TPS palasi harjoituksiin – lue päävalmentajan ja urheilujohtajan tilannekatsaus

24.11.2021 15:24

TPS:n miesten edustusjoukkue aloitti harjoittelun satavuotisjuhlakautta ajatellen maanantaina. Ykkösen kauden päättymisen jälkeen Seurassa on sekä analysoitu mennyttä kautta että käännetty katseet vuoteen 2022.

- Kauden päätös ja Ykköseen jääminen oli pettymys kaikille. Olemme analysoineet viime kauden. Pääsimme todella lähelle nousua ja pettymys oli suuri, kun emme pystyneet hoitamaan kahta viimeistä kotipeliä, kertaa TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson.

- Suurin syy lopputulokseen oli kuitenkin se, ettei joukkue ollut alkukaudesta valmis. Viimeisen ottelun jälkeinen viikko meni pettymyksestä toipuessa, mutta samalla piti olla ammattimainen. Heti seuraavalla viikolla aloitimme joukkueen rakentamisen.

- Aloitimme harjoittelun tämän viikon maanantaina ja jatkamme joulutaukoon asti. Harjoittelemme nyt pienellä porukalla omien sopimuspelaajiemme sekä lupaavien junioriemme voimin. Viime vuonna aloitimme isolla treeniryhmällä, mutta siitä porukasta kovin moni ei lopulta pelannut meillä kesällä. Nyt toimimme toisin, Johansson taustoittaa.

- Marras–joulukuu on pitkälti fysiikkapainotteista. Ajamme kyllä pelin perusperiaatteita sisään jo nyt, mutta pääpaino on fyysisellä puolella. Haluamme pelaajien olevan tammikuussa sellaisessa kunnossa, että he kestävät jo rasitusta, kolhuja ja iskuja.

Joukkueen rakentaminen käynnissä

Tulevan kauden joukkueen rakentaminen alkoi pian Ykkösen päättymisen jälkeen. TPS julkistaa pelaajasopimuksia vielä kuluvan viikon aikana.

- Valmennukselta tuli lista toivotuista pelaajista. Ryhmän kasaaminen alkoi sen pohjalta. Samalla kartoitimme juniorivalmentajiemme kanssa, missä meidän nuoret pelaajamme menevät. Joukkueenrakennus on nyt paremmassa pisteessä kuin se vuosi sitten oli tammikuussa, TPS:n urheilujohtaja Mika Laurikainen avaa.

- Joukkueenrakennuksessa joutuu väistämättä priorisoimaan, emme voi saada 22 pelaajaa täydeksi 12 kuukaudeksi. Viime vuoteen erona on se, ettemme testaa pelaajia joulukuussa. Otamme testipelaajia mukaan alkuvuodesta, kun pääsemme pelaamaan otteluita ja näkemään heitä tositilanteessa.

Päävalmentaja Johansson kokee lähtötilanteen olleen parempi kuin vuosi sitten.

- Minä ja (apuvalmentaja) Jon Daly emme tunteneet Ykköstä, kun tulimme tänne. Emme tienneet, miten Suomen talvikausi menee emmekä olleet perillä Ykkösen pelaajamarkkinoista. Nyt meillä on selkeä näkemys, millaisia pelaajia tähän sarjaan tarvitaan.

- Kun lokakuussa selvisi, että pelaamme Ykköstä, halusimme neuvotella mahdollisimman nopeasti omien pelaajiemme kanssa sekä ottaa yhteyttä niihin vastustajajoukkueiden pelaajiin, jotka ovat pistäneet silmään Ykkösen joukkueita analysoidessamme, Johansson kertoo.

- Sopimukset tehdään monesti hyvin pian kauden päättymisen jälkeen ja viime vuonna se periodi meni meiltä käytännössä ohi. Nyt halusimme olla hyvin proaktiivisia. Tavoitteena on olla kevättalvella tilanteessa, jossa testaamme pelaajia enää hyvin rajatusti täsmällisiin tarpeisiin.

- Tärkein tehtäväni on tehdä tulosta, mutta toiseksi tärkein on kehittää pelaajia. Haluamme luoda sellaisen maineen, että TPS:ssä on hyvät olosuhteet ja täällä viihdytään kentällä ja sen ulkopuolella. Silloin tänne halutaan tulla kehittymään, Johansson linjaa.

Yhdeksän pelaajaa uusille teille

Kauden jälkeen TPS:stä on luonnollisesti tapahtunut pelaajaliikennettä myös ulospäin. Viime kaudella Seuraa edustaneista pelaajista Santeri Aaltonen, Juhani Pikkarainen (VPS), Alim Moundi, Ilari Mettälä (palaa lainalta Ilvekseen), Serge Atakayi (palaa lainalta SJK:hon), Oskari Jakonen, Eliecer Espinosa, Kabamba Kalabatama ja Elmo Heinonen siirtyvät ensi kaudeksi uusiin haasteisiin.

- Viime kauden nousu pahasta tilanteesta melkein nousuun asti osoitti, että meillä oli hieno ja yhtenäinen ryhmä, jossa jokainen laittoi itsensä peliin ja yritti parhaansa, Johansson kehuu.

- Toivon, että kaikki lähtevät pelaajat saivat viime kaudestakin arvokasta oppia uralleen. Eroamme ystävinä ja toivotamme poistuville pelaajille kaikkea hyvää, Johansson kiittää.