Gnistan vahvempi Ykkösen yläloppusarjan avauskamppailussa

Miesten Ykkösen ylempi loppusarja käynnistyi TPS:n osalta vierasottelulla helsinkiläistä Gnistania vastaan. Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Gnistan ja neljänneltä sijalta loppusarjaan ponnistanut TPS kohtasivat nyt kolmannen kerran tänä vuonna. Runkosarjassa kumpikin oli voittanut toisensa kertaalleen vieraskentällä. Tänään kotijoukkue Gnistan piti pisteet Helsingin Oulunkylässä 2–0-lopputuloksella.

Sunnuntai-iltapäivän ottelun avauspuoliaika oli varsin kaksijakoinen. Pelin ensimmäisen vartin ajan tahtipuikkoa heilutti vahvasti kotijoukkue Gnistan, minkä jälkeen ote siirtyi vähitellen TPS:lle.

Pelin alussa Gnistan pystyi toistuvasti luomaan uhkaa TPS-puolustukselle, erityisesti oikealta laidalta rakennetuilla hyökkäyksillään. Juuri tällaisen hyökkäyskuvion päätteeksi syntyi myös pelin avausmaali, kun Jean Mabinda murtautui TPS:n boksiin ja Joakim Latonen pääsi puttaamaan takatolpalta kotijoukkueen johtoon. TPS-puolustuksen johtohahmon, toppari Samba Bengan, poissaolo näkyi vierasjoukkueen alakerrassa järjestelmällisen yhteispelin puutteena. Benga oli sivussa TPS:n riveistä varoitustilin täyttymisen vuoksi, samoin kuin hyökkääjä Alhaji Gero.

Pari minuuttia avausmaalin jälkeen Gnistan puhkoi syötöillään jälleen TPS:n puolustuksen, mutta huippupaikkaan pelattu hyökkääjäkolossi Eero Markkanen epäonnistui viimeistelyssä.

Avauspuoliajan edetessä pidemmälle vierasjoukkue TPS pääsi paremmin peliin mukaan ja pystyi luomaan useamman hyvän maalipaikan. Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon nimetty 17-vuotias hyökkääjä Onni Helén haki hanakkaasti ensimmäistä Ykkösen maaliaan ja pääsi pariin otteeseen esittelemään terävää vetoaan. Jiri Kosken torjuntataitoja testasivat myös TPS:n vapaapotkuspesialisti Daniel Rantanen ja lähietäisyydeltä tasoitusta yrittämään päässyt Umar Bala Muhammed. Koski onnistui selvittämään tilanteet ja tauolle poistuttiin kotijoukkueen 1–0-johdossa.

– Ensinnäkin täytyy sanoa, että Gnistan pelasi tosi ehjän pelin tänään. Tämä oli ylipäätään hyvätasoinen Ykkösen peli. Pelin alussa meillä oli ongelmia puolustuksen vasemman puolen kanssa ja vastustaja pääsi sitä kautta pariin otteeseen aika helposti läpi. Kun se saatiin kuntoon, niin pääsimme peliin mukaan ja ensimmäisen jakson loppu oli meiltä varsin hyvä. Oli epäonnekasta, ettemme saaneet siinä tasoitettua peliä, kommentoi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

– Kun saimme vasemman laidan puolustuksen kontrolliin, niin tilanne oli ihan hyvä. Ajattelin, että meillä on ihan hyvät lähtökohdat toiselle jaksolle, kun saadaan vaan pidettyä sama tahti päällä kuin meillä ensimmäisen jakson lopulla oli. Ihan emme kuitenkaan saaneet sitä ensimmäisen jakson lopun peliä siirrettyä toiselle jaksolle, harmitteli Laurikainen.

Vierasjoukkue TPS:n iltapuhde muuttui tuplasti hankalammaksi toisen puoliajan alussa. Gnistan siirtyi 2–0-johtoon, kun Armend Kabashin kaukolaukaus muutti TPS-pelaajasta suuntaa ja painui ohi turkulaisten veräjää vartioineen Jere Koposen. Päästyään 2–0-johtoon Gnistan pystyi kontrolloimaan peliä ja onnistui tiiviillä puolustuspelaamisellaan pitämään TPS:n poissa parhaalta maalintekosektorilta.

– Siinä tuli heti toisen jakson alkuun epäonninen maali, joka käänsi asetelman Gnistanille entistä selvemmin. Vaihtojen kautta saimme hyvin energiaa peliin, mutta rehellisesti on sanottava, että Gnistan oli tänään parempi ja ansaitsi voittonsa. Tämän kauden kaikki keskinäiset pelimme Gnistania vastaan ovat olleet tasaisia, niin tänäänkin. Emme pelanneet mielestäni älyttömän huonoa peliä, mutta Gnistan oli tuon verran parempi, totesi Laurikainen.

Kun Ykkösen ylemmän loppusarjan ensimmäinen kierros on takana, on TPS edelleen sarjataulukossa neljännellä sijalla, mikä on viimeinen paikan monivaiheisissa nousukarsinnoissa tuova sija. Seuraavalla kierroksella TPS:llä on edessään tärkeä peli Seinäjoella, kun vastaan asettuu sarjataulukon viitossijalla oleva SJK Akatemia. SJK Akatemia avasi loppusarjan tasapelillä MP:tä vastaan ja nousi näin sarjataulukossa Tepsin kanssa tasapisteisiin.

Lopputulos:

Gnistan – TPS 2–0 (1–0)

Ottelun maalit:

13 min 1–0 Joakim Latonen
52 min 2–0 Armend Kabashi

Varoitukset:

Gnistan
31 min Henrik Ölander
57 min Armend Kabashi

TPS
2 min Yannis Lamgahez
65 min Umar Bala Muhammed
72 min Joonas Lakkamäki

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (MV, C)
Matias Kivikko Arraño (77 min Severi Pöysä)
Roope Pakkanen
Jesper Karlsson
Daniel Rantanen
Umar Bala Muhammed (70 min Linus Rönnberg)
Joonas Lakkamäki
Yannis Lamgahez (77 min Joonas Sundman)
Torfiq Ali-Abubakar (77 min Aapo Boström)
Kasper Hämäläinen
Onni Helén (70 min Tuomas Pippola)

Erotuomari: Joona Manninen

Pelipaikka: Oulunkylä 1, Helsinki

Yleisömäärä: 868

Seuraava ottelu: Pe 22.9. klo 18.30 SJK Akatemia – TPS, Seinäjoki.

Ottelun kooste

Lisää uutisia