Kansallisessa Liigassa vieraita Jyväskylästä

TPS saa Subway Kansallisen Liigan neljännellä kierroksella vieraita Jyväskylästä, kun JyPK saapuu Urheilupuiston yläkentälle. Viime kaudella TPS ja JyPK kohtasivat kahdesti. Jyväskylässä TPS haki tiukan ottelun jälkeen 1-1 tasapelin tasoittaen ottelun aivan lisäajan lopussa, kun taas Turussa TPS nappasi Nelly Lehtilän maalilla täyden pistepotin 1-0 kotivoitolla.

Kummankaan seuran kausi ei ole lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla, vaan molemmilla on kolmesta ottelusta kolme tappiota. Kummankaan puolustus ei ole toiminut odotetusti, sillä TPS on päästänyt kolmessa ottelussa 11 maalia ja JyPK 13. Vaikeasta alusta huolimatta Palloseuran päävalmentaja luottaa omiinsa.

– PK-35 pelin jälkeen oli tavallaan samaan aikaan helppoa ja vaikeaa käydä läpi, missä epäonnistuttiin. Pelin aikainen sulaminen oli niin kokonaisvaltaista, että juuri sen tietyn syyn etsiminen oli vaikeaa. Hyökkääminen, puolustaminen ja kaikki siltä väliltä lähti luisumaan, eikä saatu sitä pelin aikana korjattua. Käytiin joukkueen kanssa peliä läpi, mutta ei jääty murehtimaan sitä liikaa. Mennyttä ei saa muutettua, joten lähdettiin keskittymään tulevaan. Alkukaudella on ollut liikaa puutteita kamppailutilanteissa, reagoinneissa, sekä yhdessä tekemisessä. Nyt keskitytään siihen, että saadaan ensin joukkuepelaaminen kuntoon ja siihen päälle vielä yksilösuoritukset toivotulle tasolle. Sekä yksilö- että joukkuetasolla on parannettavaa.  Ei olla  aikaisemmissa peleissä onnistuttu joukkueena ja kannan päävalmentajana vastuun siitä. Nyt lähdetään parantamaan kaikkia osa-alueita. Ollaan nostettu harjoittelussa esiin niitä pieniä asioita, jotka ratkaisevat kaksinkamppailut ja pelit, Haltia summaa.

 

Vaikka lauantain ottelussa kohtaa kaksi seuraa, jotka ovat päästäneet paljon maaleja, ei Haltia usko, että yläkentällä nähdään varsinaista maali-iloittelua, vaan tarkkaa puolustamista.

– Vaikea toki sanoa, miten peli lähtee etenemään, mutta varmasti molemmat lähtevät parantamaan puolustuspeliään. Toki täytyy muistaa, että puolustus on kiinni siitä, saadaanko oma pallollinen peli kulkemaan, vai ei. Jos pelataan pallon kanssa järkevästi ja pidetään ajoitukset kunnossa, niin puolustaminen jää pienempään rooliin. Hyökkäyspäässä ollaan saatu liian vähän maalipaikkoja ja sitä täytyy tuleviin peleihin parantaa, mutta ei puolustuksen kustannuksella.

Myös joukkueen maalivahti Siiri Välimaa on Haltian kanssa samaa mieltä siitä, että edessä on tasainen peli.

– Haluan ajatella, että lauantaina nähdään peli, jossa ei nähdä valtavia määriä läpiajoja. Toivon, että edessä on tasainen ja viihdyttävä vääntö pisteistä. Täytyy vaan pitää huolta siitä, että oma peruspeli on kunnossa. Ei lähdetä keksimään mitään taikatemppuja, tai ihmeitä, vaan luotetaan omaan laadukkaaseen peliin. Meillä on hyvä joukkue, joka pystyy mihin vaan, kunhan saadaan peli kulkemaan, Välimaa toteaa.

 

Kaudella 2019 TPS päästi runkosarjan aikana 21 maalia ja vaikka nyt on kasassa jo 11 päästettyä maalia, ei Välimaa lähde panikoimaan.

– 11 päästettyä maalia kolmeen otteluun ei tietenkään ole ollut mikään unelmien alku kaudelle, mutta emme ole lähteneet liikaa keskittymään päästettyjen maalien määrään. Ollaan siirretty oma keskittyminen siihen, että ollaan jatkossa parempia ja autetaan oma joukkue voittoon. Vaikka itselle on tullut paljon tärkeitä torjuntoja, ei silti ole käynyt edes mielessä, että lähtisin tuulettamaan hyviä torjuntoja. Vaikka henkilökohtaisesti peli olisikin hyvä, ei se lämmitä mieltä, jos joukkue ei saa ottelusta pistettäkään. Itseluottamus toki kasvaa torjuntojen myötä, mutta joukkueen etu on tärkeintä.

JyPK ei pääse otteluun täydellä ryhmityksellä, sillä sivussa ovat ainakin punaiset kortin ottaneet puolustajat Outi Salmijärvi ja Jasmin Miettinen. Haltia on toki käynyt läpi, millainen vastustaja on tulossa, mutta ei lähde rakentamaan peliä JyPK:n mukaan, vaan joukkue keskittyy siihen, että lauantaina pelataan Palloseuralle sopivalla tyylillä. 

– Ei olla saatu omaa peliä toimimaan, joten sen korjaaminen on tärkein asia tähän peliin. Vastustajan pelejä voi tietysti aina katsoa videolta ja spekuloida, mitä todennäköisesti tapahtuu, koskaan ei voi tietää varmuudella, miten vastustaja tulee pelaamaan. Vaikka JyPK ei ole voittoja napannut, on joukkueessa kuitenkin hyökkäysvoimaa esimerkiksi lauantaina kaksi maalia iskeneen Voutilaisen muodossa. JyPK on tasainen joukkue, joka tulee taistelemaan kovaa pisteistä. Vaikka alkukausi ei ole mennyt toivotulla tavalla, niin lähdetään siitä, että tarjotaan kotiyleisölle tähänastisen kauden parasta Tepsiä, Haltia ennakoi.

 

Lauantain pelistä ovat varmuudella pois Amalia Härkönen, Rosa Niemi ja Julia Sainio. Frida Lähteenmäen kohdalla tilannetta tarkkaillaan vielä viimeisissä treeneissä.

 

TPS – JyPK, 4.7. 16:00, Urheilupuiston yläkenttä. Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3630470

Lisää uutisia