Jalkapallo on kulttuuripääkaupungissa vahvasti esillä

Ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Turkuun rakentuu interaktiivinen koko perheen näyttely, joka tutkii eurooppalaisten intohimoista suhdetta jalkapalloon, pelin sydäntä ja sielua. Kokemuksellinen Logomon näyttelytila on avoinna koko kulttuuripääkaupunkivuoden 16.1. lähtien.

Näyttelyä saapuu Turkuun avaamaan itse UEFA:n puheenjohtaja, ranskalainen Michel Platini, jolla on takanaan loistava ura yhtenä maailman tunnetuimmista jalkapalloilijoista.

Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n tuottama, kaikenikäisille suunnattu näyttely imaisee katsojan jalkapallon tunnekuohuihin ja tuo näytille arvostetuimmat palkinnot, historialliset esineet 50 vuoden ajalta ja upeat kuvat Euroopan suurista peleistä. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

– Näytteillä on muun muassa espanjalaisen Cecs Fàbregasin ja brasilialaisen Kakán pelipaidat sekä Euroopan maiden maajoukkuepaidat, joihin saa myös koskea, näyttelyn toteuttajatahona toimivan belgialaisen suunnittelutoimisto Albumin johtaja Olivier Guilbaud kertoo SPL:n sivuilla.

Näyttely takaa myös yleisölleen peliaikaa, kun erilaisia videopelejä ja iPad-sovelluksia voi kokeilla koko perheen voimin. Interaktiivisuutta ei rakenneta kuitenkaan vain peleillä; näyttelyssä voi viihtyä myös lueskellen, istuskellen tai mielipiteitä vaihtaen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä UEFA:n näyttelyn saamisesta Turkuun. Uskomme, että päätökseen vaikuttivat hyvät yhteydet UEFA:n johtoon, paikallisten seurojen menestys sekä se, että kaupunki sai kiitosta toimiessaan naisten jalkapallon EM-kisojen yhtenä isäntäkaupunkina 2009, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell iloitsee.

Näyttely korostaa liikuntakulttuurin merkitystä, tarjoaa perheille hienon tutustumiskohteen sekä osaltaan toteuttaa kulttuuripääkaupungin tavoitetta uusien yleisöjen saavuttamisesta.

– Näyttely viestii Turku 2011:n tavasta käsittää kulttuuri laajasti. On suuri kunnia suomalaiselle ja turkulaiselle jalkapalloilulle, että UEFA on halunnut toteuttaa näyttelyn juuri Turussa, ja vieläpä aivan erityisesti tänne suunnitellussa muodossa, Turku 2011 -säätiön ohjelmajohtaja Suvi Innilä puolestaan toteaa.

Brysselissä, Liverpoolissa ja Istanbulissa aiemmin esitellystä näyttelystä tehdään Turkua varten uusittu versio. Paikallisväriä näyttelyyn tuo juniorijalkapallo, joka on haluttu nostaa juuri Suomessa esiin.

– On hienoa tuoda näyttely Turkuun. Täällä voi aistia pelaamisen ilon ja vahvan osaamisen ja perinteet juniorityössä, Guilbaud vielä muistuttaa.

TPS tekee yhteistyötä Turku 2011 -hankkeen kanssa yhtenä urheilupuolen viestinviejänä.

Lisää uutisia