Juniorit: Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – helmikuu 2023

TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti käy helmikuun kuukausikatsauksessa läpi menneen kuukauden ajalta maajoukkuevalinnat, juniorijoukkueiden kuulumiset ja tarkastelee valmentajien kouluttautumisen merkitystä seuralle. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Aapo Boström osallistui U17-poikien maajoukkueleirille helmi–maaliskuun vaihteessa. Leirillä U17-maajoukkue valmistautui maaliskuun lopulla Turkissa pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen. Päävalmentaja Erkka V. Lehtolan johdolla joukkue leireili Eerikkilässä viiden päivän ajan ja kohtasi leirin päätöspäivänä HJK Klubi 04:n. Suomen lohko jatkokarsinnassa on kivikova, kun isäntämaan lisäksi vastaan asettuvat Espanja ja Saksa. Viime syksyn EM-karsinnassa alkulohkon päätösottelussa jatkopaikan varmistaneen maalin Kosovon verkkoon iski nimenomaan TPS:n keskikenttäpelaaja Boström.

TPS-toppari Selja Leiwo pelasi täydet minuutit U19-tyttöjen maaottelussa Itävaltaa vastaan, kun Pikkuhelmarit nappasi hienon voiton lukemin 1–0. Myös U19-tytöillä on edessään isojen panosten otteluita alkukeväästä, kun Suomi pelaa huhtikuun alussa EM-kisapaikasta jatkokarsintaturnauksessa, jossa vastaan asettuvat Belgia, Bulgaria ja Hollanti.

Myös naisten U23-maajoukkueessa nähtiin TPS-väriä, kun laitapelaaja Silja Jaatinen pelasi täydet minuutit Eerikkilässä pelatun tuplamaaottelun jälkimmäisessä pelissä Tanskaa vastaan. 20-vuotiaalle Jaatiselle ottelu oli ensimmäinen naisten U23-maajoukkueessa.

TPS:n juniorijoukkueet

Helmikuussa suurin osa juniorijoukkueistamme vietti viikon verran ansaittua treenitaukoa koulujen hiihtolomaviikolla. A- ja B-poikien SM-karsinnat ovat kuitenkin olleet täydessä käynnissä myös helmikuussa. Helmikuun päättyessä A- ja B-poikien SM-karsintoja oli pelattu viisi kierrosta, ja TPS-joukkueet olivat kymmenen joukkueen lohkoissaan sijoilla 7 ja 8. Kierroksia pelataan yhteensä 18, joten molemmilla joukkueilla on hyvin aikaa kohennella sijoituksiaan ja napata SM-sarjapaikka.

Nuoremmat ikäluokat ovat jatkaneet talven otteluitaan erilaisten turnauksien ja harjoituspelien muodossa. Olosuhdeasiat Turussa ovat puhuttaneet tänäkin talvena ja se heijastuu myös siihen, miten haastavaa on löytää omille joukkueillemme haluttua määrää kenttäaikaa hyviä ottelutapahtumia varten, vaikka tilanteemme onkin moneen muuhun turkulaiseen seuraan verrattuna parempi, kiitos LähiTapiola Areenan. Onneksi TPS:n joukkueet ovat myös haluttuja vastustajia niin lähialueen kuin koko Suomenkin seuroille. Tämän sekä aktiivisesti verkostoituvien valmentajiemme ja joukkueenjohtajiemme ansiosta joukkueidemme pelikalenterit ovat mainiossa kunnossa ympäri vuoden. Suuri kiitos jo tässä vaiheessa kaikkien joukkueidemme taustajoukoille talvikauden ottelutapahtumien organisoimisesta ja joustamisesta muutostilanteissa!

Valmentajien kouluttautumisen merkitys seuralle

Tammikuun kuukausikatsauksessa tarkasteltiin seuran sisäisiä valmennustoiminnan kehittämisen prosesseja. Päivittäinen tekeminen ja seuran sisäinen, yhteinen koulutus ovat avainasemassa, kun luodaan perustaa jatkuvasti kehittyvälle valmennustoiminnalle. On kuitenkin syytä nostaa esille myös Palloliiton valmentajakoulutusjärjestelmän rooli oman seuran prosessien rinnalla, valmentajien osaamista lisäävänä kanavana.

TPS tarjoaa kaikille valmentajilleen mahdollisuuden kouluttautua Palloliiton koulutuspolulla heti ensimmäisestä kaudesta alkaen, kun valmentaja tulee mukaan toimintaan. Omat valmentajamme ovat päteviä kouluttamaan ensimmäiset lasten ja nuorten valmentajille suunnatut koulutustasot: Futisvalmentajan startti, Ikävaihekoulutus ja UEFA C. Näiden kurssien vuoden 2023 osallistujien kartoittaminen tehdään maaliskuun aikana ja kurssit saadaan käyntiin keväällä. Nämä kurssit tarjoavat uusille valmentajille hyvän pohjan ja lisäksi mahdollisuuden tutustua muihin valmentajiin seuran sisällä.

TPS:ssä halutaan tukea valmentajien koulutushalukkuutta ja löytää valmennukseen mukaan ihmisiä, jotka haluavat sitoutua kehittämään itseään. UEFA B- ja UEFA A-tason koulutuksiin valitaan seurasta osallistumaan valmentajia, joilla sekä nykyinen tehtävä että oma motivaatio valmennustyötä kohtaan sopivat yhteen koulutuksen sisällön ja tason kanssa. Tänä vuonna UEFA A -kurssia Tepsistä ovat suorittamassa talenttivalmentaja Jesse Saarinen sekä P17-ikäluokan vastuuvalmentaja Merdan Mahmud.

Haluamme myös, että TPS on aktiivisesti edustettuna, kun Palloliiton tarjontaan tulee uusia koulutuksia. Tuoreimmat esimerkit näistä ovat vuonna 2022 käynnistyneet ja tämän vuoden puolella päättyvät UEFA Elite Youth A- sekä UEFA Youth B-koulutukset. Ensimmäinen on erikoistumiskoulutus huippuvaiheen pelaajakehitystyötä tekeville, allekirjoittanut sai kurssin pakettiin helmikuun viimeisenä päivänä. Jälkimmäinen puolestaan on erikoistumiskoulutus lasten ja nuorten valmentajille. TPS:n Jukka-Pekka Perälä on mukana tämän koulutuksen ensimmäisessä ryhmässä.

Huolimatta kurssin nimestä, tasosta, suorituspaikasta tai koulutuksen järjestäjästä, olennaista on se, millainen vaikutus koulutuksella on. Vaikutus valmentajaan on aina henkilökohtainen, oppijoina ja tiedon vastaanottajina olemme erilaisia, samoin siinä miten jäsentelemme oppimaamme osaksi toimintatapojamme. Laajemmin ajateltuna koulutuksilla on parhaimmillaan kuitenkin vaikutusta myös seuratasolla.

Valmennuspäällikön näkökulmasta onkin tärkeää miettiä, miten hyödynnämme ensimmäisiä koulutustasoja oman valmentajayhteisömme vahvistamiseen. Tai miten hyödynnämme kokemuksia, joita kouluttautuminen tuo niille valmentajille, jotka kouluttautuvat korkeammilla koulutustasoilla. Miten Jessen ja Merdanin A-kurssista voitaisiin saada hyötyä myös muille? Mitä J-P oppii tai oivaltaa Youth B -kurssilla ja miten tuomme sen osaksi lasten ja nuorten valmentamista TPS:ssä? UEFA Elite Youth A -kurssin anteja olen koettanut tuoda vahvasti omaan tekemiseeni jo kurssin alusta asti, mutta nyt kurssin päätyttyä on varmasti vielä tarkemman reflektoinnin paikka.

Kurssit seuran ulkopuolella ovat myös hyviä paikkoja oppia muilta kurssilaisilta. Keskustelut pelaamisesta ja harjoittelusta, esimerkit muista seuroista ja mielipiteiden vaihtaminen laajentavat omaa näkemystä. Parhaimmillaan ne haastavat kokeilemaan ja auttavat joko löytämään uutta ja parempaa, tai antamaan vahvistusta ja perusteluja omille näkemyksille. Valmennustyön vaatimukset kasvavat koko ajan ja kouluttautuminen nostaa rimaa entisestään. Sen takia on tärkeää, että koetamme löytää kouluttautumiselle yksittäisen valmentajan tietotaidon kehittymistä suurempaa ja laaja-alaisempaa arvoa ja merkitystä. Siksi on mietittävä yhdessä, miten jalostamme kurssin suorittamiseen käytetyn ajan ja energian sekä koulutuksen aikana heränneet uudet näkemykset ja ideat osaksi päivittäistä toimintaa kentällä, pelaajien kanssa. Koska kaiken kouluttautumisen – tapahtui se seuran sisäisessä koulutuksessa toinen toistamme sparraamalla tai Palloliiton koulutuksessa Eerikkilässä – lähtökohta ja tavoite on kuitenkin lopulta aina se, että parempina valmentajina teemme parempaa työtä pelaajiemme kehittämiseksi.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia