Kansallinen Liiga jatkuu Turun ja Helsingin taistolla – PK-35 saapuu yläkentälle

Turun Palloseuran tiukka puolentoista viikon puristus päättyy sunnuntaina, kun PK-35 saapuu Urheilupuiston Yläkentälle.

Joukkueet kohtasivat toisensa Kansallisen Liigan kolmannella kierroksella, kun TPS matkusti Helsinkiin. Sarjanousija PK-35 oli Subway Kansallisen Liigan ensimmäisessä kotiottelussaan kovassa iskussa ja nappasi vakuuttuvan esityksen jälkeen 4-0 kotivoiton. 

PK-35 alkukausi oli hyvä, sillä kauden ensimmäisestä ottelustaan joukkue nappasi HJK:a vastaan 1-1 tasapelin. Vierailijat iskivät ottelun avausmaalin kun käynnissä oli ottelun 77. peliminuutti, mutta johto ei kuitenkaan kestänyt pitkään, vaan HJK iski loppulukemat vain seitsemän minuuttia myöhemmin. 

Toisessa ottelussaan PK-35 kohtasi PK-35 Vantaan vieraissa ja Helsinkiin lähti täysi pistepotti 0-2 vierasvoitolla. Neljännellä kierroksella PK matkasi Tikkurilaan, jossa se pelasi 1-1 tasapelin Tikkurilan Palloseuran vieraana. Seuraavalla kierroksella joukkue koki ensimmäisen tappionsa, kun Åland United haki MagneCit Areenalta 0-2 vierasvoiton. PK-35 ei kuitenkaan lamaantunut tappiosta, sillä neljästä seuraavasta ottelusta tuli kolme 0-1 vierasvoittoa, kun Helsinkiläiset kaatoivat Hongan, Ilveksen ja JyPK:n. Honka-ottelun jälkeen PK-35 sai vieraaksi KuPS:n ja kotijoukkue oli 0-0 tasapelillä ensimmäinen joukkue, joka nollasi kuopiolaisten hyökkäyksen.

19.8. PK-35 kohtasi HJK:n, mutta MagneCit Areenan sijaan ottelu pelattiin poikkeuksellisesti Helsingin Olympiastadionilla. Uudistetun Olympiastadionin avausottelu keräsi paikalle naisten pääsarjatason uuden yleisöennätyksen, kun 1833 katsojaa todisti PK-35:n 0-2 tappiota. 

Edellisellä kierroksella molemmat kokivat maalin tappiot loppuhetken maaleilla. Åland United iski pallon TPS:n maaliin, kun käynnissä oli ottelun lisäajan viides minuutti. PK-35 Vantaa upotti pallon PK-35:n maaliin vähän aikaisemmin, sillä voittomaaliksi jäänyt 1-2 osuma nähtiin, kun käynnissä oli ottelun 86. peliminuutti.

Pallokerhon suurimpana tähtenä on ollut joukkueen kapteeni Amanda Rantanen, joka on iskenyt joukkueen kahdestatoista maalista jopa seitsemän. Hänen takanaan ovat kaksi maalia iskenyt Anita Abu ja Palloseurasta pääkaupunkiseudulle siirtynyt Katja Hakala. Omassa päässään PK-35 on ollut tarkkana, sillä joukkue on päästänyt kahdeksan maalia ja vain kuusi maalia päästänyt sarjakärki Åland United on päästänyt sarjanousijoita vähemmän maaleja.

 

Palloseuran hyökkäyspäässä vuodesta 2018 asti pelannut Nelly Lehtilä on onnistunut murtautumaan edustusjoukkueen vakiopelaajiin. Viime kauden lopussa Lehtilä jäi pienelle peliajalle, mutta tällä kaudella Lehtilä on taas vastuuta saanut.

– Tuntuu hyvältä, että olen peliaikaa saanut. Kun valmentaja lisää nimen aloituskokoonpanoon tulee olo, että kova työ on tuottanut tulosta ja on helppoa arvostaa itseään. Toki myös se sytyttää eri tavalla, jos jää kokoonpanon ulkopuolelle. Silloin haluaa näyttää itselleen ja valmennukselle, mihin pystyn. Pyrin itse aina siihen, että pystyn toimimaan ilon kautta ja uskon, että tämä on yksi vahvuuksistani fyysisyyden lisäksi.

Lehtilä oli avauskokoonpanossa myös tiistaina, kun Palloseura kohtasi Åland Unitedin.

– Joukkueen peli-ilme Åland Unitedia vastaan jätti todella hyvän tunteen. Alla oli vaikea peli KuPS:aa vastaan, mutta se myös jätti todella paljon hampaankoloon. Jokainen pelaaja sai kasattua itsensä upeasti ja lähti näyttämään, mihin me pystymme. Vaikka ottelun ratkaisu oli katkera, täytyy saada sama asenne myös sunnuntain peliin.

Subway Kansallisessa Liigassa on paljon nuoria pelaajia ja moni pitää asiaa huonona. Lehtilä kuitenkin korostaa, että vaikka nuorilla ei vielä ole yhtä paljon kokemusta kuin vanhemmilla, on heillä paljon annettavaa pääsarjatasolle.

-Nuoret pelaajat ovat mielestäni vaan hyvä asia, sillä he saavat joka harjoituksesta ja joka ottelusta tärkeää kokemusta ja sitä kautta saamme uusia hyviä pelaajia Liigaan ja maailmalle. Nuoret tuovat peleihin todella paljon uutta virtaa ja hyvää asennetta. Jos nuoria pelaajia pantattaisiin liian kauan, eivät he saisi kokemusta ja oikean tason löytymisessä kestäisi paljon kauemmin. 

Sunnuntain vastustaja PK-35 on täynnä nuoria pelaajia. Lehtilä on seurannut joukkueen otteita ja jakaa sarjanousijoille paljon kehuja.

– PK-35:n kausi on ollut todella hyvä. Joukkue pitää palloa paljon, eikä mielellään anna sitä vastustajalle. Huomenna on varmasti luvassa mielenkiintoinen ottelu, joten toivottavasti kotiyleisö saapuu runsain joukoin kannustamaan meidät voittoon!

 

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia on saanut pureskella Åland United ottelua muutaman päivän ja lopputuloksesta huolimatta hän on todella ylpeä joukkueestaan.

-Oltiin todella väkeviä, mutta ei saatu sitä tulosta, joka jäi sekuntien päähän. Ollaan napattu paljon voimaa sen ottelun asenteesta. Nyt ollaan pari päivää palauteltu siitä matsista ja reissusta. Tiistain ja keskiviikon välinen yö oli matkustuksen takia uneton yö, joten on pitänyt ottaa kevyesti. Keskiviikko oli vapaata, mutta torstaina kokoonnuttiin kevyen treenin merkeissä, joissa joukkueen matkarasitus vielä näkyi. Nyt lauantaina tehtiin kevyt treeni, jossa joukkue oli todella virkeä ja näkyi selkeästi, että perjantain lepo tuli tarpeeseen.

TPS on tällä kaudella joutunut tekemään melko paljon muutoksia kokoonpanon suhteen. Haltian mukaan tämä ei kuitenkaan ole suoraan vaikuttanut joukkueen treenaamiseen, mutta kokoonpanoa mietittäessä on välillä saanut pohtia tarkkaan.

– Treeneissä kaikki terveet pelaajat ovat aina olleet mukana, joten niissä ei ole isoja muutoksia tullut, mutta pelien lähestyessä on aina pitänyt pohtia tarkkaan, ketkä ovat pelikykyisiä ja mitä paikkaa he voivat pelata. Tietysti pyritään aina siihen, että peliin valmistavat asiat saadaan aina kuntoon ja pelaajat oikeille paikoille. Muutoksia on kuitenkin olosuhteiden pakosta tullut reippaalla kädellä jokaiseen otteluun, eikä aina ole voinut mennä oman halun mukaan. Sunnuntainakin joudutaan taas tekemään vähän muutoksia.

Sunnuntain vastustaja PK-35 oli kauden ensimmäisessä kohtaamisessa vaikea vastus ja Haltia myöntää, että TPS ei ollut onnistunut sen ottelun valmistautumisessa.

– Ensimmäinen keskinäinen ottelu oli todella kova. Ei oltu valmiita peliin oikeastaan millään tasolla. PK oli todella hyvä ja itse jäätiin jalkoihin. Hävittiin 4-0, mutta Siiri Välimaa teki maalillaan monta hyvää torjuntaa. PK on ollut tällä kaudella todella vahva, mutta ollaan huomenna valmiita heidän kohtaamiseensa.

PK-35 onnistujiksi Haltia nostaa seitsemän maalia iskeneen Amanda Rantasen ja koko joukkueen puolustamisen. Myös valmentajakollega Rami Rantanen saa kehuja.

-Rantanen on kyllä hyvä pelaaja. Todella vaarallinen pelaaja, jonka pelisilmä on loistava. Hänen kanssaan pitää kyllä olla tarkkana. Rantasen hyökkäysvoiman lisäksi kehuja ansaitsee myös vahva PK-35:n puolustuspelaaminen. Kun PK:n otteita on katsonut, niin joukkue tekee paljon laadukasta työtä niin joukkue-, kuin yksilötasolla. Tiiviissä joukkuepuolustamisessa helsinkiläiset ovat liigan eliittiä. Rami on saanut pitkäjänteisellä työllä saanut hyvää tulosta. Tuntuu siltä, että joukkueella on pitkään ollut selkeä punainen lanka siitä, mitä tehdään ja miten. PK:n pelaamisesta näkyy, että valmennus on onnistunut hyvin.

Sunnuntain ottelussa pelataan taas tärkeistä pisteistäkin ja Haltia toivookin, että mahdollisimman moni mustavalkoinen kannattaja pääsisi Urheilupuiston yläkentälle kannattamaan joukkuetta.

– Olisi mahtavaa, jos saataisiin kotiyleisön täysi tuki myös sunnuntaina. Yläkentällä yleisö pääsee todella lähelle peliä ja parhaimmillaan fiilis on mahtava. On aina mukavaa pelata kotiyleisön tukemana. Toivottavasti saataisiin sunnuntaina paljon katsojia ja kannatusta!

 

Saija Östlund ei ole sunnuntaina joukkueen mukana, sillä hän sai Åland United -ottelun lopussa toisen keltaisen kortin. Asiasta on kuitenkin keskusteltu paljon.

– Saija ei tosiaan ole sunnuntaina mukana. Käytiin tuomarivastaavan kanssa hyvä keskustelu aiheesta ja tuomio pysyi ennallaan, mutta se tilanne on nyt käsitelty.

 

Huomisesta pelistä ovat Östlundin lisäksi varmuudella pois Frida Lähteenmäki, Julia Sainio, Amanda Aatsinki ja Viivi Ollonqvist. Gabriela Pelogi kuitenkin nousee huomenna kokoonpanoon lähes kahden kuukauden poissaolon jälkeen.

 

TPS – PK-35, 17:00, Urheilupuiston yläkenttä.

Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3652334

Lisää uutisia