Tuomas Pippola haluaa ponnistaa Tepsistä maailmalle

TPS-kasvatti Tuomas Pippola pelaa ensimmäistä kauttaan Tepsin edustusjoukkueessa. Minkälaisia tulevaisuudentavoitteita nuori laitahyökkääjä on itselleen asettanut?

TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen kuvaili tammikuussa 2023 Palloseuran tuoretta sopimuspelaaja Tuomas Pippolaa suhteellisen harvinaiseksi pelaajatyypiksi. Tällä Laurikainen viittasi laitahyökkääjänä pelaavan Pippolan ominaisuuksiin pelaajana: nopeuteen, 188 sentin pituuteen ja laukaisutaitoon. Pelillisten ominaisuuksien lisäksi Pippola on sikälikin harvinainen tyyppi, että hän uskaltaa sanoa suoraan ja vähättelemättä sen, mitä hän tavoittelee elämässään ja missä hän on hyvä.

– Minulla ei ole koskaan ollut mitään muuta haaveammattia kuin olla jalkapalloammattilainen. Kaiken olen tähdännyt siihen, että jonakin päivänä se käy toteen, Pippola kertoo.

Eivätkä toiveet jalkapalloammattilaisuuden suhteen ole kovin matalalla.

– Haluan tulevaisuudessa Keski-Euroopan kentille pelaamaan. Johonkin, missä pelataan europelejä. Valioliiga on tietenkin suuri unelma.

Minkälainen pelaaja Palloseuran 18-vuotias laitahyökkääjä sitten on? Annetaan nuorukaisen itse kertoa.

– Olen hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa, osaan haastaa vastustajia hyvin, olen hyvä viimeistelijä ja minulla on hyvä oikean jalan laukaus – eikä vasurikaan huono ole. Kehitettävää on eniten puolustuspelaamisessa, mutta aina uudessa joukkueessa sen kanssa on eniten tekemistä, Pippola arvioi.

Tuomas Pippola on nuoresta iästään huolimatta edustanut jo useampaa seuraa. Turun Palloseuran paidassa Pippola pelasi ensimmäiset pelinsä jo kahdeksanvuotiaana, mutta juniorivuosiin mahtuu pelejä myös Kaarinan Pojissa ja FC Interissä. Aikuisuuden kynnyksellä Pippola lähti Kuopion Palloseuraan hakemaan vauhtia uralleen, mutta Tume on nyt palannut takaisin kasvattajaseuraansa ja kokee olevansa kotona mustavalkoisissa.

– Interiin siirtyminen oli virhe, mutta silloin jostain syystä koko junnujoukkueemme siirtyi sinne. Tulin kuitenkin järkiini ja palasin takaisin Tepsiin.

– Kuopioon siirtyminen tuli eteen, kun en olisi täällä edustusjoukkueessa saanut peliaikaa. Vaihtoehtona olisi ollut reservijoukkueessa pelata miesten Kolmosta, mutta se ei houkutellut. Kuopiossa pääsin pelaamaan miesten Kakkosta ja pääsin harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa. Siellä kehityin pelaajana hyvin, Pippola kokee.

Viime kauden päätteeksi Pippolan oli pohdittava, jatkaako uraa Kuopiossa option turvin vai jossain muualla.

– Kauden päätettyä en oikein tiennyt, minne matka seuraavaksi jatkuisi. Oma kausi oli jo päättynyt ja menin katsomaan TPS:n reservijoukkueen peliä. Siellä tapasin sattumalta Laurikaisen Mikan, joka lupasi ottaa myöhemmin yhteyttä. Sen jälkeen tulin näyttämään kykyjäni Tepsille ja sain sopimuksen, Pippola taustoittaa.

Ulkomaiden ammattilaiskentät ovat pikkupojasta lähtien olleet Tuomas Pippolan unelma, jota kohti nuori TPS-kasvatti on töitä tehnyt.

Kilpailu pakottaa yksilöitä kehittymään

Ennen Keski-Eurooppaan tai Valioliigaan siirtymistä on kuitenkin valloitettava useampikin askelma. Ensimmäinen askel on tehdä läpimurto Ykkösessä ja seuraavaksi Veikkausliigassa. Omaan joukkueeseensa Pippola luottaa kuin vuoreen.

– Meillä on niin hyvä joukkue, että meidän pitäisi pystyä voittamaan jokainen vastustaja Ykkösessä. Joukkue on ehkä suoraviivaisempi kuin viime kaudella, ja me pyrimmekin pelaamaan suoraviivaista peliä. Monella pelipaikalla on lisäksi niin hyvä kilpailutilanne peliajasta, että se auttaa meitä kehittymään.

TPS halusi sorvata Pippolan kanssa heti kaksivuotisen sopimuksen. Niin pitkä sopimus on Palloseurassa harvinaista laatua. Yhtä pitkiä sopimuksia on tehty Riku Riskin ja Kasper Hämäläisen kaltaisille pelaajille. Se kertoo omaa kieltään siitä, miten suuri potentiaali Pippolassa nähdään.

Pippola kokeekin Riku Riskin olevan suureksi avuksi Tepsin nuorille hyökkääjille. Samalla kun käydään kilpailua peliajasta, tehdään myös yhteistyötä niin joukkueen kuin yksilöidenkin hyväksi. Kaksi muuta joukkueen henkistä johtajaa ovat Pippolan mukaan Kasper Hämäläinen ja Jere Koponen.

– Kaikki ovat erilaisia persoonia ja auttavat eri tavalla meitä nuorempia pelaajia. ”Kappe” auttaa valmentajana kaikkia pelaajia, kun taas Riku auttaa meitä hyökkääjiä. Riku on pelannut niin hyvän uran, että ei tarvitse kuin katsoa ja matkia, mitä hän tekee, niin sillä pääsee jo pitkälle. Kappe on aina nostamassa toisten päätä ylös, kun tulee epäonnistumisia peleissä tai treeneissä, Pippola kertoo.

Urheilijan elämää vapaa-ajallakin

Urheilijan elämässä tärkeää on löytää sellaiset vapaa-ajanviettotavat, jotka tukevat urheilijana kehittymistä. Kun urheilija ei voi laittaa työkaluaan työpäivän päätteeksi varastoon odottamaan seuraavaa työpäivää, on vapaa-ajalle hyvä löytää terveellisiä rentoutumiskeinoja.

– Tykkään ihan vain olla kotona, ja tykkään myös viettää vapaa-aikaa kavereideni kanssa. Käyn isäni kanssa pelaamassa padelia. Kuntosalillakin tulee käytyä, koska tykkään pitää kunnostani huolta.

Nuoret urheilijat voivat kokea, että joutuvat luopumaan monista asioista, mitä heidän ikätoverinsa vapaa-ajallaan tekevät. Muiden 18-vuotiaiden tapa viettää vapaa-aikaa voi olla hyvin erilainen kuin Pippolalla ja hänen pelikavereillaan. Urheilijan on huolehdittava riittävän levon saamisesta ja syötävä terveellisesti.

– En koe sitä luopumisena, että en voi aina mennä bilettämään muiden kanssa. Minulle ei ole mikään ongelma mennä vaikka kuntosalille. Ravinto ja lepo ovat tärkeitä asioita kehittymisen kannalta, niin haluan tehdä ne niin hyvin kuin mahdollista, Pippola tuumaa.

Teksti: Timo Kinnunen
Kuvat: Tiina Pirilä ja Tuomas Pippolan kotialbumi

Lisää uutisia