Jonatan Johanssonin päävalmentajakausi käyntiin Rovaniemeltä

TPS:n uusi päävalmentaja Jonatan Johansson saa lauantaina odotetun tulikasteensa raitapaitojen päävalmentajana. Johansson on johtanut Palloseuraa harjoituskentällä nyt viiden päivän ajan ja joukkueen tämän hetken peli-ilme selviää lauantaina Rovaniemen keskuskentällä klo 17.00 alkaen.

– Meidän pitää olla tässä päivässä kiinni ja tämän kauden tavoitteena on säilyttää Veikkausliigapaikka. Se on meidän realismiamme nyt. Seurassa on tietysti historiaa ja perinteitä, ja pidemmässä juoksussa omia nuoria pelaajia pitää saada entistä enemmän mukaan, Johansson tietää.

Elokuussa 45 vuotta täyttävä Johansson aloitti 2+1-vuotisen sopimuskauden Palloseuran päävalmentajana varsin haastavassa paikassa. Tommi Pikkarainen nosti viime kaudella TPS:n takaisin Veikkausliigaan, mutta paluu pääsarjatasolle alkoi neljällä peräkkäisellä tappiolla.

Johanssonin nimitys päävalmentajaksi julkistettiin viikko sitten, mutta kakkosvalmentaja Joonas Laurikaisen vastuulle jäi muutosten jälkeen viime lauantain FC Lahti -peli. TPS pelasi lahtelaisia vastaan varsinkin hyökkäyssuuntaan ajoittain ihan pirteästi, mutta lopputuloksena oli kuitenkin kirvelevä 1-3-kotitappio. TPS:n tappioputki Veikkausliigassa venyi näin jo viiden ottelun mittaiseksi.

– Tämä viikko on ollut todella kiireinen, mutta meillä on mennyt erittäin hyvin. Olen tutustunut joukkueeseen ja pelaajiin paremmin ja paremmin ja harjoitusasenne on ollut koko viikon loistava. Vaikka alkukauden tulokset ovat olleet raskaita, tässä on edelleen se 22 peliä jäljellä. Joukkueessa on tappioiden jälkeen ollut yllättävän positiivinen henki päällä, Johansson kiittelee.

TPS:n lauantainen vastustaja RoPS on myös tahkonnut alkukauden viisi otteluaan läpi ilman voittoa. RoPS on kuitenkin avannut jo pistetilinsä kahdella tasapelillä, jotka ovat tulleet FC Hakaa ja Ilvestä vastaan. RoPS:n päävalmentaja Vesa Tauriainen on painiskellut samanlaisten ongelmien kanssa kuin TPS-virkaveljensäkin tähän mennessä. Kummankaan joukkueen, TPS:n eikä RoPS:n, suorittamisesta ei ole löytynyt sellaista koko ottelun kestävää tasaisuutta ja laatua, että voittotili olisi vielä auennut.

TPS on kärsinyt alkukaudesta muutaman avainpelaajan loukkaantumisesta, mutta nyt kokonaisuus näyttää jo hieman paremmalta. Viime kauden ykköspyssy Eliécer Espinosa menetettiin jo aikaisemmin loppukaudeksi. Rodney Strasser ja Mika Ääritalo ovat jo joukkueen mukana Rovaniemellä, mutta heidän lopullinen pelikuntonsa selviää vasta Rovaniemellä. Kukaan TPS:n pelaajista ei kärsi pelikieltoa.

– Pienemmän budjetin joukkueet kärsivät eniten tästä kovasta ottelutahdista. Pelaajien roolituksen pitää onnistua myös mahdollisimman hyvin. Molemmilla joukkueilla on edelleen se ensimmäinen voitto haussa, joten tiukka ottelu tullaan näkemään, Johansson uskoo.

TPS:n maaliero viiden ensimmäisen kierroksen jälkeen on 2-10. TPS:stä ovat onnistuneet viimeistelemään tähän mennessä ainoastaan Olawale Tehe ja Masahudu Alhassan.

– On vaikeaa saada edes pistettä, kun omissa soi kaksi kertaa peliä kohden. Tällä viikolla teemana on ollut viimeisten kolmannesten pelaaminen molemmissa päissä, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Boksipelaaminen on aivan olennainen osa hyökkäyspeliä. Siellä tarvitaan myös itseluottamusta ja rohkeutta. Kaiken pohjana on kuitenkin terve nöyryys ja kova työ. Kokonaismuutoksen pitää tapahtua myös pelaajissa, Johansson painottaa.

Päävalmentaja Johanssonin osallistumista lauantain RoPS-otteluun on puitu muutamissakin eri tiedotusvälineessä. Jutuissa on ollut useita eri asiavirheitä. Johansson meni maahan saapumisen jälkeen välittömästi korona-testiin, joka osoittautui negatiiviseksi.

Johansson aloitti työskentelyn joukkueensa kanssa maanantaina, turvavälejä noudattaen. TPS-luotsi ei ole päässyt vielä lainkaan joukkueen pukukoppitiloihin, vaan hänelle on järjestetty omat väliaikaiset työskentelytilat Turun Veritas Stadionin ulkopuolelta. Johansson ei ole menossa myöskään Rovaniemellä stadionin sisätiloihin.

– Päävalmentajamme testattiin heti, kun hän saapui maahan. Olemme noudattaneet koko ajan kaikkia viranomaisten turvamääräyksiä ja niin teemme jatkossakin, esimerkiksi turvavälien suhteen. Johanssonilla on kuitenkin täysi oikeus harjoittaa omaa ammattiaan. RoPS on lauantain ottelutapahtuman järjestäjä ja me kunnioitamme tietysti heidän määräyksiään Rovaniemen keskuskentällä, FC TPS Turku Oy:n va. toimitusjohtaja Janne Kytölä muistuttaa.

Ruutu näyttää RoPS – TPS -ottelun suorana. Ottelulähetys alkaa klo 16.45: https://www.ruutu.fi/stream/3646331

Lisää uutisia