Kansallisen Liigan viimeisessä kotiottelussa tiukat paikat – vain voitto riittää

Turun Palloseura saa Subway Kansallisen Liigan runkosarjan viimeisessä kotiottelussaan vieraita Espoosta, kun FC Honka saapuu Urheilupuiston yläkentälle sunnuntaina 1.11.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Palloseuran hyväksi 0-1 lukemilla. Ottelun ainoaksi maaliksi jäänyt osuma nähtiin 18. peliminuutilla, kun Gabriela Pelogi vapautti laidasta maalille nousseen Netta Laasion avopaikkaan ja tällä oli helppo työ iskeä pallo Hongan verkkoon. Honka yritti saada kirivaihdetta päälle, mutta mustavalkoisten puolustus pysyi tiukkana ottelun loppuun asti ja TPS nappasi kauden ensimmäisen voittonsa.

Keskinäisen ottelun jälkeen Honka suuntasi Jyväskylään, jossa JyPK tarjosi todella tylyn vastaanoton ja iski reilussa kahdessakymmenessä minuutissa taululle jo 3-0 lukemat. Aino Vuorinen onnistui kaventamaan puolen tunnin kohdalla, mutta tauolle siirryttiin kotijoukkueen vahvassa 3-1 johdossa. Honka sai tauon aikana omat rivinsä kuntoon ja 53. peliminuutilla Wilma Spets toi espoolaiset maalin päähän. Kun ottelua oli pelaamatta vajaat 20 minuuttia, sattui kotijoukkueelle paha nukahdus. Ensin Dana Leskinen toi vierailijat tasoihin 72. peliminuutilla ja Vuorinen iski Hongan ensimmäistä kertaa johtoon vain kaksi minuuttia myöhemmin. Tämän jälkeen ei maaleja enää nähty, vaan Honka nappasi täyden pistepotin mukaansa 3-4 voitolla.

Seuraavana Hongan virettä pääsi testaamaan PK-35. Ensimmäinen puoliaika päättyi Hongan 0-1 vierasjohdossa, mutta tauolla saatiin isompaa vaihdetta silmään. 53. peliminuutilla Milla Punsar iski Hongan kahden maalin karkumatkalle ja 76. minuutilla Jasmin Leppioja iski jo 0-3 lukemat. Ottelun viimeisillä minuuteilla Inka Kaivola iski loppulukemat 0-4 ja Espooseen matkasi täysi pistepotti.

Viimeisimmässä ottelussaan Honka kohtasi HJK:n ja molemmilla oli ottelussa oma panoksensa. Voitolla Honka säilyttäisi matemaattiset mahdollisuudet mitalitaisteluun, kun taas vastaavasti HJK säilyttäisi matemaattisen mahdollisuuden mestaruuteen. HJK aloitti Espoossa vahvasti, mutta kotijoukkueen Punsar iski ottelun ensimmäisen maalin 19. minuutilla. HJK sai ensimmäisellä puoliajalla muutaman laukauksen kohti Hongan maalia, mutta Pauliina Nuora oli tarkkana ja nappasi pallot haltuunsa. Toisella puoliajalla Honka joutui jatkamaan tarkkaa puolustusta ja se taktiikka toimi, sillä 78. peliminuutilla Tiia Savolainen iski ottelun loppulukemat 2-0.

Palloseura sai keskinäisen ottelun jälkeen vieraakseen HJK:n. TPS jatkoi Honkaa vastaan toiminutta taktiikkaa ja puolusti tiiviisti. HJK onnistui ajoittain rikkomaan mustavalkoisten peliä mutta TPS piti oman maalinsa koskemattomana reilun tunnin verran. Lopulta Kristina O’Donnell onnistui iskemään pallon maaliin Linda Ruudun kulmapotkun jälkeen. TPS ei saanut rivejään kasatuksi, sillä vain kolme minuuttia myöhemmin Katariina Kosola iski ottelun loppulukemat 0-2.

Tämän jälkeen TPS suuntasi Ilveksen vieraaksi ja alku oli vahva, sillä ensimmäiset Kansallisen Liigan maalinsa iskeneet Gabriela Pelogi ja Amalia Härkönen johdattivat turkulaiset 0-2 taukojohtoon. Reilun tunnin kohdalla TPS siirtyi Ilveksen omalla maalilla jo 0-3 johtoon. Aino Rasinen sai kavennettua 1-3 lukemiin, mutta vain hetkeä myöhemmin Patricia Träsk iski TPS:n jälleen kolmen maalin karkumatkalle. Aino Varkoi sai kavennettua vielä 2-4 lukemiin, mutta TPS:n puolustus piti ja Turkuun matkasi täysi pistepotti.

Edellisessä ottelussaan TPS kohtasi Tikkurilan Palloseuran. TPS joutui ottelussa ajoittain kovaan mankeliin, mutta uhrautuva puolustus taisteli tiukasti ja piti vierailijat poissa maalipaikoilta. TPS:n kova työ näytti jo tuottavan tulosta, mutta aivan ottelun loppuhetkillä Nora Lehto nousi vahvasti koko kentän läpi ja iski ottelun ainoaksi jääneen maalin. Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia jäi harmittelemaan ottelun ratkaisua.

– Tappiot ovat tietysti aina harmillisia, mutta kyllähän loppuhetken tappiot normaalia enemmän harmittaa. Niin pienestä kiinni. Jos pelistä pitää nimetä asioita, joita voi jälkikäteen pohtia, niin yksi iso juttu on se, että vie mestaruuden sitten TiPS tai Åland United, niin kumpikaan ei mietä helpolla voittanut, vaan neljästä pelistä tuli neljä mahdollisimman tiukkaa tappiota. Pystyttiin puolustamaan kovaa ja kamppailemaan, mutta pallollinen pelaaminen ei ollut samalla tasolla. Sitä kautta paine kasvoi ja jouduttiin puolustamaan entistä kovemmin ja vastustaja sai paikkoja ja lopulta maalin. 

TPS ei ole yläkentällä päässyt juurikaan juhlimaan, mutta yrityksestä se ei ole jäänyt kiinni. Seitsemästä yläkentällä pelatusta pelistä neljä on päättynyt tiukimmalla mahdollisella tavalla 0-1 tappioon. Esimerkiksi mestaruudesta taistelevat TiPS ja Åland United joutuivat todella tiukkaan paikkaan. Yläkentällä on nähty myös paljon huonoa tuuria, sillä maalikehikoita ollaan kolisutettu useammankin kerran.

– Yläkentällä ei olla onnistuttu voittamaan, vaikka ollaan pelattu hyviä matseja. Seitsemästä pelistä neljä maalin tappiota ja yksi tasapeli. Oltaisiin ansaittu enemmän, mutta kaudella on ollut iso määrä eri lailla haastavia tilanteita. Joukkue on kuitenkin pystynyt erinomaisesti keskittymään tekemiseen harjoituksissa ja peleissä, vaikka eri pelaajia tippunut pois kokoonpanosta. Kokoonpano vaihdellut paljon varsinkin alkukaudella, mutta pelaajien tekeminen kokonaisuudessaan kauden aikana ollut todella hyvää, vaikka onnistumiset peleissä ovat jääneet vähiin .Nyt ei kuitenkaan voi jäädä murehtimaan sitä, mitä aiemmissa peleissä on tapahtunut, vaan keskitytään vain siihen, että hoidetaan sunnuntain peli kotiin.

Lauantain otteluissa JyPK kaatoi PK-35:n vieraissa 1-3 lukemilla ja Ilves kaatoi kotona PK-35 Vantaan 4-1. Tulokset tarkoittavat sitä, että JyPK varmisti vähintään karsijan paikan ja Ilves otti kuuden pisteen kaulan Turun Palloseuraan. TPS:n loppukausi on siis haasteellinen, sillä joukkueen pitää voittaa molemmat ottelunsa ja kiriä kiinni Ilveksen maaliero. 

– Ollaan käyty rehellisesti läpi sitä, mikä on tilanne ja mitä pitää tapahtua, mutta emme keskity siihen liikaa. Muiden pelit eivät pyöri pelaajien päässä vaan keskittyminen on täysin siinä, miten me itse kohdataan Honka sunnuntaina. Edellisessä kohtaamisessa pelisuunnitelma onnistui todella hyvin ja yksityiskohdat toimivat todella hyvin. Monessa pelissä oltiin päästy vastaavaan tyyliin, mutta nyt saatiin myös tulosta. Tämän hetken tilanne on todella haastava, mutta lähdetään voittamaan kahta viimeistä peliä ja taistellaan loppuun asti. Nousu pois viimeiseltä sijalta on nyt todella vaikeaa, mutta sitä tietysti yritetään.

Palloseuran ja Hongan ensimmäisestä kohtaamisesta on vajaat kaksi kuukautta, joten toisten otteet ovat molemmissa päissä hyvin mielessä. Keskinäisen pelin jälkeen molempien peli-ilme on näyttänyt hyvältä, eikä sitä varmasti puutu sunnuntainakaan.

– Tiedetään, että ollaan voitettu Honka jo kertaalleen, joten siitä saadaan varmasti pientä buustia koko joukkueelle, mutta tiedetään silti, että vastassa on kova joukkue. Honka nappasi juuri viime kierroksella ison voiton HJK:sta ja on vaarallinen joukkue ja tulee varmasti sisuuntuneena peliin. Oma tekeminen on kuitenkin ollut vahvaa. Huolehditaan vain siitä, miten pelataan molempiin suuntiin ja miten taistellaan loppuun asti. Ollaan näytetty, että vaikeastakin paikasta voidaan nousta, kunhan uskotaan itseemme. 

Hongan hyökkäyspää ei tarjoa suurempia ihmeitä, sillä Dana Leskinen johtaa joukkueen maalipörssiä kuudella maalilla ja Inka Kaivola, Tiia Savolainen ja Milla Punsar ovat kaikki iskeneet neljä maalia. Haltian mukaan Hongassa suurin haaste on se, että joukkueessa on todella paljon laatua ja kokoonpano selviää vasta sunnuntaina.

– Honka on hyökkäyspäässä todella laadukas joukkue, mutta se on kaikilla tiedossa. Tiedetään kuitenkin, miten Honka pelaa ja ollaan jo kertaalleen näytetty, että pystytään Honka kaatamaan. Hongan pelaaminen ei kaadu yhdenkään pelaajan poissaoloon, vaan laatua löytyy todella paljon. Se on yksi Hongan vahvuuksista, mutta siihen pitää vain osata reagoida oikein.

TPS kauden aikana kokenut paljon harmillisia loukkaantumisia ja Honkaa vastaan saatiin lisää miettimisen aihetta, sillä Netta Laasio ja Patricia Träsk ovat ottelusta sivussa.

– Ollaan saatu perusrunko joukkueeseen ja tehty vain pieniä muutoksia, mutta nyt pitää tehdä kaksi isoa muutosta, kun molemmat laidat ovat sivussa. Tällä hetkellä sivussa on yhteensä seitsemän pelaajaa, joten tämä kausi ei ole ollut helppo. Näitä sattumia kuitenkin välillä tulee, eikä niitä voi liikaa miettiä. Ollaan kuitenkin aina lähdetty uljaasti kohtaamaan vastustajia. Selkäranka ei ole napsahtanut, vaan henkinen lujuus on ollut kova.

Ottelu Honkaa vastaan on kauden viimeinen kotiottelu ja Haltia toivoo, että kotiyleisö pääsee nauttimaan siitä Tepsistä, mitä joukkue parhaimmillaan on.

– Kotiyleisön tuki on aina tärkeää. Toivottavasti pystytään tarjoamaan kotiyleisölle se rohkea, määrätietoinen ja kamppaileva Tepsi, jota tällä kaudella ollaan nähty. Tähän tietysti vielä pieni puristus lisää ja luotetaan, että se riittää pisteille!

 

TPS – Honka, 1.11. 14:00, Urheilupuiston yläkenttä

Ottelu on katsottavissa myös Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3708339

Lisää uutisia