Ilves voittoon Veritas Stadionilla – TPS:n kausi jatkuu liigakarsinnoissa

Kansallisen Liigan loppusarjojen päätöskierros pelattiin tänään. Turun Palloseura kohtasi alemman loppusarjan päätöskierroksella Tampereen Ilveksen. Kohtaaminen oli joukkueiden välillä jo neljäs. Edellinen kohtaaminen oli päättynyt Tampereella 2–2 tasapeliin. Tänään lähtökohdat otteluun olivat joukkueilla hyvin erilaiset: Ilves oli jo varmistanut ensi kauden liigapaikkansa, TPS:n osalta puolestaan oli päivän peliin lähtiessä epäselvää, olisiko kautta jäljellä yksi ottelu vai kolme ottelua. 

Päivän ottelu pelattiin poikkeuksellisesti Veritas Stadionilla. Pelikentällä Ilves otti hallinnan itselleen heti ottelun alusta lähtien. Ensimmäinen puoliaika oli täysin vierasjoukkueen hallintaa. Anna Olmalan tolppalaukasta lähemmäksi Ilves ei kuitenkaan ensimmäisellä puoliajalla maalia päässyt. Siitä pitivät huolen TPS:n kurinalainen puolustuspelaaminen sekä maalivahti Inkeri Niemen hyvät torjunnat. Kotijoukkueen hyökkäykset jäivät yksittäisiin lyhyisiin vastahyökkäyksiin. Ilves piti huolen siitä, että kontrolli pelistä säilyi heillä.

Vierasjoukkue sai maalihansa auki toisen puoliajan alussa, kun Ilveksen hyökkäys sahasi TPS:n puolustuksen halki, poikki ja pinoon. Maalissa oli hiukan epäonneakin TPS.n kannalta, sillä Saana Tuomalan syöttö osui puolittain Sanna Poralin jalkaan. Porali oli hyvin lähellä katkaista syötön, mutta pallo pomppasi Tuuli Viinikan jalkaan, joka laukoi pallon vastustamattomasti maaliin.

Heti avausosuman jälkeen Ilveksellä oli hyviä paikkoja lisätä johtoaan, mutta toimitukset menivät kotijoukkueen onneksi ohi maalin. Parikymmentä minuuttia avausmaalin jälkeen Ilves onnistui tuplaamaan johtonsa kulmapotkusta. Tuomala tarjoili hyvän puskupallon Inari Salolle, jonka päästä pallo leijaili TPS:n maalin yläkulmaan.

TPS lähti Kansallisen Liigan päätöskierrokselle karsijan paikalta, pisteen verran PK-35:n perässä, joka oli ennen päätöskierrosta kiinni suorassa säilymisessä. Ennen päätöskierrosta oli olemassa kaksi vaihtoehtoista skenaariota, miten joukkueiden järjestys voisi vielä kääntyä toisin päin: Jos TPS olisi voittanut oman ottelunsa, olisi PK-35:n pitänyt pelata tasan ONS:n kanssa tai hävitä. Jos taas TPS:n oma ottelu olisi päättynyt tasan, olisi PK-35:n pitänyt hävitä ONS:lle vähintään kolmella maalilla.

Vaikka Ilves teki Turussa pelin avausmaalin vasta toisella puoliajalla, oli jo tauolla selvää, että TPS:n tie tulisi käymään kohti karsintoja oman pelin lopputuloksesta riippumatta. PK-35 oli nimittäin repinyt ONS:ää vastaan 6–0-taukojohdon.

– Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli aika paljon vaikeuksia. Ei saatu peliin sellaista lähtöä kuin oltaisiin haluttu. Ensimmäisen puoliajan jälkeen tilanne oli kuitenkin vielä 0–0. Inkeri Niemi pelasi taas aikamoisen puoliajan. Tauolla käytiin asioita läpi, mitä halutaan muuttaa. Toinen peli oli siinä vaiheessa 6–0, niin minun pitää myös valmentajana ajatella sitä, miten joukkueen saa ensi viikkoksi palautumaan, kommentoi TPS:n päävalmentaja Siiri Välimaa.

Kun PK-35 voitti oman ottelunsa ONS:ää vastaan 8–1 ja TPS koki 0–2-tappion Ilvekselle, joutuu TPS vielä kamppailemaan kauden 2024 liigapaikkansa puolesta. Täksi kaudeksi takaisin Kansalliseen Liigaan noussutta turkulaisjoukkuetta vastaan asettuu kaksiosaisissa liigakarsinnoissa Pallokerho Keski-Uusimaa, joka sijoittui naisten Ykkösessä toiselle sijalle.

– Maanantaina katsastetaan, minkälainen vastustaja se on. Tiistaina lähdetään suoraan valmistautumaan PKKU:n kohtaamiseen. Tässä on vain kaksi päivää aikaa valmistautua siihen, pohjusti päävalmentaja Välimaa tulevia karsintapelejä.

Teksti: Timo Kinnunen

Lopputulos:

TPS – Ilves 0–2 (0–0)

Ottelun maalit:

54 min  0–1 Tuuli Viinikka
75 min  0–2 Inari Salo

Varoitukset:

TPS
16 min Selja Leiwo
62 min Saga Hakonen

Ilves


TPS:n kokoonpano:

Inkeri Niemi (MV, C)
Selja Leiwo (49 min Meri-Tuulia Reponen)
Veera Keto
Sanna Porali
Heidi Leppämäki
Netta Laasio (49 min Saga Hakonen)
Saija Östlund (60 min Saana Kallio)
Laura Linnala (84 min Venla Roine)
Viivi Ollonqvist
Netta Hanhimäki (60 min Eveliina Heinonen)
Nelly Lehtilä

Erotuomari: Ifeoma Kulmala

Pelipaikka: Veritas Stadion, Turku

Yleisömäärä: 394

Ottelun kooste

Hikihaastattelu

Lisää uutisia