1934, 1952, 1963, 2000 – ja 2014?

TPS päättää Veikkausliigakauden 2014 kotiotteluiden sarjansa lauantaina klo 14 alkaen FC Lahtea vastaan. TPS:llä on edelleen pieni mahdollisuus säilyä Veikkausliigassa, mutta sen varaan ei kannata enää laskea mitään. TPS:n ja sarjan yhdennentoista joukkueen, FC Hongan, keskinäinen ero on kuusi pistettä. Hongan maaliero on tällä hetkellä sen kaksitoista maalia parempi. TPS säilyisi yksinkertaisimman kaavan mukaan voittamalla kaksi viimeistä peliään 3-0 ja Hongan tulisi hävitä kaksi viimeistä peliään samoin lukemin. Ei kovin todennäköistä siis. Suurin ongelma asiassa on se, että homma ei ole enää omissa käsissä.

TPS haluaa päättää kauden 2014 kuitenkin kunnialla, ensin Turussa kotiyleisön edessä ja vielä koko kauden päätöskierroksella Maarianhaminassa. TPS lähti kauteen selkeänä putoajasuosikkina ja siltä homma kauden alusta alkaen vaikuttikin. Raitapaidat lanseerasivat heinäkuussa ”Annetaan poikien pelata” -kampanjan ja sen voima vaikutti esityksiin myös kentällä. TPS voitti elokuussa FC Hongan elämän ja kuoleman ottelussa ja nousi lähimmän uhkaajansa tuntumaan. Elokuun lopun RoPS-voitto nosti Palloseuran jo Hongan ohi – tosin vain maalieron turvin. Syyskuussa TPS ei pystynyt pitämään enää nousujohteista vaihdettaan päällä ja tappiolliset MYPA-, Inter- ja SJK-ottelut tappoivat unelman säilymisestä.

Jotain ironiaa on nyt sitten siinä, että TPS saa vieraakseen juuri FC Lahden. Kauden 2010 viimeinen kierros pelattiin TPS:n osalta kotoisella Kupittaalla ja vastassa oli juuri FC Lahti. Vierasjoukkue taisteli tuolloin sarjapaikastaan, mutta se edellytti voittoa TPS:stä. Lahti eteni ensimmäisellä puoliajalla 0-2-johtoon. Maalintekijöinä olivat seuralegenda Rafael sekä suomalaisen jalkapallon suurin legenda Jari Litmanen. TPS kirivaihde alkoi 71. minuutin kohdalla Babatunde Wusun kavennuksella. TPS nousi pian tasoihin Jonatan Johanssonin maalilla ja vyöryi ohi Wusun toisella osumalla 84. minuutin kohdalla. TPS voitti lopulta ottelun siis 3-2 ja aloitti pronssijuhlat. FC Lahden kopissa tunnelma oli täysin päinvastainen. Perinteisen jalkapallokaupungin nykyinen lippulaiva lähti ottamaan uutta vauhtia Ykkösestä palaten Veikkausliigaan jo kaudeksi 2012.

Suomalaisessa jalkapallossa pudotaan ja noustaan. Ja kuten TPS:n ja Lahden esimerkit osoittavat – osat vaihtuvat välillä dramaattisestikin. Siinä missä TPS juhli kauden 2010 päätteeksi, juhlii Lahti tällä kaudella pronssia tai hopeaa. Nämäkin keskinäiset asetelmat vaihtuvat taas jonain päivänä uudestaan.

TPS on lähtenyt pääsarjatasolta neljä kertaa aikaisemmin – ja palannut sinne aina. Ensimmäinen lähtö tuli vuonna 1934, mutta kaudella 1936 TPS oli jo kuudes ja juhli kauden 1939 päätteeksi seurahistoriansa toista SM-kultaa.

Helsingin olympiakisavuonna 1952 TPS jäi kymmenenneksi ja sen seuraava seikkailu toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kesti neljä kautta. Paluukaudella 1957 TPS otti SM-pronssia.

Kauden 1963 lähtö tuli hieman yllättäen, mutta paluu tapahtui jo kaudeksi 1966. Vuonna 1967 raitapaidat saivat pronssia ja seuraavana kautena joukkue kruunattiin ylivoimaisiksi Suomen mestareiksi.

Kauden 2000 lähtö oli erittäin kitkerä kaikkine talousvaikeuksineen. TPS palasi kuitenkin kaudeksi 2003 ja oli jo Suomen Cupin finaalissa syksyllä 2005. Seuraava mitali kilahti laariin kauden 2007 päätteeksi.

Jos koko Suomen maratontaulukon kakkonen, eli TPS, jatkaa kauden 2014 jälkeen Ykkösessä, yrittää se palata parrasvaloihin mahdollisimman nopeasti. Kaikki tepsiläiset uskovat, että laadukas junioritoiminta, määrätietoinen seuran kehittäminen, talouden tervehdyttäminen ja nöyrä työ aikaansaavat sen, että TPS palaa takaisin pääsarjatasolle. Tapahtuuko se kaudeksi 2016 tai 2018? Aika näyttää.

TPS lähtee kauden viimeiseen kotiotteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Varmuudella kokoonpanon ulkopuolelle jäävät pitkään loukkaantuneina olleet maalivahti Jere Aalto ja puolustaja Aleksi Ojanperä. Myös hyökkääjä Mika Ääritalolta jää Lahti-ottelu väliin pohjevamman takia.

TPS- FC Lahti Veritas Stadionilla lauantaina 18.10. klo 14.00.
Liput ennakkoon osoitteesta http://fctickets.tps.fi/default.asp

Lisää uutisia