Naiset: Sarjakärki KuPS vahvempi Yläkentällä

Turun Palloseura kohtasi tänään lauantaina Urheilupuiston Yläkentällä hallitsevan Suomen mestarin Kuopion Palloseuran. Molemmat joukkueet siis voittivat viime kauden päätteeksi omat sarjansa, sillä TPS voitti naisten Ykkösen ja nousi Kansalliseen Liigaan. Ennen TPS-ottelua KuPS:n saaliina aikaisemmista kolmesta ottelusta oli kolme voittoa, mikä oikeutti sarjan kärkipaikkaan. TPS:n saldo kolmesta ensimmäisestä ottelusta oli voitto, tasapeli ja tappio.

TPS aloitti ottelun ennakkoluulottomasti. Ensimmäisen viidentoista minuutin aikana kotijoukkueen aktiivinen hyökkääminen oli yllättää vierasjoukkueen. TPS sai kertaalleen pallon ylärimaan, mutta sen lähemmäksi maalia kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt. Mitä pidemmälle ensimmäinen puoliaika eteni, sitä enemmän vierailijat ottivat pallonhallinnan itselleen. KuPS pystyi luomaan useammankin vaarallisen maalipaikan, mutta TPS:n puolustus kapteeni Emma Santamäen johdolla hoiti suurimmaksi osaksi vaaralliset tilanteet. Vierailijat jaksoivat kuitenkin jauhaa oma peliään ja lopulta 35 minuutin kohdalla kuopiolaisten kapteeni Gentjana Rochi iski ottelun avausmaalin. Maalin jälkeen KuPS otti pallonhallinnan entistä enemmän itselleen ja TPS joutui keskittymään puolustamiseen.

– Ensimmäinen puoliaika oli juuri sitä, mitä suunniteltiinkin. Päätettiin tehdä sitä, mitä me osataan. Meidän prässimme ja pallollinen pelaamisemme oli hyvällä tasolla. Olen ensimmäiseen puoliaikaan erittäin tyytyväinen. Ensimmäinen puoliaika ratkesi parempiin yksilöihin, ei parempaan joukkueeseen. Jokainen pelaaja pelasi hyvin, summasi ensimmäistä puoliaikaa TPS:n päävalmentaja Akusti Salonen.

– Tämä oli kuitenkin meiltä hyvä tasonnosto Ilves-pelistä. Alkukauteen on kokonaisuudessaan oltava tyytyväinen. Pitää muistaa, että olemme nousijajoukkue. Neljästä pelistä olemme saaneet neljä pistettä ja se on ihan hyvin, sanoi Salonen.

Toisille puoliajalle TPS tuli väkevästi ja mustavalkoisten Nelly Lehtilä onnistuikin iskemään tasoituksen kulmapotkun jälkitilanteesta. Tepsin iloa ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun vierailijoiden Anni Hartikainen karkasi keskikenttäpelaaja Ana Paula Silva Santosin syötöstä maalintekoon ja muutti lukemiksi 1–2. TPS:n puolustus viittilöi paitsion merkiksi, mutta tilanne ei kuitenkaan ollut paitsio.

TPS:n takaa-ajo koki kolauksen parikymmentä minuuttia ennen loppua, kun keskuspuolustaja Sanna Porali sai toisen varoituksen ja hänet poistettiin kentältä. TPS jatkoi ottelun loppuun vajaalla. Hetkeä myöhemmin KuPS:n Silva Santos vei vierailijat kahden maalin johtoon. Kolmannen maalin ja ulosajon jälkeen TPS:llä ei enää ollut eväitä kuroa tappioasemaa kiinni, vaan KuPS piti huolen siitä, että kolme pistettä lähtee mukaan Kuopioon. Vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla KuPS:n Wilma Forsblom kaunisteli lukemia yhdellä maalilla. Näin ollen ottelu päättyi kuopiolaisten 4–1-voittoon.

– Peli ratkesi tänään meidän punaiseen korttiin. Peli oli siinä vaiheessa 1–2 ja oltiin mukana pelissä. Sitten tuli kevyehkö punainen ja ottelu oli siinä. Juteltiin vastustajan valmentajan kanssa siitä tilanteesta pelin jälkeen ja ollaan yhtä mieltä asiasta, kertasi pettynyt Salonen tunteita kuohuttanutta tilannetta.

Lopputulos:

TPS–KuPS 1–4 (0–1)

Ottelun maalit:

35 min 0–1 Gentjana Rochi
53 min 1–1 Nelly Lehtilä
65 min 1–2 Anni Hartikainen
73 min 1–3 Ana Paula Silva Santos
90 min 1–4 Wilma Forsblom

Varoitukset:

TPS
33 min Heidi Leppämäki
58 min Sanna Porali
70 min Sanna Porali
90+2 min Netta Laasio
90+3 min Pasi Rannus (th)

KuPS
56 min Hannah Sharts
71 min Aino Kröger

Kentältäpoistot:

TPS
70 min Sanna Porali (toinen varoitus = kentältäpoisto)
Ottelun päättymisen jälkeen: Pasi Rannus (th)

TPS:n kokoonpano: