Olli Hakanpää suoritti sosionomiopintojensa työharjoittelun Tepsissä

Turun Palloseuran maalivahti Olli Hakanpään alkanut vuosi 2023 on toistaiseksi ollut työntäyteinen, mutta monella tapaa mielenkiintoinen. Koko TPS:n junnuputken läpikäynyt ”Opa” teki täksi kaudeksi paluun Turkuun ja kasvattajaseuraansa. Ensimmäisten kasvattajaseuran edustusjoukkueessa pelattujen ottelujen lisäksi puuhaa Hakanpään arkeen on tuonut opintoihin liittyvä työharjoittelujakso Tepsissä.

Sosionomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Hakanpää pääsi työharjoittelunsa aikana ohjaamaan muun muassa TPS:n Temppukoulun lapsia ja TPS Sateenkaari -erityisjoukkueen nuoria pelureita. Työharjoittelu oli TPS-veskarille erityisen mieluisa ja ammatillisesti antoisa, sillä hänen ajatuksenaan on työllistyä lastensuojelualalle peliuran jälkeen.

– Hyviä treenejä vedettiin, ja oli tosi mukavaa nähdä, miten iloisesti ja innoissaan lapset treeneihin osallistuivat. Kyllä se lasten innokkuus tarttuu myös itseen, Hakanpää tuumaa.

– Harjoittelu oli ammatillisesti tosi antoisa kokemus. Lapset ovat hyvin erilaisia. Tässä harjoittelun aikana sain taas lisää kokemusta lasten kanssa työskentelystä, mikä helpottaa tunnistamaan, millainen yksilö kukin lapsi on ja mitkä ovat ne työtavat, jotka kunkin kanssa toimivat parhaiten, Hakanpää jatkaa.

Hakanpää kokee olevansa itselleen sopivien opintojen parissa, mutta niiden pariin ajautuminen oli osittain sattuman kauppaa. Hakanpää siirtyi kaudeksi 2020 Ykkösessä pelanneeseen porilaiseen Musan Salamaan. Pelikausi katkesi kuitenkin ennenaikaisesti leikkausta vaatineeseen polvivammaan.

– Olin kotona jalka paketissa, kun näin yhteishakumainoksen. Lähdin siitä innostuneena tutkimaan, että mitä voisin opiskella Porissa, jossa silloin asuin. Katsoin hyväksi sen, että pelaamisen ohella suorittaisin myös opintoja. Sosionomi oli itselleni kaikkein mielenkiintoisin koulutus Porin opintotarjonnasta. Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on asia, jonka koen henkilökohtaisesti hyvin tärkeäksi. Sosionomin koulutuksen kautta siihen pääsee konkreettisesti omalla työllä vaikuttamaan.

Mielekkäillä harrastuksilla voidaan merkittävällä tavalla ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Hakanpää tervehtiikin ilolla sitä, mitä kaikkea Tepsissä on asian eteen tehty.

– On hienoa, että meillä on seurassa TPS:n Perhefutiksen ja Temppukoulun kaltaisia matalan kynnyksen väyliä tutustua jalkapalloharrastukseen. Arvostan myös kovasti sitä, että meillä on erityisnuorten Sateenkaari-joukkue, jonka treeneissä varmasti taas tulevana kesänä edustusjoukkueen joukkuekaverien kanssa vieraillaan, Hakanpää lupaa.

Olli Hakanpään mukaan liikunnan riemun näkeminen lasten kasvoilla oli Tepsissä suoritetun työharjoittelun parhaita puolia.
TPS:n Temppukoulussa tutustutaan jalkapallon alkeisiin, harjoitellaan perusliikuntataitoja sekä ryhmässä treenaamista ja pelaamista. Temppukoulun vastuuohjaajana toimii kuvassa keskellä oleva Severi Laitinen.

Vastapainoa futikselle ja valmiuksia työelämään

Hakanpään opinnot ovat edenneet hyvin pelaamisen ohella ja nuorukainen valmistuu tällä tietoa kuluvan vuoden joulukuussa sosionomiksi. Pelaamisen ja opiskelun yhdistäminen on luonnollisesti tuonut kiirettä arkeen, mutta ollut antoisaa.

– Opiskelu on tuonut minulle hyvää vastapainoa elämääni. Se on ollut parasta terapiaa, että on jalkapallon ohella jotain muuta ja järkevää tekemistä – ja sama juttu toisinpäin, eli että opiskelusta voi välillä irrottautua futismaailmaan. Olen kokenut sen tosi hyväksi asiaksi, Hakanpää sanoo.

Vaikka Hakanpää on vasta 23-vuotias ja tulevien vuosien tavoitteena on kehittyä vielä jalkapalloilijana, katsoo TPS-veskari tärkeäksi miettiä omaa tulevaisuuttaan myös pidemmällä tähtäimellä.

– Mielestäni on tärkeää ajatella peliuran jälkeisiä asioita pitkällä tähtäimellä jo ennen kuin uran loppu on käsillä. Kun ura joskus loppuu, niin on tosi hyvä, jos on suorittanut opintoja pelaamisen ohella ja on valmis tutkintotodistus kädessä. Peliuran jälkeen pääsee silloin paremmin kiinni työelämään, eikä tule sellaista tilannetta, että jäisi tavallaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

Kurkista Olli Hakanpään työharjoitteluun TPS TV:n matkassa

TPS TV kävi paikan päällä Impivaaran jalkapallohallissa seuraamassa riemukasta menoa ja meininkiä, kun Olli Hakanpää oli työharjoittelutehtävissä ohjaamassa TPS:n temppukoululaisia ja TPS Sateenkaaren pelaajia. Katso video alta tai klikkaa tästä TPS TV:hen katsomaan video.

Teksti ja video: Aleksi Ristimäki
Valokuvat: Tiina Pirilä

Lisää uutisia