TPS ajoi 3-0-voitollaan kärkikaksikkoa kiinni

Jalkapallon Ykkösessä pelatiin keskiviikkona täysi ottelukierros, jossa TPS oli kärkikolmikon ainoa joukkue, joka sai täyden pistesaaliin. TPS löi Kupittaalla GrIFK:n lopulta selvin 3-0-lukemin. Samaan aikaan FC Honka jäi maalittomaan tasapeliin EIF:n vieraana ja KPV joutui tyytymään 1-1-tasapeliin FF Jaron vieraana. TPS ajoi näin FC Honkaa ja KPV:tä kahden pisteen verran kiinni. Sarja kärki on seuraavanlainen: KPV 31, FC Honka 28 ja TPS 26.

TPS otti GrIFK:iä vastaan pelin haltuunsa heti alkuminuuteista lähtien. Ottelun kaava oli selkeä; TPS pyöritti palloa, yritti luoda maalipaikkoja ja GriFK kävi omaa puolustustaisteluaan vastaan. GrIFK piti suhteellisen hyvin TPS:n poissa aivan kriittisimmiltä paikoilta ensimmäisellä puoliajalla. Parhailla paikoille Palloseurasta pääsivät alkuun Mikko Hyyrynen ja Mika Ääritalo. Hyyrysen pusku painui kuitenkin ohi ja Ääritalon latasi päin GrIFK:n maalivahti Kimi Lindemania.

Ensimmäisen jakson loppupuolella maalipaikoille tunkivat puolestaan Juri Kinnunen ja Oskari Jakonen. Kinnusen pusku ei löytänyt oikeaan osoitteeseen ja myös Jakonen yritys jäi turhaksi. TPS hallitsi ottelun ensimmäistä puolikasta mielin määrin, mutta GrIFK puolusti edelelleen uhrautuvasti.

Ottelun toisen puoliajan alussa TPS vihdoin onnistui. Juri Kinnunen rynni vasenta laitaansa pitkin boksiin ja tinttasi pallon vihdoin Granin maaliin. TPS sai avausmaalista lisää potkua ja seuraavaksi maalintekoa pääsivät yrittämään Jakonen ja Jonni Peräaho. Jakosen vihainen siivu painui hieman oikealta ohi ja Peräahon yritys viuhui vasemman tolpan ohi.

65. minuutin kohdalla leivottiin ottelun lopullinen ratkaisu. Niklas Blomqvist vapautti vaihdosta kentälle tulleen Jani Virtasen puolittaiseen läpiajoon ja tämä vispasi pallon todella helponnäköisesti GrIFK:n verkkoon. Jo tässä vaiheessa oli täysin selvää, että GrIFK ei enää toisesta takaiskusta toivu.

TPS haki vimmatusti myös kolmatta maaliaan. Hyyrynen vapautti kertaalleen Ilari Mettälän, mutta tämän veto sai liikaa voimaa ja pallo meni yli. TPS sai lopussa yhden kolme vastaan yksi -hyökkäyksen, mutta Hyyrynen ratkaisu päätyi Lindemanin syliin. GrIFK loi ottelun lopussa sen ainoan edes jonkinlaisen maalipaikan ja sen takana oli vaihdosta kehiin tullut kokenut Petter Meyer.

TPS sai ottelun lopussa myös uuden debytantin Ykkösessä, kun keskikenttäpelaaja Onni Valakari sai vihdoin tulikasteensa raitapaidoissa sarjaottelussa. Valakari ehti näyttää sähakkyyttään ja hän sai kunnian syöttää ottelun viimeisen maalin. Valakari uitti pallon boksiin Hyyryselle, joka teki vielä päälle yhden harhautusliikkeen ja naulasi ottelun lukemiin 3-0.

– Oli hienoa päästä pelaamaan kotiyleisön edessä. Sain päävalmentajalta ohjeet viimeisille minuuteilla ja pyrin vaan noudattamaan niitä, Valakari totesi vaatimattomasti.

– Ja hyvin noudattikin, kuten kaikki muutkin vaihdosta tulleet pelaajamme. Pelasimme kokonaisuudessa jälleen erittäin hyvin. Toisella puoliajalla määrätietoinen pelaamisemme tuotti tulosta myös maaleina. Kyllä tämä oli alusta loppuun asti meidän pelimme, TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen näki – ja oli oikeassa.

TPS:n puolustus on ollut Ykkösessä todellista betonia. Joukkue on päästänyt koko sarjassa vain kuusi maalia, joista puolet tuli sarjan kahdella ensimmäisellä kierroksella. Raitapaidat ovat pitäneet oman maalinsa puhtaana Kupittaalla jo nyt yli kymmenen tuntia.

– Eihän me päästy sinne oikeastaan ollenkaan. Tämä oli sellainen puhdas selviytymistaistelu, GrIFK-luotsi Ari Asukka murehti.

– En seuraa ihan niin tarkkaan tilastoja, mutta hyvältähän ne tietysti kuulostavat. On hieno asia, että puolustuksemme toimii, mutta vielä tyytyväisempi olen siihen, miten pelimme kulkee tällä hetkellä ihan kokonaisuutena. Pystymme pelaamaan nyt ottelusta toiseen samalla tasolla ja jokainen hoitaa oman vastuualueensa hienosti. Vaikka tänään oli haastava avausjakso, jaksoimme tehdä töitä loppuun asti ja se palkittiin, Laurikainen kiitteli.