Kansallisen Liigan kuukurkistus ja huhtikuun pelaaja julki

Kansallinen Liiga on alkanut odotetusti hallitsevan mestarin komennossa. Lue Kansallisen Liigan kauden ensimmäinen kuukurkistuksesta, miten joukkueiden kausi on käynnistynyt ja kenet pelaajavat ovat äänestäneet huhtikuun pelaajaksi. Uutinen on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Huhtikuun kuukauden pelaaja

FC Hongan maalivahti Sofia Manner on pelaajien valinta Kansallisen Liigan huhtikuun parhaaksi pelaajaksi. Manner piti kahdessa ottelussa maalinsa puhtaana ja on esittänyt erinomaisia otteita espoolaisten tolppien välissä.

KuPS

Hallitseva mestari KuPS lähti kauteen pienten kysymysmerkkien saattelemana, mutta kuopiolaisjoukkue on osoittanut olevansa suurin mestarisuosikki myös täksi kaudeksi. KuPS on aloittanut kauden ainoana puhtaan pelin joukkueena.

Maalitykit heti vireessä. KuPS:n maalitykit Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli ovat jatkaneet siitä mihin viime kaudella jäivät, sillä kaksikko on viimeistellyt jo yhteensä seitsemän maalia. Täksi kaudeksi siirtynyt Paulinha näyttää oivalta vahvistukselta joukkueelle ja hän on tehnyt kaksi osumaa. KuPS:n suurimmat haasteet ovat vielä puolustuspelaamisesta ja toppariksi pudotettu Aino Kröger hakee vielä askelmerkkejä uudella pelipaikalla.

Toukokuussa KuPS todella punnitaan, kun se kohtaa kärkipäähän arvioidut HJK:n ja Åland Unitedin.

HJK

HJK aloitti kauden hieman yllättävällä tappiolla FC Hongalle, mutta voitti sen jälkeen Åland Unitedin ja PK-35:n. Pelillisesti HJK ei ole kuitenkaan vielä pystynyt parhaimpaansa.

Maalipaikkojen luominen vaikeaa. HJK on kärsinyt loukkaantumisista ja erityisesti Tuuli Enkkilän ja Elisa Ikosen puuttuminen on näkynyt keskikentällä maalipaikkojen luomisen vaikeutena. Ria Karjalainen on puolestaan palaamassa täyteen pelikuntoon talven loukkaantumisen jälkeen. Osin poissaolojen takia HJK on peluuttanut hyvin nuorta joukkuetta, jonka seurauksena kentällä on välillä ollut enemmän intoa kuin ajatusta.

Toukokuussa HJK kohtaa muun muassa KuPS:n ja siihen HJK:n pitää pystyä parantamaan, sillä kauden ensimmäisissä peleissä KuPS on ollut edellä.

Ilves

Ilves on aloittanut kautensa odotuksiin nähden pirteästi napaten kolmesta pelistä viisi pistettä ja ollen edelleen tappioitta.

Puolustuspää kunnossa. Pariin edelliskauteen verrattuna Ilves on saanut puolustuspäänsä kuntoon. Etenkin viime kaudella joukkueelle sattui isoja virheitä ja pakka oli levällään, jolloin vastustajat pääsivät rankaisemaan. Tällä kaudella Ilveksen pelaaminen on selvästi tiiviimpää ja varmempaa. Joukkue on puolustanut osin hyökkäyksen kustannuksella, joka on näkynyt hyökkäyspelaamisen yksipuolisuutena. 

Toukokuussa Ilveksen puolustus joutuu kovaan testiin, kun vastassa ovat muun muassa HJK, Åland United ja Honka.

PK-35 Vantaa

PK-35 Vantaa on edelleen tappioitta kolmen pelin jälkeen. Vaikka se on kärsinyt alkukaudesta loukkaantumisista, niin se on pystynyt kairaamaan itselleen tärkeitä pisteitä.

Maalintekijä puuttuu. PK-35 Vantaan suurin ongelma on ollut maalinteossa. Joukkueelta puuttuu tällä hetkellä selkeä maalintekijä ja se on näkynyt viimeistelyssä. Karoliina Autiota odotetaankin sairastuvalta takaisin tositoimiin vahvistamaan hyökkäystä.

TPS

Sarjanousija TPS on jo alkukaudesta osoittanut, että se tulee taistelemaan ennemminkin ylemmän loppusarjan paikasta kuin putoamista vastaan.

Sarjanousijalle positiivinen alku. TPS:lla on fyysinen ja juoksuvoimainen joukkue, joka on aiheuttanut jo vastustajilleen hankaluuksia. Puolustus on toiminut paluumuuttaja Emma Santamäen ja maalivahti Inkeri Niemen johdolla ja joukkue on osoittanut myös vaarallisuutensa erikoistilanteissa. Hyvä startti kaudelle on sarjanousijalle erityisen tärkeä.

FC Honka

FC Honka aloitti kauden komealla vierasvoitolla HJK:sta, mutta sen jälkeen voittoja ei ole tullut. Espoolaisten tekemisessä on ollut alkukaudesta paljon hyvää.

Merkkejä paremmasta. Parin vaikeamman kauden jälkeen Hongan pelaamisessa on ollut positiivisia merkkejä. Hongalla oli etukäteen arvioituna vaikea alkuohjelma, joten neljä pistettä on vähintäänkin kohtuullinen alku joukkueelle. Se pystyi pelillisesti haastamaan myös KuPS:n, mutta kaksi komeaa yksilösuoritusta käänsivät ottelun mestareille. Maalivahti Sofia Manner valittiin ansaitusti kuukauden pelaajaksi ja muutenkin joukkueen puolustuspelaaminen on ollut pääosin vahvaa. Hyvästä kauden alusta huolimatta hän oli hieman yllättynyt huomionosoituksesta ja jakaa palkinnosta kiitos myös puolustajilleen ja koko joukkueelle.  

– Täytyy kiittää tosi paljon puolustustamme, sillä he ovat pelanneet hienosti tilanteita loppuun saakka. Jos niin ei olisi ollut, niin verkko olisi heilunut takanani useammin. Täytyy antaa iso hatunnosto heille ja koko muulle joukkueelle, Manner kiittelee.  

Honka on perinteisesti luottanut kotimaisiin pelaajiin, mutta kauden alla se solmi sopimukset kanadalaisen Dakota Chanin ja yhdysvaltalaisen Jackie Altschuldin kanssa. Ensimmäisten pelien perusteella Altschuld on pätevä vahvistus joukkueelle, mutta Chan ei ole vielä ensiesiintymistään tehnyt.  

HPS

HPS on saanut kolmesta ensimmäisestä pelistä tililleen neljä pistettä ja aloittanut kautensa lupaavasti.

Potentiaalia löytyy. HPS:n peleissä on ollut ominaista vauhti ja vaaralliset tilanteet. Voidaankin sanoa, että Hopsin alkukauden ottelut ovat olleet Kansallisen Liigan viihdyttävimpiä. Tietty kurinalaisuuden puute on myös kääntynyt joukkuetta vastaan, kun joukkueen paketti on puolustussuuntaan ollut ajoittain pahasti auki. Aada Nurmi on saanut lentävän lähdön kaudelle kahdella maalilla ja häneltä on lupa odottaa lopullista läpimurtokautta.

HPS:lla on pelinsä kanssa vielä tekemistä, mutta joukkueessa on paljon potentiaalia. Palasten loksahtaessa kohdilleen, on Hopsilta lupa odottaa parempaa.

Åland United

Åland United on ollut alkukauden ehkäpä pahin alisuorittaja, mutta se sai alleen tärkeän voiton edellispelistään. Joukkueella on kuitenkin vielä töitä tehtävänä.

Nihkeä alku. Åland United menetti viime kaudesta useita avainpelaajiaan ja joukkueen peli ei ole vielä asettunut uomiinsa. Se on kuitenkin pystynyt parantamaan otteitaan ja uusiseelantilaishyökkääjä Jaqueline Hand on saanut maalihanat auki kolmella osumalla. Nähtäväksi jää, avasivatko viisi tehtyä maalia ONS:n verkkoon hieman alkukauden lukkoja. Oletettavaa on, että toukokuussa Åland United parantelee asemiaan sarjataulukossa.

PK-35

PK-35:n alkukausi on ollut haastava eikä voittoja ole vielä tullut. Pistetili on karttunut vasta yhdellä.

Haastava alku. Helsinkiläisten pelaamisessa on ollut hyviä elementtejä, mutta toteutus on useimmiten jäänyt vastustajia heikommaksi. Synkkiä pilviä tuli edellispelin viime sekunneilla, kun Olivia Kåhre loukkaantui. Mikäli Kåhren vamma osoittautuu vakavaksi, niin se olisi kova isku helsinkiläisille. Joukkue kaipaisi kipeästi onnistumisia, mutta toukokuun ennuste ei lupaa joukkueelle hyvää, kun vastaan asettuvat Honka, KuPS, ÅU sekä HPS. PK-35 saattaa joutua odottamaan avausvoittoaan vielä hetken.

ONS

ONS:n alkukausi on ollut odotetun haastava, mutta positiivisiakin merkkejä on pelissä näkynyt.

Puolustus vuotaa. Oululaisten suurin ongelma on puolustuksessa, joka näkyy tylysti myös maalierossa 3-15. ONS prässää ja hyökkää innokkaasti, mutta samalla puolustamisessa on suuria ongelmia. Maalivahti Sonja Fermillä onkin riittänyt kiirettä maalilla. Joukkueen materiaali on kapea, eikä se saa vaihdosta juuri lisävoimaa. Jos ONS ei saa puolustuspeliään pitävämmäksi, niin aktiivisesta hyökkäyspelaamisesta ei ole juuri riemua – ainakaan pisteiden muodossa.

Jutun valokuva: Janne Hirvensalo

Lisää uutisia