Kansallinen Liiga jatkuu TiPS:n vieraana – Maidell ja Kiiski lainasopimuksilla Tepsiin

Subway Kansallinen Liiga jatkuu taas lauantaina, kun Turun ja Tikkurilan Palloseurat kohtaavat toisensa Tikkurilan Urheilupuistossa. Viime kaudella joukkueet kohtasivat kahdesti ja TiPS nappasi molemmista otteluista voiton maalin erolla. Urheilupuiston Yläkentällä TiPS oli vahvempi 1-2 lukemin ja Tikkurilan ottelussa päädyttiin 1-0 kotivoittoon.

Kaudella 2020 TiPS on aloittanut vahvasti, sillä joukkue on napannut kuudesta ottelusta neljä voittoa ja kaksi tasapeliä ja johtaa Kansallista Liigaa neljällätoista pisteellä. TPS löytyy sarjataulukon toisesta päästä. Kuudesta ottelusta on tullut kuusi tappiota, joten pistetili on vielä avaamatta.

Kansallisen Liigan kuudennella kierroksella TiPS kohtasi Jyväskylässä JyPK:n ja nappasi 2-4 vierasvoiton. TPS taas sai Urheilupuiston Yläkentälle vieraaksi Tampereen Ilveksen, joka nappasi ensimmäisen puoliajan maaleilla 0-3 vierasvoiton. Joukkueen päävalmentaja Sami Haltia ei pienen sairastelun takia päässyt penkille antamaan ohjeita, mutta lauantaina hänet nähdään jälleen tutulla paikallaan.

– Sairastelut ovat takana ja nyt ollaan taas täydessä valmennuskunnossa! Tämä on hyvä asia, sillä joukkue tarvitsee nyt tukea. Pelaajat täytyy saada luottamaan itseensä ja omaan toimintaansa. Pitää pystyä käymään läpi aikaisempia otteluita ja niiden sisältöä, mutta samalla myös tukea pelaajia. Ollaan joukkueen kanssa keskusteltu siitä, että vaikka se ei tulostaululla näy, niin joukkue osaa silti pelata. Ollaan katseltu vanhoja pelejä ja poimittu niistä yhdessä niitä asioita, joissa ollaan onnistuttu. Näitä hetkiä löytyy, mutta tällä hetkellä ne ovat vielä liian lyhyitä. Lähdetään kuitenkin niistä rakentamaan parempia otteluita.

Haltia korostaa, että vaikka tulosta ei ole tullut toivotulla tavalla, ei joukkueesta lähdetä etsimään syyllisiä, vaan joukkueen kanssa keskustellaan tilanteesta avoimesti ja rehellisesti.

– On joukkueella sitten hyvä, tai huono jakso, täytyy valmentajana huomioida pelaajien henkinen tila. Kun joukkueen kanssa keskustellaan peleistä, ei voi vain jossitella, että jos se kulma olisi mennyt sisään, tai olisi tullut pilkku, olisi peli ollut erilainen. Se keskustelu ei vie eteenpäin. Pitää keskustella kokonaisuudesta ja lähteä pilkkomaan sitä pienempiin osiin. Käydään läpi sitä, mitkä osa-alueet sujuvat paremmin ja missä peli lähtee hajoamaan. Keskustellaan yhdessä siitä, mitä voidaan tulevaisuudessa tehdä toisin ja parannetaan sitä kautta peliä.

Tällä viikolla TPS on tutun yläkentän sijaan harjoitellut Kupittaalla, jotta joukkue saa tekonurmen sijaan tuntumaa luonnonnurmeen.

– Treeneissä ollaan keskitytty paljon puolustamiseen. Vaikka saldona onkin vain tappiota, niin varsinkin ottelut Åland Unitedia ja JyPK:a vastaan näyttivät, mitä koko joukkueen puolustuspelaaminen on, kun se toimii. Muistutetaan pelaajille, miten oma tekeminen saadaan toimimaan. Keskitytään siihen, miten vastustaja saadaan kiinni oikeaan aikaan tehdyillä ratkaisuilla. Tämän lisäksi myös pallolliseen peliin on kiinnitetty huomiota. Syötöt ovat olleet liian heikkoja ja niistä on laadun lisäksi puuttunut myös rentous. Lähdetään lauantaina siitä, että saadaan puolustus taktisella tasolla tiiviiksi ja pallon kanssa löydetään rentous ja oikeat ajoitukset.

Ilves ottelun koosteessa Haltia mainitsi, että joukkueen kokoonpanoon täytyy pohtia uusia ratkaisuja. Pohdinta on tuottanut tulosta ja treeneissä ollaan päästy hakemaan oikeaa muotoa. 

– Muutamille pelaajille ollaan pistetty uutta pelipaikkaa ja haetaan tätä kautta uusia mahdollisuuksia. Luvassa ei kuitenkaan ole radikaalia muutosta, eikä kokoonpanoja räjäytetä kokonaan. Pienillä viilauksilla ja muutoksilla kohti lauantain peliä. 

TPS saa riveihinsä kaksi uutta pelaajaa, kun Viivi Kiiski ja Sophie Maidell siirtyvät lainasopimuksella HJK:n T18-joukkueesta Turkuun. Molempien lainasopimus kestää alustavasti siirtoikkunan loppupuolelle asti. VJS:ssa peliuransa aloittanut Maidell on pelannut tähän mennessä 105 ottelua, joissa hän on iskenyt 90 maalia. Kiiski pelasi ensimmäiset pelinsä FC Hongassa ja takana on yhteensä 150 ottelua, joissa maaliverkkoja on heilutettu 128 kertaa. Vielä ei ole varmuutta, ovatko Maidell ja Kiiski kokoonpanossa jo lauantain ottelussa.

-Täytyy pistää HJK:lle pientä kiitosta hyvästä yhteistyöstä. Jo viime vuonna saimme hyvää alkua, kun Emilia Ukkonen kävi pelaamassa Tepsissä. Tämä kuvio hyödyntää kaikkia, sillä itse saamme lisää kilpailua omaan kokoonpanoon ja samalla nuoret pelaajat saavat kokemusta Liigan tasolta. Kiiski ja Maidell ovat lahjakkaita nuoria ja on mukavaa saada heidät harjoittelemaan ja pelaamaan, Haltia kiittelee.

Tikkurilan Palloseura on Kansallisen Liigan ainoa joukkue, jolla ei ole vielä ainuttakaan tappiota, eikä Haltia näe, että tämä olisi millään tavalla sattumaa.

– Lauantaina on vastassa Kansallisen Liigan tämän hetken paras joukkue. TiPS näytti taitonsa jo viime kaudella ja oli mukana mitalitaistossa. Joukkue on pysynyt melko samana useamman vuoden, joten pelaajat tuntevat toisensa hyvin ja nyt se on taas vuoden verran kokeneempi ja vahvempi. Sarjataulukko ei siinä mielessä valehtele. TiPS pelaa todella vakuuttavasti ja kokonaisvaltaisesti, joten pitää tutkia tarkkaan, mihin kannattaa iskeä.

TiPS on tällä kaudella pelannut tarkkaan puolustuspäässä ja PK-35 Vantaa, Åland United ja Ilves jäivät kokonaan maaleitta. Vaikka TiPS on laadukas joukkue, löytyy myös siitä kohtia, johon voi iskeä.

– Ollaan tutkittu TiPS:n puolustamista ja tiedetään, miten se toimii. Pelkkä tietoisuus vastustajan puolustamisesta ei kuitenkaan riitä, vaan pitää miettiä, miten sen itse murtaa. Uskon, että ollaan löydetty oikeita asioita, mutta lopputulos nähdään lauantaina. 

TiPS on iskenyt kuudessa ottelussa yksitoista maalia, joista Roosa Ariyo on iskenyt kuusi. Ariyo on maalien lisäksi kiinnittänyt TPS valmennuksen huomiota myös muulla pelaamisellaan.

– Ariyo liikkuu aktiivisesti joka suuntaan ja tekee todella kovaa työtä. Hänen kohdallaan ei voi miettiä, että jos ottaa tämän pois, niin tulosta ei tule. Ariyo aina on valmis taistelemaan itsensä maalipaikoille, joten hänen kanssaan täytyy olla tarkkana. Laadukas pelaaja, jonka otteita on ollut mukava seurata.

 

Jo viime kaudella edustusjoukkueeseen noussut Daniela Sandås ollut tuttu näky Palloseuran puolustuksessa myös tällä kaudella. Kuudesta ottelusta Sandås on neljästi ollut avauksesta ja näistä kolmesti hän on pelannut täydet minuutit. 2019 Sandåsilla oli paljon panosta, sillä hän ehti vuoden aikana pelata silloisessa Naisten Liigassa, Ykkösessä, T18-Ykkösessä, sekä U17 ja U19 maajoukkueissa.

– Kauden alussa pelasin Tepsin B:ssä Ykköstä ja pääsin sieltä TuWe:n kautta Ykköseen kokemaan kovempaa tempoa. Tämä valmisti hyvin pääsarjatason pelejä varten. Tämän lisäksi pääsin tosiaan vielä keväällä näyttämään taitojani myös nuorten maajoukkueissa. Vaihtelu ei haitannut minua, sillä jokainen vaihto oli askel eteenpäin. Ainakin itsestä tuntuu, että oma vastuu on tälläkin kaudella vain kasvanut. Kun pelaa topparina, täytyy pelaajalta vaatia paljon, sillä virheet johtavat helposti vastustajan maaleihin.

Vaikea kausi on näkynyt puolustuspäässä, sillä Palloseura on päästänyt yhteensä 18 maalia. Sandås ei kuitenkaan jää murehtimaan alkukautta liikaa.

– Puolustajana haluaisi tietysti aina pitää oman pään puhtaana. Totta kai tappiot ja päästetyt maalit painavat, mutta en halua jäädä murehtimaan niitä liikaa. Niille ei enää voi mitään, joten täytyy keskittyä siihen, miten jatkossa saa pidettyä oman pään puhtaana. Lähtee jokaisen tilanteen jälkeen vain keskittymään siihen, että puolustaa omaa pelaajaa tarkkaan loppuun asti.

 

Tikkurilan Palloseura on kuuden kierroksen jälkeen iskenyt 11 maalia ja on tehdyissä maaleissa jaetulla toisella sijalla yhdessä HJK:n ja Åland Unitedin kanssa. Sandås myöntää, että TiPS:n hyökkäystä on tarkkailtu. Sandåsin mukaan vastassa on joukkue joka osaa pitää palloa ja on hyökkäyksissään vaarallinen ja puolustuksen täytyy olla tarkkana juoksujen kanssa.

Tikkurilan Palloseurasta löytyy Sandåsille tuttuja pelaajia niin maajoukkueesta, kuin viime kauden Tepsistäkin. Sandås ei kuitenkaan lähde keskittymään liikaa siihen, ketä vastassa on.

– Vaikka onkin kiva pelata tuttuja vastaan, koska tietää, millainen tyyppi on vastassa, niin lähden silti keskittymään vain omaan peliini. Teen oman osuuteni mahdollisimman hyvin huolimatta siitä, onko vastassa joku tuttu, vai tuntematon.

 

Lauantain ottelusta ovat varmuudella pois ainakin Amalia Härkönen, Gabriela Pelogi ja Julia Sainio. Frida Lähteenmäen tilannetta tarkkaillaan vielä viimeisissä harjoituksissa.

 

TiPS – TPS 25.7. 13:00

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3630867
 

Lisää uutisia