Jesper Karlsson pelaa suurella TPS-sydämellä

Keskikenttäpelaaja Jesper Karlsson on pukeutunut Tepsin mustavalkoiseen paitaan kymmenvuotiaasta lähtien. Minkälainen on ollut TPS:n oman kasvatin tie edustusjoukkueeseen ja mitä Turun Palloseura hänelle merkitsee?

TPS:n keskikenttäpelaaja Jesper Karlssonin ura ei aina ole ollut voittokulkua ikäluokasta toiseen ja junioripeleistä miesten peleihin. ”Jepan” tarina on kuitenkin hyvä osoitus siitä, että sinnikkäällä työllä voi saavuttaa elämässä hienoja asioita, vaikka alku saattaisikin olla hiukan hankala.

– Aloitin neljävuotiaana Kärsämäen aluejoukkueessa Turun Nappulaliigassa. Sain treeneissä pallon naamaani ja lopetin pelit pariksi vuodeksi siihen. Ajattelin silloin, että jalkapallo ei ole minun juttuni, Karlsson muistelee.

– Erik Mirelin kanssa pelasimme pikkupoikina paljon jalkapalloa. Aina välillä jommankumman isä tuli hakemaan aikaisemmin päiväkodista ja mentiin siitä sitten kentälle pelaamaan.

Jesperin isä Lasse Karlsson aloitti valmentamisen Turun Nappulaliigassa, kun oma poika palasi takaisin joukkueeseen. Isä-Karlsson toimii nykyään TPS:ssä lapsuusvaiheen vastuuvalmentajana koutsaten futisuransa alkutaipaleella olevia poikia. Lasse Karlsson valittiin TPS Juniorijalkapallon vuoden valmentajaksi vuonna 2021, ja valmennuskokemusta hänellä on nyt jo yli 15 vuoden verran.

Isä valmentajana ja poika pelaajana voi joskus olla haastavakin yhdistelmä, mutta Karlssonien kohdalla yhteistyö on ollut antoisaa. Siitä hyvänä osoituksena on se, että molempien innostus jalkapalloon on säilynyt.

– En koskaan saanut mitään erikoiskohtelua omalta isältäni joukkueessa. En hyvässä enkä pahassa, mikä on hyvä juttu, Jesper Karlsson kertoo.

Lahjakas Karlssonin poika menestyi jalkapallossa hyvin, eikä muita pitkäaikaisia harrastuksia ollut juniorivuosina. Jepa tosin kokeili nuorena useampaakin eri itsepuolustuslajia, mutta kokeilut jäivät lyhytaikaisiksi. Myöhästynyt murrosikä teki hallaa nuoren futaajan kehitykselle, kun ikätoverit kehittyivät fyysisesti Karlssonia nopeammin.

– Olin tottunut olemaan joukkueeni parhaita pelaajia siihen asti. Pelasin jopa vuotta vanhempien kanssa, mutta kun murrosikä myöhästyi, niin muut kehittyivät fyysisesti nopeammin, ja asetelma muuttui, Karlsson kertaa.

Karlssonille avautui kovan työn tuloksena kesällä 2020 paikka Tepsin Veikkausliiga-joukkueessa. Hyvin alkaneen kauden pilasi loukkaantuminen. Siitäkin selvittiin kovalla työllä.

– Ne pelit, jotka kaudella 2020 pääsin Veikkausliigassa pelaamaan, antoivat ihan valtavasti itseluottamusta nuorelle pelaajalle. Kun näin, että voin pärjätä Veikkausliigassa, niin se toi paljon lisäpotkua.

Myöhäisen murrosiän myötä kuvan valkopaitainen Jesper Karlsson sai juniorina kamppailla itseään isompia ja vahvempia pelaajia vastaan.

Rinnassa sykkii iso TPS-sydän

Viime syksyn liigakarsintojen lähestyessä TPS:llä oli tilanne, että jostain täytyy löytää keskuspuolustaja, kun useampi puolustaja oli eri syiden takia sivussa kokoonpanosta. TPS:n päävalmentajaksi syksyllä palannut Marko Rajamäki totesi yläloppusarjan KPV-ottelun jälkeen, että valmennus mietti ennen peliä, kuka laitettaisiin topparin paikalle pelaamaan, pois omalta pelipaikaltaan. ”Rapa” istutti topparin tontille keskikenttäpelaaja Karlssonin. Perusteluksi konkarivalmentaja sanoi, että tiesi Karlssonilla olevan niin ison TPS-sydämen, että tämä taistelisi soturin lailla.

Karlsson on TPS:n oma kasvatti, joka on raivannut sinnikkäällä työnteolla tiensä aina Palloseuran edustusjoukkueeseen asti. Karlsson kertookin, että TPS merkitsee hänelle paljon enemmän kuin pelkkää jalkapalloseuraa tai työnantajaa. Jepan puheissa toistuu usein se, miten tärkeää hänelle on edustaa Turun Palloseuraa. Hänestä tulee väkisin mieleen sana seuraikoni. Tähän titteliin 23-vuotias pelimies suhtautuu kuitenkin vielä nöyrästi.

– No, siihen on vielä matkaa, mutta kyllähän se hienolta kuulostaa, Karlsson makustelee.

TPS:n oman kasvatin ajatuksissa ja haaveissa Palloseura pelaa tulevaisuudessa Veikkausliigassa.

– Minun haaveissani on, että TPS pelaa mahdollisimman pian Veikkausliigaa. Eikä pelkkä pelaaminen siellä riitä, vaan haluan TPS:n olevan kärkijoukkueita.

Karlsson näkee vahvasti oman tulevaisuutensa TPS-paidassa, vaikka kysyntää olisi muuallakin. Kymmenvuotiaasta asti Tepsissä pelannut pelaaja ei hingu muualle.

– Tästä kaupungista ei ainakaan löydy sellaista seuraa, joka voisi maksaa niin paljon, että TPS:stä siirtyisin pois, Karlsson sanoo painokkaasti.

Mielenkiintoinen fakta on se, että Karlssonin ensimmäiset täydet minuutit Veikkausliigassa tulivat juuri voittoisassa Turun derbyssä kaudella 2020. Edellisellä viikolla Karlsson oli pelannut Miesten Kolmosta TPS:n reservijoukkueen riveissä Euran Palloa vastaan. Viikko siitä hän oli pääsarjapelissä taistelemassa Turun herruudesta.

– Kyllä se derbyvoitto on jäänyt vahvasti mieleen. Mielestäni jokainen kaupunki tarvitsee samanlaista vastakkainasettelua kuin Turussa jalkapallon osalta on.

20-vuotias Jesper Karlsson uurasti Tepsin keskikentällä täyden ysikymppisen, kun TPS kaatoi FC Interin maalein 1–0 Turun derbyssä elokuussa 2020.

Askel kerrallaan kohti hyökkäävämpää Jepaa

Kauden 2023 TPS on mielenkiintoinen sekoitus nuoria ja kokeneita pelaajia. Kokeneet pelaajat pyrkivät johtamaan joukkuetta omalla esimerkillään. Niin ikään keskikentällä operoiva takavuosien Suomen maajoukkuepelaaja Kasper Hämäläinen on ottanut joukkueessa myös valmennuksellista vastuuta pelaajavalmentajan roolissa.

– ”Kapen” merkitys on meille valtava. Hän uskaltaa sanoa, jos joku ei harjoituksissa tai peleissä laita kaikkea likoon. Häneltä saa myös paljon apua pelillisissä asioissa ja varsinkin minä saman pelipaikan pelaajana olen saanut häneltä paljon hyvää omaan pelaamiseeni, Karlsson kiittelee.

Tunnollisena puolustavana keskikenttäpelaajana tunnetun Karlssonin tulevan kauden suunnitelmissa on monipuolistaa omaa peliä.

– Hyökkäyspelaaminen on osa-alue, jossa haluan kehittyä vielä huomattavasti paremmaksi.

Viimeiset kolme kautta ovat TPS:n osalta päättyneet pettyneissä tunnelmissa, sillä ensin seura tippui Veikkausliigassa, sitten jäi kokonaan Veikkausliigan nousukarsintojen ulkopuolelle ja viime syksynä hävisi nousukarsinnoissa FC Lahdelle toisen osaottelun lisäajalla. Nämä pettymykset on kuitenkin Karlssonin mukaan pyyhitty pois ja koko mustavalkoinen joukkue katsoo positiivisesti tuleviin koitoksiin.

– On selvää, että TPS on aina Miesten Ykkösessä ennakkosuosikki, ja meidän on vastattava siihen huutoon. Viime kausina emme ole oikein saaneet peliämme rullaamaan, vaikka meillä on ollut aina hyvä joukkue.

– Mistään pakkonoususta on kuitenkaan turha puhua. Jos sitä koko ajan alleviivaa, niin ei se ainakaan meidän työtämme helpota. Hetki ja peli kerrallaan pyrimme tekemään asiat niin hyvin, että siitä seuraa nousu Veikkausliigaan.

Joulukuussa 2022 TPS:n päävalmentajaksi valittiin Mika Laurikainen, kolmatta kertaa seurahistoriassa. Laurikaisen opein TPS on kahdesti aiemmin noussut Veikkausliigaan. Valmennuksen vaihtuminen tuo aina omat mausteensa peliin.

– Pyrimme pelaamaan dynaamista peliä, joka perustuu teräviin vastaiskuihin ja pallonhallintapeliin. Pallonhallinta pyritään käyttämään hyväksi niin, että vastustajan kannalta pelissä on koko ajan uhka hyökkäyssuuntaan, kuvailee Karlsson.

Pianonsoittoa ja pääsykokeisiin lukua

Jalkapalloammattilaisen ura kestää rajallisen ajan. Ura voi myös päättyä milloin tahansa loukkaantumisen vuoksi. Siksi on hyvä varautua tulevaan jollakin tavalla. Entinen TPS-kapteeni Rasmus Holma suoritti pelaamisen ohella kauppatietieteiden maisterin tutkinnon. Karlsson haluaa seurata Holman esimerkkiä.

– Olen suorittanut ylioppilastutkinnon ja valmistunut viime joulukuussa ylioppilaaksi. Seuraavaksi olisi tarkoitus pyrkiä Turun kauppakorkeakouluun opiskelemaan. Isoisäni toimi Turun kauppakorkean johtajana, joten olisi kiva kulkea hänen jalanjäljissään, Karlsson tuumaa.

Jalkapalloilijan ammatti on vaativa sekä fyysisesti että henkisesti. Niin työnantaja, urheilija itse kuin kannattajat ja yhteistyökumppanit odottavat tuloksia työstä. Hyvät ja terveet nollauskeinot ovat arvokkaita työkaluja urheilijoille.

– Yritän käyttää runsaan vapaa-ajan fiksusti. Nyt opiskelen pääsykokeita varten, mutta olen jopa opetellut soittamaan pianolla pari kappaletta, Karlsson paljastaa.

Teksti: Timo Kinnunen
Kuvat: Tiina Pirilä & Jesper Karlssonin kotialbumi

Lisää uutisia