Elokuun kuukauden vapaaehtoinen tepsiläinen on Jori Salama

TPS Jalkapallo palkitsee yhdessä pääyhteistyökumppaninsa OP Turun Seudun kanssa joka kuukausi kuukauden vapaaehtoisen tepsiläisen. Kuukauden vapaaehtoinen palkitaan taidemaalari Johanna Oraksen suunnittelemalla Kardemumma Design -seinälautassetillä. Elokuun vapaaehtoiseksi on valittu Jori Salama, joka toimii huoltajana TPS:n P2012-joukkueessa. Jorilla on menossa jo kuudes kausi joukkueen huoltotehtävissä.

Jori on joukkueen taustalla mukana suurella sydämellä. Hommat hoituvat ja apua annetaan niin fyysisiin kuin henkisiinkin haavoihin.
 
Huoltaja on monesti näkymätön taustatoimija, mutta yksi joukkueen tärkeimmistä palasista. TPS:n P2012-joukkueen huoltotiimi on tehnyt jo pitkään hienoa työtä. Joukkueen huoltajista Jori valittiin nyt elokuun vapaaehtoiseksi ja Janne Ljunggren aiemmin heinäkuun vapaaehtoiseksi.

Moi! Kuka olet ja kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistyötä Tepsissä?

– Olen Jori Salama ja toimin huoltajan tehtävissä Tepsin 2012-syntyneiden poikien joukkueessa. Kuusi vuotta olen nyt ollut mukana.

Miten päädyit mukaan Tepsin toimintaan?

– Mentiin aikanaan pojan kanssa mukaan Tepsin Temppukouluun, jota veti Jukkapekka Perälä. Siinä päästiin hyvin lajin alkeisiin käsiksi ja sitten pojan kasvettua joukkuetoiminta pyörähti käyntiin Lasse Karlssonin valmennuksessa. Täytyy kehua sekä JP:tä että Lassea siitä työstä, mitä he tekivät.

– Joukkuetta kun alettiin muodostaa, niin ensimmäisessä vanhempainillassa alkoi sitten tulla tarjolle erilaisia hommia. Meitä ei ihan hirveän montaa vanhempaa vanhempainillassa ollut, ja ajattelin mielessäni, että kyllä tästä varmaan joku homma napsahtaa. Sattumalta siinä oli samassa porukassa myös Janne Ljunggren, jolle taisin sanoa, että voin lähteä mukaan huoltajaksi, jos sinä lähdet myös. Näin tehtiin ja sillä tiellä ollaan. Meillä muodostui siihen hyvä porukka, johon on tullut myös uusia kasvoja vuosien saatossa.

Mitä kaikkea työnkuvaasi Tepsissä kuuluu?

– Tämän ikäluokan huoltajan tehtävät pääasiassa liittyvät siihen, että jokaisella lapsella on omat varusteet ja mieli kunnossa. Ei ehkä niin paljon ole sellaisia perinteisiä huoltajan tehtäviä. Jannen kanssa me esimerkiksi vedämme pojille alkulämmittelyt ennen treenejä.

Minkälaisia kokemuksia vapaaehtoistyö Tepsissä on sinulle antanut ja mikä työssäsi on parasta?

– Ehdottomasti parasta on se, että kun on itse valmis antamaan niin kyllä tästä paljon myös saa. Joukkue pelaajineen, vanhempineen ja valmentajineen muodostaa mukavan sosiaalisen yhteisön, johon on ilo kuulua.

– Vuosien varrella tässä on päässyt kokemaan kaikenlaista yhdessä joukkueen kanssa. Hienoja turnausreissuja on tehty sekä kotimaassa että kauempanakin. Kokemuksesta tiedän, että lapsille ne ovat ikimuistoisia juttuja. Omaa junioriaikaa on nykyisin ihan hauska muistella, ja aina välillä tulee vielä törmättyä omien juniorivuosien aikaisiin toimihenkilöihin ja pelireissujen tarinoita yhdessä kerrattua. Toivottavasti poikien on aikanaan vanhemmiksi kasvettuaan hauska muistella näitä vuosia, mitä nyt on joukkueena koettu.

Mitä TPS sinulle merkitsee?

– Oma Tepsi-urani on alkanut jo pienenä TPS:n luistelukoulun kautta, silloin seuralla ei ollut ihan nuorimmille lapsille vielä jalkapallotoimintaa, vaan se tuli siinä 12 vuoden iässä mukaan. Molempia lajeja tuli itse pelattua aikanaan Tepsin junioreissa.

– Kyllähän Tepsi on tietynlainen turkulaisuuden symboli, joka herättää ihmisissä tunteita. Tykkäsi Tepsistä tai ei, niin ihmisillä on siitä joku mielipide. Kun mennään Tampereelle ja Helsinkiin, niin kyllä Tepsi tulee kolmen ensimmäisen vastauksen joukossa, kun kysytään mitä Turusta tulee mieleen. Tepsi on tärkeä Turulle, ja sitä mitä Tepsillä on, ei saa päästää hiipumaan.

Minkälainen suhde sinulla on jalkapalloon?

– Junioriaikoina tuli tosiaan lajia itse pelattua, ja sitten myöhemmin oman pojan harrastuksen kautta laji tuli uudella tavalla taas omaan arkeen mukaan. Nykyisin tulee pelattua itse ikämiesjalkapalloa.

Miksi kannattaa lähteä vapaaehtoiseksi urheiluseuraan?

– Kannustan kaikkia vanhempia olemaan aktiivisesti mukana lastensa harrastustoiminnassa. Aktiivisten vanhempien panosta tarvitaan ihan jokaisessa seurassa, jotta juniorijoukkueiden toiminta pyörii. Toiminnassa on tosi paljon erilaisia mahdollisuuksia olla mukana. Kun itse heittäytyy mukaan, niin siltä ympärillä olevalta yhteisöltä saa paljon.

Lämmin kiitos hienosta työstäsi Tepsin hyväksi, Jori! Kuka TPS:n vapaaehtoinen ansaitsisi sinun mielestäsi tulla palkituksi? Voit ehdottaa kuukauden vapaaehtoista tepsiläistä tämän linkin kautta.

Lisää uutisia