut leikata polvea. Kuntoutin polvea pari kuukautta, joka tuntui lyhyeltä ajalta verrattuna entisiin kuntoutusjaksoihin. 

Nyt Spets on kuitenkin saanut itsensä takaisin pelikuntoon ja hän on kaikin tavoin valmis tulevaan kauteen Ykkösessä.

– Olen taas pelikunnossa ja päätös Tepsiin jäämisestä ja Ykkösessä pelaamisesta tuntuu oikealta. Pidän Akustin ajatuksista peliin liittyen ja uskon että saadaan vielä hyvä kausi. Ykkösen kaudelta odotan paljon onnistumisia sekä joukkueena, että itseltäni. Uskon, että sitä kautta joukkue alkaa uskomaan omiin kykyihinsä ja tekee peleissä niitä samoja hyviä asioita, jotka olemme treeneissä todistaneet mahdolliseksi. Kaikki tämä lähtee henkilökohtaisten onnistumisien kautta. Tulevaisuudessa näen itseni juhlimassa liiganousua Tepsin paidassa!

Lisää uutisia