Isot pisteet jaossa Gnistanin ja TPS:n kohtaamisessa – ”Me olemme saalistajan roolissa”

Neljän ottelun voittoputkessa seilaava TPS pääsee sunnuntaina varsin mukavan haasteen äärelle, kun joukkue astelee sarjakärki Gnistanin vieraaksi Myyrmäen Jalkapallostadionilla kello 18:00 alkavassa ottelussa.

Kun TPS:n kauden kaarta katsoo, niin tuloskunto on ollut viime ajat dramaattisessa nousussa ja varsinkin kotikentällä peli on kulkenut huikealla tasolla. Päävalmentaja Mika Laurikainen löytää syyt tiiveydestä sekä tehokkuudesta.

– Puolustamisemme on muuttunut aivan täysin. Siitä asti, kun peli lähti kulkemaan on tullut paljon lisää tapaan, jolla puolustamme. Se jotenkin loksahti silloin paikoilleen. Ja toki hyökkääminenkin on muuttunut. Esimerkiksi hyökääjiemme kaikki maalit ovat tulleet ihan viime peleissä. Sitähän ei kukaan oikein alkukaudesta huomannut, että loimme paikkoja, tai maaliodottamaa, kuten sitä nykyään kutsutaan, mutta saimme palloa vain sinne päin emmekä maaliin asti. Se oli meidän perisyntimme, Laurikainen analysoi.

– Siinä on paljon pieniä asioita. Syötämme paremmin, puolustamme paremmin ja nyt, kun on alkanut maalejakin tulla, on itseluottamus noussut, Riku Riski puolestaan pohtii syitä tuloskäyrän nousulle.

Itseluottamus on urheilussa asia, jonka merkityksestä puhutaan, mutta miten se näkyy konkreettisesti pelikentällä?

– Varmasti ainakin siitä, että pelaajat uskaltavat olla luovempia pallon kanssa, tehdä erilaisia ratkaisuja, eikä aina pelata vain varman päälle. Luotetaan siihen, että jos tulee esimerkiksi yksi vastaan yksi –tilanne, niin uskalletaan haastaa tai yrittää laukoa. Eli sellaisia pieniä asioita, joita ei tarvitse enää miettiä niin paljoa, kun on huomannut, että peli kulkee, Riski näkee.

Yhden sunnuntaita ajatellen itseluottamusta nostattavan tekijän voisi luulla olevan se, että viime vierasottelussa Järvenpäässä TPS vihdoin onnistui ottamaan vieraskentältä täyden pistepotin. Voittaminen totta kai kelpaa aina, mutta mitään peikkoa ei vieraspelaamisesta ole joukkueen kopissa tehty.

– Emme ole sitä miettineet, vaan olemme edenneet peli kerrallaan. Kun voittoja on tullut ja itseluottamus on kohonnut, niin oli päivänselvää, että voitamme jossain vaiheessa myös vieraissa. Mitään paineita emme siitä ottaneet. Joskus se vain menee noin, Riski toteaa.

Riskin puheista välittyy hyvin myös se, mihin asioihin valmennusjohto on halunnut joukkueen kiinnittävän huomionsa.

Aina sitä jankutetaan, että mennään peli kerrallaan, mutta me olemme oikeasti tehneet juuri niin! Pojat ovat ottaneet sen hyvin vastaan, emmekä me nyt häröile mistään sen kummemmin. Pelataan ja nautitaan joka tilanteesta. Se näkyy mielestäni ryhmästä. On hyvä, että tulee tulosta ja meidän pitääkin tehdä tällä ryhmällä tulosta, mutta emme me tälläkään hetkellä mieti lokakuun loppua vaan tulevaa sunnuntaita, Laurikainen linjaa.

Gnistanin paikkaa sarjakärkenä ei kukaan voi kyseenalaistaa. Helsinkiläisjoukkue on ollut alusta asti vahva ja on hävinnyt tähän mennessä vain kerran tämän kauden Ykkösessä.

– Jos jätän oman joukkueeni pois laskuista, niin Gnistan on sarjan parhaiten organisoitu joukkue. Heillä on niin laadukas avauskentällinen ja vaihtopenkki, että he ovat kuuluneet alusta asti sarjan ennakkosuosikkeihin varmasti siinä missä mekin. He suorittavat tasaisesti ja heitä on hiton hankala voittaa. Mutta on heiltäkin löytyy asioita mihin taas meidän vahvuutemme sopivat.

TPS ja Gnistan kohtasivat edellisen kerran Urheilupuiston yläkentällä pelatussa ottelussa 13. toukokuuta ja tuon ottelun Gnistan vei maalein 2-0. Tuolloin ottelu sai kuitenkin dramaattisen käänteen jo ensimmäisellä jaksolla, kun TPS joutui alivoimalle Umar Bala Muhammedin ulosajon myötä.

Mielestäni aloitimme edellisen pelin hyvin, mutta punaisen kortin jälkeen meillä ei ollut siinä enää mitään jakoa. Toivottavasti tällä kertaa päästään pelaamaan koko ottelu täysin miehityksin. Se oli sääli, että se peli päättyi niin. Odotin siitä yhtä kauden parhaista peleistä mitä tässä sarjassa on nähty ja odotan samaa nytkin, Laurikainen sanoo.

Kun vastaan asettuu sarjakärki Gnistan, joka on kuntopuntarissa neljäntenä ja sarjan vitosena oleva TPS, joka on kuntopuntarin kuumin joukkue, on lupa odottaa erittäin tasaista peliä. Laurikaisella ja Riskillä on luonnollisesti omat ajatuksensa siitä, mikä pelin ratkaisee.

– Jos on meidän pelejämme seurannut, niin me tulemme pelaamaan samalla tavalla ja mitä olen Gnistania seurannut, niin he ovat pelanneet aika lailla samalla tavalla. Väitän, että pelissä tullaan näkemään molemmilta hyviä vastahyökkäyksiä, eli ihan sellaisia tilanteenvaihtoja, jotka minun näkemykseni mukaan ovat laadukkaita. Se ja erikoistilanteet tulevat ratkaisemaan, eli se kumpi niissä onnistuu paremmin, voittaa matsin, Laurikainen toteaa.

– Uskon, että se on päivän kunnosta kiinni. Pelin vie se kumpi pystyy joukkueena ehjempään suoritukseen, Riski sanoo.

Sarjakärjen päänahka on aina haluttua tavaraa ja siinä mielessä asetelma palvelee nouskuntoista Palloseuraa.

– Me olemme tällä hetkellä saalistajan roolissa. Gnistan on se, jonka kaikki haluaa voittaa ja me tulemme vähän selän takaa ja tulemme tällä hetkellä ihan hyvää vauhtia, Laurikainen päättää.

Su 23.7. klo 18.00 Gnistan–TPS, Myyrmäen Jalkapallostadion, Vantaa.

Ruutu näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Lisää uutisia