Julia Tunturi tutustui maineikkaan Umeå IK:n toimintaan

TPS:n keskikenttäpelaaja Julia Tunturi harjoitteli kolme päivää ruotsalaisseura Umeå IK:n organisaatiossa viime viikolla. 17-vuotias Tunturi pääsi tutustumaan maineikkaan ruotsalaisen ammattilaisseuran toimintaan Suomen naisten A-maajoukkueen päävalmentajan Andrée Jeglertzin kontaktien avulla. Matkan käytännön järjestelyt organisoi puolestaan TPS naisten liigajoukkueen taustaryhmä. Myös toisen TPS:n sopimuspelaajan, Sini Laaksosen, piti lähteä Uumajaan mukaan, mutta hänen osallistumisensa esti sitkeä sairaus.

– Pääsin Uumajaan sunnuntaina ja heti maanantaiaamuna oli sellaiset hieman rennommat koulutreenit yhdessä poikien kanssa. Illalla pääsin edustusjoukkueen harjoituksiin mukaan ja harjoitukset olivat todella kovatempoiset, pallollista treeniä ja syöttömyllyä. Tiistaiaamuna oli rankka intervalliharjoitus ja olin joukkueen harjoituksissa mukana keskiviikkoon asti, Tunturi kertailee viime viikon tapahtumia.

– Tämä oli hieno kokemus ja minulle myös kerrottiin seuran toiminnasta muutenkin. Kaikki vaikutti todella ammattimaiselta, Tunturi vielä hehkuttaa.

Umeå IK on seitsenkertainen Ruotsin mestarijoukkue, joka on juhlinut viimeksi mestaruutta vuonna 2008. Umeå on voittanut kahdesti myös Naisten UEFA Cupin vuosina 2003 ja -04. Seuraa ovat edustaneet muun muassa brasilialainen tähtipelaaja Marta sekä Suomen kautta aikain paras pelaaja Laura Österberg-Kalmari. Suomen A-maajoukkuepelaajat, puolustaja Tuija Hyyrynen sekä keskikenttäpelaaja Emmi Alanen, edustavat tällä hetkellä Umeå IK:ta. Kuten myös vuoden 1995 ikäluokkaa oleva hyökkääjä Matilda Seppelin, joka on pelannut Umeån alle 19-vuotiaiden tyttöjen ykkösjoukkueessa. Hän on tuttu pelaaja Tunturille maajoukkuekuvioista.

– Asuin koko reissun ajan Matildan luona, kiitos hänelle vielä siitä. Umeån joukkueessa on myös edustuksen puolella paljon opiskelijoita sekä yleensäkin nuoria pelaajia ja joukkuetta ollaan rakentamassa huipulle uudestaan, Tunturi tietää.

Mene ja tiedä, vaikka Tunturikin pukisi vielä Umeån paidan päälleen muiden suomalaispelaajien jatkoksi. Hänen uransa on muutenkin vahvassa noususuhdanteessa. Julia oli voittamassa viime elokuussa alle 19-vuotiaden tyttöjen EM-pronssia Walesissa pidetyssä lopputurnauksessa. Suomi saavutti upealla turnaussijoituksellaan paikan myös alle 20-vuotiaiden tyttöjen MM-lopputurnaukseen Kanadaan ensi kesäksi.

Ensi huhtikuussa 18 vuotta täyttävä Tunturi kuuluu ikänsä puolesta edelleen alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueeseen. Suomen alle 19-vuotiaat tytöt aloittivat viime syyskuussa karsimaan paikasta jo seuraaviin EM-kisoihin. Suomi selvitti Turussa, Paraisilla ja Kaarinassa pelatun alkukarsintaturnauksen puhtaalla pelillä ja selvisi EM-jatkokarsintaan. Ja Naisten liigassa odottavat tietysti taas uudet haasteet TPS-paidassa.

Lisää uutisia