TPS väänsi cupin jatkopaikan pilkkukisan kautta

Suomen Cupin hallitseva mestarijoukkue TPS aloitti tämän vuoden taivalluksensa Suomen Cupissa 6. kierroksen ottelulla VPS:ää vastaan. Joukkueet järjestivät turkulaiskatsojille Urheilupuiston yläkentällä ihan viihdyttävää nähtävää koko rahan edestä. Varsinainen peliajan jälkeen oltiin tasalukemissa 1-1 ja jatkoajankin jälkeen myös tasoissa, mutta molempien joukkueiden maalisarakkeisiin oli tullut yksi osuma lisää. Näin edettiin aina kutkuttavaan pilkkukisaan, jonka TPS väänsi lopulta nimiinsä 5-4.

TPS sai otteluun aivan täydellisen alun. Petteri Pennanen iski kuin salama Vepsun pelaajiin aloituksen jälkeen kiinni, jonka jälkeen pallon ajautui Leroy Malukalle. Maluka vapautti Pennasen maalintekoon vain 21 sekunnin pelin jälkeen.

– Alku oli meiltä aivan katastrofi, mutta päästiin mekin hiljalleen peliin myös mukaan, VPS-luotsi Tommi Pikkarainen hämmästeli.

TPS hallitsi ensimmäistä puoliaikaa aika isännän elkein ja iltapuhdetta helpotti Jens Nygårdin suora punainen 34. minuutin kohdalla. Pelistä tuli tästä eteenpäin kuitenkin jotain ihan muuta kuin Tepsin paraatimarssi seuraavalle kierrokselle. Njazi Kuqilla on oma paikkansa lopettaa Vepsun pyristely, mutta pallo kimmahti ylärimaan komean yksilösuorituksen jälkeen.

Toisella jaksolla VPS panosti selkeästi vastaiskuihin ja taktiikka toimi melkoisen hyvin. 57. minuutin vaasalaiset tekivät hieman vaarattomasta tilanteesta maalin. Pallo nostettiin TPS:n alueelle ja parin vuoden takainen liigan maalikuningas Aleksander Kokko sai päälakeaan sen verran väliin, että peliväline painui Tepsin verkkoon.

– VPS iski lujaa vastaan ja tuli meidänkin päähään muutamia vaarallisia tilanteita. Kyllä me kuitenkin peliä hallitsimme, pidimme enemmän palloa ja loimme selkeästi enemmän myös maalitilanteita. Ei vaan onnistuttu maaliteossa, TPS-luotsi Marko Rajamäki näki – ja oli ihan oikeassa.

TPS vaihtoi toisella puoliajalla kentälle vasta 18-vuotiaan Juho Lehtosen, joka taisteli itsensä hyvin tekopaikoille, mutta maaleja ei vielä nähty. Myös Kuqi väläytteli edelleen röyhkeyttään ja vaarallisuuttaan. Tähän kun heitetään päälle vielä avausmaalin tuupannut Pennanen, Maluka ja Mika Ääritalo, niin ei TPS:n hyökkäyskalusto kovin huonolta vaikuta.

– Kaikki uudet miehemme onnistuivat tänään hyvin, vaikka ei heillä montaa ottelua TPS-paidassa ole vielä takana. Siihen, että pelaajat oppivat tuntemaan kunnolla toistensa liikkeet kentällä, menee aina oma aikansa, Rajamäki kuittasi.

TPS:n lievä epätarkkuus oli kuitenkin suurin syy siihen, ettei ratkaisua saatu aikaan varsinaisella peliajalla.

Jatkoaika alkoi Tepsiltä melkoisen vauhdikkaasti. Pelikello lähenteli 95. minuuttia, kun kokeneet puolustuspään herrat ottivat vastuuta myös hyökkäyspelistä. Jaakko Nyberg lähetti vasemmalta pallon luukulle ja topparipari Jallu Heinikangas ohjasi sen läheltä VPS:n verkon perukoille.

VPS nousi kuitenkin toistamiseen takaa tasoihin , mutta tällä kertaa aivan jatkoajan ensimmäisen puoliskon viimeisillä sekunneilla. Myös tämä maali sai alkunsa komeasta vasemman puolen keskityksestä, jonka Valtter Laaksonen puski ohi Jukka Lehtovaaran.

Jatkoajan toisellakin puoliskolla molemmilla oli omat paikkansa tukahduttaa vastustajan rimpuilu lopullisesti. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan jatkopaikka jouduttiin ratkaisemaan aina niin kiduttavalla pilkkukisalla.

Rankkarikisa oli, kuten niin useasti, todella pienestä kiinni. Yhdeksän pelaajaa pisti pallon verkkoon ja se kymmeneskin melkein. TPS:n onnistujia olivat Nyberg, Heinikangas, Kuqi, Pennanen sekä lopullisen niitin upottanut Kolehmainen.

– Jos neljä meidän kaveria onnistuu ja se viideskin ampuu tolppaan, niin pienestähän se ratkaisu lopulta oli kiinni, Pikkarainen harmitteli ja viittasi Kim Böhlingin lopulta ratkaisevaan tolppakutiin.

TPS kohtaa 7. kierroksella FC Lahti-FC Espoo -otteluparin voittajan. Tepsin tuleva vastustaja seulotaan huomenna Lahdessa klo 17.00 alkaen.

– FC Lahti ei ole putoamisestaan huolimatta aivan täysin muuttunut, mutta Kautosen Tommi on tuonut varmasti omia juttuja mukanaan uutena valmentajana. Espoosta taas en juuri muuta tiedä kuin sen, että joukkue on aika nuori ja Nuorelan Jussi on siellä valmentajana. Aion mennä Lahteen katsomaan pelin, Rajamäki suunnitteli.