Honka vahvempi viimeisessä kotiottelussa – Palloseuran putoamiselle sinetti

Turun Palloseura sai kauden viimeisessä kotiottelussa vieraita Espoosta, kun FC Honka saapui Urheilupuiston yläkentälle. Kotijoukkueen lähtökohdat otteluun olivat haastavat, sillä Tampereen Ilveksen eilinen voitto tarkoitti sitä, että Tepsin pitäisi voittaa molemmat ottelunsa runsaslukuisesti, jos joukkue mielisi nousta karsintoihin.

Palloseura sai otteluun hyvän alun ja kolmannella peliminuutilla Hongan syöttö päätyi suoraan Gabriela Pelogin jalkaan. Pauliina Nuora oli noussut maaliltaan kauas, joten Pelogi päätti kokeilla liki puolesta kentästä. Vetoon ei kuitenkaan tullut tarpeeksi voimaa ja Nuora ehti pallon eteen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Pelogi oli jälleen maalipaikalla. Laura Kattelus katkaisi Hongan syötn ja pallo päätyi Mira Anderssonille, joka antoi Pelogille hyvän pystysyötön ja tämä karkasi Hongan puolustukselta. Kulma meni kuitenkin liian pieneksi ja Nuoralla oli helppo työ napata pallo käsiinsä. Honka lähti nopeasti vastahyökkäykseen ja Tiia Savolainen yritti vapauttaa Dana Leskisen maalipaikkaan, mutta pallo päätyi Siiri Välimaan käsiin.

Ottelun avausmaali nähtiin 23. peliminuutilla ja siitä vastasi Honka. Vierailijat rakensivat rauhassa hyvän hyökkäyksen ja lopulta pallo päätyi oikeassa laidassa olleelle Savolaiselle. Tämä antoi hyvän keskityksen maalille, jonne Riikka Hannula teki oikea-aikaisen juoksun ja upotti pallon ohi Siiri Välimaan.

TPS nousi tasoihin reilut kymmenen minuuttia myöhemmin. Gabriela Pelogi nousi vahvasti Hongan päätyyn ja hankki kotijoukkueelle ottelun kolmannen kulman. Pallon taakse asteli Tiia Hirvonen, jonka keskitys oli liki täydellinen. Pallo päätyi muutaman kontaktin kautta Daniela Sandåsille, joka iski ensimmäisen maalinsa Kansallisessa Liigassa ja toi turkulaiset tasoihin.

Hongan vastausta ei tarvinnut odottaa pitkään sillä vain kaksi minuuttia myöhemmin Nana Yang antoi kulmalta hyvän keskityksen, joka päätyi Inka Kaivolan pään kautta Dana Leskiselle, joka upotti lähietäisyydeltä pallon ohi Siiri Välimaan.

TPS oli tasoittaa ottelun aivan ensimmäisen puolikkaan lopussa. Amanda Aatsinki heitti kaukaa Hongan maalille ja Pauliina Nuora lähti ottamaan palloa käsiinsä. Nuora ei kuitenkaan onnistunut yrityksessään, mutta maalikehikot pelastivat espoolaiset takaiskulta.

Toisen puolikkaan alussa Palloseuran puolustukselle kävi pieni virhe kommunikoinnissa. Puolustus jäi odottamaan tuomarin vihellystä, mutta sitä ei koskaan tullut ja Dana Leskinen pääsi vetopaikalle, mutta laukaus meni maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Honka pääsi jälleen laukomaan, mutta Välimaa venytti hienosti pallon eteen ja piti mustavalkoiset maalin päässä. TPS lähti vastahyökkäykseen ja Pelogi pääsi laukomaan, mutta asento oli vaikea ja veto suuntautui maalin ohi.

Ottelun 57. peliminuutilla Honka katkaisi Palloseuran avauksen ja Yang vapautti Leskisen hyökkäykseen. Leskinen nousi vahvasti Palloseuran päätyyn ja keskitti maalin eteen, jonne Hannula saapui oikeaan aikaan. Hannula hyppäsi ilmaan ja iski pallon vaikeasta asennosta hienosti maalin perukoille.

Reilun tunnin pelaamisen jälkeen molemmilla joukkueilla oli oma paikkansa iskeä pallo maaliin. Ensin Dana Leskinen puski pallon ylärimaan ja vastahyökkäyksestä Gabriela Pelogi pelasi itsensä vetopaikalle ja laukoi tulisesti, mutta Nuora sai napattua tärkeän torjunnan.

81. peliminuutilla Honka siirtyi jo 1-4 johtoon. Milla Punsar katkaisi Palloseuran avauksen ja nousi vahvasti maalialueen rajalle. Punsar laukoi tulisesti ja pallo upposi vastustamattomasti oikeaan yläkulmaan, vaikka Välimaa yritti venyttää itseään pallon eteen. Aivan ottelun loppuhetkillä Honka oli siirtyä jo neljän maalin johtoon, mutta vaihdosta kentälle tullut Selja Leiwo pelasi hienosti vetopaikan pois ja tilanne selvitettiin.

Ottelussa ei nähty enää lisämaaleja, vaan Honka nappasi täyden pistepotin 1-4 vierasvoitolla. Ottelun lopputulos tarkoitti sitä, että TPS ei voi enää nousta Ilveksen ohi karsijan paikalle, vaan TPS putoaa kauden päätyttyä Ykköseen. Lähtökohdat otteluun olivat haasteelliset, sillä kahden voiton lisäksi Palloseuran olisi pitänyt kiriä kahdenkymmenen maalin ero kahdessa pelissä. Frida Lähteenmäen mukaan tämä ei kuitenkaan joukkueen otteisiin vaikuttanut negatiivisella tavalla.

– Oltiin tietysti pettyneitä siihen, että edessä olisi putoaminen, mutta tehtiin parhaamme, jotta pahin fiilis saatiin pois alta eilisen aikana. Tänään yritettiin latautua peliin ja pyrittiin vain nauttimaan viimeisistä peleistä mahdollisimman paljon.

Joukkueen valmistautuminen oli sujunut hyvin, sillä joukkue taisteli tiukasti jokaisessa tilanteessa, eikä Honka saanut mitään helpolla.

– Eka puoliaika oli meiltä todella hyvä ja saatiin ottelu jo tasoihin asti. Se sytytti jokaista pelaajaa ja usko pysyi kasassa. Ensimmäinen puoliaika saatiin taisteltua tiukasti, mutta 1-3 maaliin pakka vähän repesi ja menetettiin otetta. Nyt täytyy vain siirtää katsetta tulevaan. Yksi matsi olisi vielä jäljellä ja lähdetään lopettamaan kautta hyvällä tunteella. 

Lähteenmäen oma kausi on ollut haasteellinen, sillä kauden aikana on tullut paljon poissaoloja. Nyt Lähteenmäki kuitenkin palasi taas joukkueen avauskokoonpanoon.

– Todella hyvät fiilikset siitä, että pääsen vielä loppukaudesta pelaamaan ja saan vähän lisäminuutteja. Kausi on ollut myös henkilökohtaisesti rankka, sillä olen ollut niin paljon sivussa. Alkuvuodesta oli vähän sairasteluja ja koronatauon jälkeen reisi repesi ja kentille paluu viivästyi entisestään. Toipumisessa meni oma aikansa, eikä paluu mennyt vieläkään suunnitelmien mukaan, vaan tuli uusi loukkaantuminen. Nyt täytyy vain nauttia siitä, että saan taas pelata. 

Lähteenmäki lähetti myös kotiyleisölle kiitosta kuluneesta kaudesta.

– Kiitos tuesta kaikelle. On varmaan ollut välillä rankkaa ja toivotonta seurata, mutta kannustaminen on silti ollut hyvää ja toivo on pysynyt yllä. Iso kiitos kaikille!

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia myönsi, että joukkueen kanssa oli käyty läpi sitä, mikä tilanne on ennen Honka-ottelua.

– Purettiin joukkueen kanssa tämän hetken tilanne ja käytiin läpi sitä, että vaikka teoreettiset saumat ehkä olisi, niin se ei ole realistista. Päätettiin, että tilanteesta huolimatta nostetaan pää pystyyn ja mennään rohkeasti eteenpäin. Fiilis kopissa oli kaikesta huolimatta hyvä ja keskityttiin yhtenäisesti päivän peliin.

Palloseura joutui tekemään otteluun pieniä muutoksia, kun sekä Patricia Träsk että Netta Laasio olivat loukkaantumisen takia sivussa päivän ottelusta. Haltia ei kuitenkaan murehtinut tätä liikaa.

– Kauden kuva on ollut se, että ollaan lähes aina jouduttu tekemään muutoksia avauksiin, eikä varmaan olla pelattu kahdessa peräkkäisessä pelissä samalla avauksella. Netta ja Patu ovat onnistuneet laidassa hyvin, mutta nyt tarjottiin muille mahdollisuus täyttää sitä paikkaa. Pistettiin uudet pelaajat ja aloitettiin peli. Yksi näistä pelaajista oli Amanda Aatsinki, joka on tehnyt todella kovaa tuota kauden läpi ja kuntoutti itseään loukkaantumisen aikana esimerkillisesti. Hänet voi pistää hyvällä mielellä kentälle isoon rooliin.

TPS oli ensimmäisellä puoliajalla hyvin mukana pelissä, mutta toisella puolikkaalla Honka sai tehtyä juoksuja Palloseuran puolustuksen taakse ja tätä kautta vierailijat saivat luotua vaarallisia paikkoja.

– Tänään oli linjojen välisissä etäisyyksissä ongelmia. Välit olivat liian pitkät, eikä saatu tätä korjattua tauollakaan. Tiedettiin, että Hongan hyökkäys on kova, joten varmaan ennakoitiin vähän puolustukseen lähtöä, vaikka olisi pitänyt puolustaa ylhäältä. 

Palloseuran ongelmana on kauden aikana ollut se, että joukkue ei ole päässyt maalipaikoille. Tänään maalipaikkoja tuli kuitenkin reilusti ja yksi iso syy tähän oli vahvasti pelannut Gabriela Pelogi.

– Gabi oli tänään vaarallinen ja loi hyviä paikkoja, mutta maalit jäivät tekemättä. Gabi on loukkaantumisen jälkeen ollut todella virkeä ja on sillä tasolla, jota häneltä odotettiin. Harmi, että tänään ei onnistumisia tullut myös maalin muodossa. Laskettiin, että joukkue teki 6-7 suoraa maalipaikkaa, joka on kova määrä.

Palloseuran kausi päättyy 8.11. PK-35 Vantaan vieraana ja Haltian mukaan joukkue lähtee tavoittemalaan viimeisestä ottelusta hyviä otteita ja voittoa.

– Tullaan tiistaina taas treenaamaan mahdollisimman hyvin ja valmistaudutaan sunnuntain peliin. Lähdetään sillä asenteella, että napataan kauden viimeisestä matsista voitto ja päätetään kausi vähän paremmalla fiiliksellä. Napataan hyvä peli niin, että uskalletaan pelata omaa pallollista peliä mahdollisimman hyvin. 

Vaikka tulos on vältellyt turkulaisia, ei Haltia lähde omiaan syyttelemään millään tasolla, vaan korostaa, että kenenkään ei tarvi murehtia tilannetta henkilökohtaisela tasolla.

– Ollaan taisteltu monesti tiukasti ja maalin tappiota on tullut paljon. Ollaan monesti pystytty taistelemaan pisteistä, tai vähintään tasapelistä. Tulokset eivät kuitenkaan jätä jossiteltavaa, vaan enemmän jossiteltavaa jää kokoonpanoon liittyvistä asioista. Pelaajia jäi pois, eikä pystytty korvaamaan heitä tarpeeksi hyvin. Juteltiin tänään kopissa siitä, että seuraava kausi menee Ykkösessä. Käytiin läpi sitä, että kenenkään ei tarvitse miettiä, että olisi huonompi ihmisenä, vaikka ei saatu tuloksellisesti hyvää kautta jalkapallossa. Jalkapallo ja elämä jatkuvat tulevalla viikolla ja hyvän tekemisen kautta mennään yhdessä eteenpäin kohti seuraavaa peliä.

TPS haluaa kiittää kaikkia katsojia, yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia kuluneen kauden kotiotteluiden osalta. Kiitos, että olitte mukana ja nähdään kotiotteluiden osalta kaudella 2021.

Ottelun kooste on nähtävissä Ruudun kautta osoitteesta: https://www.ruutu.fi/video/3722157

Lisää uutisia