Viime kausi oli tilastokummajainen vieraskentillä

04.04.2011 14:48

Kaudella 2010 tehtiin myös kausikohtaista historiaa vierasvoittojen määrässä. Viime kaudella seurattiin pitkään vierasjoukkueitten poikkeuksellista menestymistä ja kauden päätteeksikin vierasvoittoja kirjattiin ensi kertaa Veikkausliigan historiassa yhtä monta kuin kotivoittojakin eli 69. Vierasmaaleja nähtiin keskimäärin 1,40 ottelua kohden, mikä sekin on uusi ennätys. TPS oli vahvasti muoti-ilmiössä mukana voittamalla viime kaudella kuusi vierasottelua, pelaten kolme tasapeliä ja häviten neljä ottelua.

Maaleja viime kaudella tehtiin yhteensä 513 Veikkausliigamaalia. TPS iski Veikkausliigassa eniten maaleja lukemallaan 46. TPS:n maaliahnein yksittäinen pelaaja kaudella 2010 yli Roope Riski kahdellatoista osumallaan. Veikkausliigan aikana maaliverkot ovat heiluneet kaikkiaan 9780 kertaa. Näin ollen kymmpitonnin raja on kevyttä kauraa kauden 2011 aikana. 

Veikkausliigan historian ensimmäinen maali näki päivänvalon 29. huhtikuuta 1990 Kuopion Keskuskentällä. Kauden avauskierroksen ottelussa Ilveksen Seppo Nikkilä tuuletti maalin merkiksi, kun ottelua oli pelattu 17 minuuttia ja 39 sekuntia. Nikkilän osuma jäi historiaan, mutta pisteisiin se ei riittänyt, sillä isäntäjoukkue KuPS nousi ottelussa 2-1-voittoon.

Kaikkien aikojen runsasmaalisin ottelu Veikkausliigassa pelattiin kaudella 1991, kun RoPS murjoi Reippaan 25. elokuuta maalein 11-0. Tämä on luonnollisesti myös historian suurinumeroisin voitto. Reipas kärsi samalla kaudella myös tähän asti suurimman kotitappion Veikkausliigassa, kun KuPS paukutti vain kolme päivää mainittua RoPS-ottelua aiemmin Lahdessa taululle lukemat 2-8. Tämän lisäksi Veikkausliigassa on nähty neljä 6-0-vierasvoittoa.

Reipas kirjasi kaudella 1991 myös kaikkien aikojen suurimman päästettyjen maalien määrän yhdellä kaudella, kun lahtelaisten verkosta pallo noukittiin peräti 118 kertaa. Tehdyt maalit ovat jakautuneet selvästi tasaisemmin, sillä Veikkausliigan yhden kauden maaliennätys 67 osumaa on FC Jazzin nimissä kaudelta 1993.

Veikkausliigaa on ennen kautta 2011 pelattu 21 kautta ja takana on myös varsin kunnioitettava määrä yksittäisiä otteluita. Kaikkiaan Veikkausliigaa on pelattu 3660 ottelun verran.