Kalavelat maksuun omalla pelillä – TPS ja SJK Akatemia iskevät yhteen Veritas Stadionilla

TPS on saanut pelinsä oikeisiin uomiin ja on sen myötä tehnyt tasaista nousua kohti Ykkösen kärkikahinoita. Viiden pelin mittainen voittoputki ja yhdeksän pelin sekä ajallisesti vähän reilun kahden kuukauden mittainen tappioton putki on johtanut siihen, että maanantain ottelussa on jälleen paikka edetä pykälän verran.

Vastaan nimittäin tulee se seuraava sarjataulukon lähenevä selkä, eli neljäntenä majaileva SJK Akatemia. Sopivasti vastassa on samalla myös juuri se joukkue, joka aiheutti TPS:n edellisen tappion, kun SJK Akatemia vei 21. toukokuuta Seinäjoella pelatun ottelun nimiinsä maalein 1-0.

Tärkeä syy Tepsin kohentuneelle pelille ja parantuneelle tuloskunnolle on tietysti tehokkuus, mutta suuristakin maalimääristä huolimatta kaiken perustana on selvästi vankistunut puolustus. Sen viimeisenä lukkona taas on toiminut kerrassaan erinomaisesti pelannut maalivahti Jere Koponen.

– Ero on alkukauteen verrattuna iso. Koko joukkueen tasolla puolustuspeli on kehittynyt ja olemme saaneet sellaisen suoritusvarmuuden siihen. Olen myös itse saanut nostettua tasoani ja nyt täytyy tehdä töitä sen eteen, että taso pysyy yllä. Tällä hetkellä on todella kiva tehdä töitä ja pelata, Koponen sanoo.

Kuten joukkuelajeissa usein asian laita onkin, on sekä Koposen oman että joukkueenkin tasonnoston takana periaatteessa pieniä, mutta silti suuria asioita, jotka linkittyvät toisiinsa.

– Kun pelaaminen on selkeämpää, niin luonnollisesti epäselvät tilanteet pelin sisällä ovat vähentyneet, eli sellaisia epämiellyttäviä yllätyksiä ei enää tule. Jokaisella on omat selkeät roolinsa ja tonttinsa, mitkä he myös hoitavat. Se on selkeyttänyt koko joukkueen pelaamista ja rauhoittanut myös omaa aluettani. Ja toki, kun tulokset ovat parantuneet, niin pelaamisestani on lähtenyt sellainen liiallinen puristaminen pois ja olen voinut pelata rennosti. Mutta puolustaminen on jokaisen homma ihan ylhäältä alas, eli koko joukkueen työskentely on avainasemassa, Koponen pohtii.

– Henkilökohtaisena nostonta täytyy sanoa myös se, että Samba Bengan paluu joukkueeseen toi paljon johtajuutta puolustuslinjaan. Hän on johtotyyppi jo pelkällä olemuksellaan, mutta nyt hän myös ohjaa linjaa enemmän kuin aikaisemmin. Hän on hoitanut oman tonttinsa puolustuksen keskustassa niin hyvin, että se rauhoittaa myös omalta osaltaan peliä, Koponen kehuu.

Vaikka Koponen luonnollisesti kiitteleekin koko joukkueen tekemistä ja tekee sen aivan aiheesta, niin esimerkiksi edellinen ottelu Gnistania vastaan osoitti Koposen merkitystä, kun hän poimi muutaman valtavan ison torjunnan kriittisillä hetkillä.

– Kun puolustuspeli alkaa olemaan kohdallaan ja löydetään ne tavat toimia, niin se helpottaa sekä puolustuslinjan että maalivahdin työskentelyä. Hän on saanut siitä vielä lisäintoa pelaamiseensa. Mutta jos puhutaan hänen hienoista torjunnoistaan, niin ne ovat hänen henkilökohtaisia taidonnäytteitään. Ne ovat osoitus hänen reaktiokyvystään ja osaamisestaan, analysoi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

TPS lähtee tämänkertaiseen otteluun SJK Akatemiaa vastaan henkisesti aivan eri lähtökohdista kuin viimeksi, kun itseluottamus on tapissa ja edellisen kohtaamisen jäljiltä on selvää, mitä vastaan on tulossa. Silti kaikki lähtee kuitenkin omasta tekemisestä

– SJK on todella energinen ja vahvasti hyökkäävä joukkue. Heillä on oma pelitapansa, mitä he jauhavat, joten on sinänsä selkeää, että mitä on lupa odottaa. Joukkue on todella potentiaalinen ja heidän kanssaan saa olla tarkkana. Varmasti käymme jotain yksityiskohtia heidänkin pelaamisestaan läpi, mutta tärkeintä on se, että keskitymme omaan tekemiseemme ja omaan vahvaan pelitapaamme. Jos lähdemme liikaa sitä muuttamaan, niin se ei välttämättä enää toimi meille, Koponen miettii.

– Peli tulee olemaan varmasti aika samanlainen kuin viimeksi paitsi, että me olemme nyt parempia. He pelaavat mielellään pallolla, he osaavat sen ja heillä on siihen selvät systeemit, niin meidän pitää parantaa omaa suoritusta. Viime pelin ensimmäinen jakso oli tasaista vääntöä ja se olisi voinut kääntyä miten päin vain. Toisella jaksolla meillä meni jokin pulla kurkkuun, emmekä saaneet omaa peliä toimimaan. Siksi uskon, että pelimme parannetulla versiolla pystymme kilpailemaan paremmin heitä vastaan, Laurikainen näkee.  

Päävalmentaja Laurikaisella on selvät odotukset siihen millä osa-alueilla maanantai-illan ottelu ratkeaa.

– Kallistun samojen asioiden puolelle, kuin ennen Gnistan-peliäkin. Kyllä meidän täytyy uskaltaa tehdä asioita samalla tavalla, reagoida molempiin suuntiin, eli tilanteenvaihdoissa meidän pitää olla todella teräviä. Jos siihen pystymme, olemme vahvoilla. Nostan myös tälläkin kertaa erikoistilanteet esiin. He ovat olleet niissä hyviä ja meidän täytyy tarkkaan opiskella, että mitä sieltä on tulossa, Laurikainen toteaa.

Ma 31.7. klo 18.30 TPS – SJK Akatemia, Veritas Stadion.

Liput otteluun voit ostaa ennakkoon Tiketin kautta.

Ruutu näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Otteluinfon voit lukea tästä.

Lisää uutisia