TPS:n valmennuspäällikkö Miro Varhelahti päivittää uudessa kuukausikatsauksessaan Tepsin juniorijoukkueiden tuoreet kuulumiset ja peräänkuuluttaa Turun kaupungilta vastuunkantoa jalkapallon harjoitteluolosuhteiden parantamiseksi. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen yhteistyökumppanina toimii TietoAreena.
TietoAreenan kuukauden tarjous
Kassa kuntoon – Kokeile Solmio-kassajärjestelmää kolme kuukautta ilmaiseksi!
Kaipaatko kassaratkaisua, joka ymmärtää liiketoimintasi tarpeet? Tutustu nyt Solmio-kassajärjestelmään kolmen kuukauden ajan täysin ilmaiseksi! Solmion avulla saat liiketoimintasi sujumaan kuin unelma: nopea asennus, helppo käyttöönotto ja tehostat myyntiäsi heti ensi hetkestä alkaen. Älä jää paitsi tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta – liity tyytyväisten Solmion käyttäjien joukkoon jo tänään!
Solmio-kassa on kotimainen, innovatiivinen ja luotettava kassajärjestelmä, joka on suunniteltu tehostamaan myyntiä ja palvelemaan erilaisia liiketoimintaympäristöjä. Meillä on laaja valikoima kassoja, jotka täyttävät kaikki tarpeesi – olipa kyseessä sitten liikkuva myynti tai kivijalkamyymälän itsepalvelukassa. Käyttöönottoprosessimme on suunniteltu olemaan mahdollisimman vaivaton. Järjestelmämme ovat heti käyttövalmiita, ja perehdytys on nopeaa – perustoiminnot oppii viidessä minuutissa. Lisäksi ainutlaatuinen Solmio®-kassa HQ -pilvipalvelumme mahdollistaa järjestelmän helpon hallinnoinnin mistä tahansa laitteesta.
Tarjous on voimassa 15.3.2024 asti. Lisätietoja tarjouksesta saat TietoAreenan kotisivuilta.
TPS-pelaajat maajoukkueessa
Maajoukkueiden toiminta hiljeni loppuvuodesta, eikä TPS-pelaajia ollut mukana niissä muutamissa ikäluokissa, joilla oli joulukuussa tapahtumia.
TPS:n juniorijoukkueet
Tepsin juniorijoukkueet ovat päässeet uuden kauden kanssa vauhtiin, niin hyvin kuin se rajoitetuilla harjoitusmäärillä ja -tiloilla on ollut mahdollista. Tästä enemmän katsauksen viimeisessä osiossa. On kuitenkin oltava tyytyväinen siitä joustavuudesta ja yhteistyökyvystä, jota joukkueemme ovat osoittaneet kaupungin suljettua ulkokentät. LähiTapiola Areenalla ollaan treenattu välillä pienissä tiloissa, jotta saamme varmistettua edes jonkinlaisen lajiharjoittelun kaikille joukkueillemme aina nuorimmista junioreista edustusjoukkueisiimme asti.
Joulukuussa käynnistyvät karsinnat 12-vuotiaiden Ykköseen sekä tytöissä että pojissa. Tavoite on molemmissa saavuttaa paikka Ykköseen, joka on korkein mahdollinen sarjataso 12-vuotiaiden aloittaessa kilpailutoimintaansa. Näiden tuloksiin tiukemmin ja tarkemmin kiinni tammikuun lopun katsauksessa.
Tammikuun lopussa käynnistyvät myös B-junioreiden SM-karsinnat, joihin Marko Rajamäen luotsaama TPS lähtee tavoittelemaan kovassa etelän lohkossa paikkaa SM-sarjaan. Kestosuosikit HJK, Honka ja Käpylän Pallo ovat mukana samassa lohkossa, samoin vuoden tauon jälkeen tälle tasolle paluun tekevä naapuriseuramme. Mielenkiintoisia otteluita on siis luvassa paljon, kun kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti. Sarja käynnistyy lautanaina 27.1. vierasottelulla, jossa vastaan asettuu Järvenpään Palloseura.
Turku on jalkapallokaupunki – missä olosuhteet?
Uuden kauden alkuun marras–joulukuulle oman haasteensa luovat Turun kaupungin jalkapallo-olosuhteet. Veritas Stadionin alustan vaihtaminen toi yhden talvella käytettävissä olevan kentän lisää, mutta massiivista ja ilmiselvää ongelmaa se ei ratkaise. Impivaaran jalkapallohalli on alimittainen, eikä alustaltaan sovellu jatkuvaan käyttöön vanhemmille junioreille. Kupittaa 5 on lämmitettävä tekonurmi, jota ei lämmitetä marras–joulukuun aikana. Tällä kentällä ei myöskään suoriteta talvikunnossapitoa vuoden kahden viimeisen kuukauden aikana. Välineet ja mahdollisuudet sekä kentän lämmittämiseen että huoltamiseen ovat olemassa, mutta vuosina 2022 ja 2023 joulukuun aikana kenttä on ollut pääosin suljettuna.
Sääolot pakottavat välillä siihen, että kenttiä ei yksinkertaisesti saada hoitamallakaan kuntoon, se on Suomessa ymmärrettävää. Sääoloja (kylmyys, lumitilanne) on kuitenkin vaikea hyväksyä selitykseksi, jos muutaman sadan metrin päässä Kupittaalla jokin toinen kenttä on saatu kuntoon. Tai jos naapurikunnasta, noin kuuden kilometrin päästä, löytyy joukkueille pelaamiseen ja harjoitteluun käytettävissä oleva kenttä. Varmaa on kuitenkin se, että 110-tietä Kaarinaan päin mentäessä ei yhtäkkiä siirrytä merkittävästi lämpimämmälle ilmastovyöhykkeelle. Päinvastoin, suurten kaupunkien läheisyydessä on ns. lämpösaarekeilmiön ansiosta usein myös lämpimämpää kuin harvemmin rakennetuilla alueilla. Turku on kuitenkin ainakin toistaiseksi Kaarinaa suurempi kaupunki – vaikka se ei jalkapallon olosuhteissa talviaikaan merkittävästi siltä aina näytäkään.
Jalkapallo on harrastajamäärältään maamme isoin laji ja futisseurat liikuttavat myös turkulaisia lapsia ja nuoria enemmän kuin mikään toinen urheilulaji. Kyseessä ei siis ole ainoastaan TPS:n ongelma, vaan koko kaupunginkin mittakaavassa suuri yhteiskunnallinen ongelma. Pelkästään Kupittaa 5:n sulkeminen viikoksi peruuttaa meidän seuramme lapsilta ja nuorilta harjoitusmahdollisuuksia yli 20 tuntia viikossa. Jos lasketaan alakanttiin, tunnin aikana kenttää voidaan laskea käyttävän tunnin aikana 30–40 pelaajaa, parhaimmillaan sama luku voi mennä yli 60 pelaajan. Tämä kerrottuna kahdellakymmenellä tunnilla viikossa, joulukuussa noin neljän viikon ajalta – liikuttujen minuuttien sijaan liikkumattomuuden määrä on valtava. Kyse on kuitenkin jo olemassa olevasta kenttäolosuhteesta, joka jätetään suosiolla käyttämättä.
Olemme istuneet muiden jalkapalloseurojen kanssa kaupungin vetämissä palavereissa, joissa ollaan etsitty keinoja lisätä lasten ja nuorten liikuntaa jalkapallon keinoin. Yhteinen huoli olosuhteista kumpuaa pintaan kaikkien seurojen puheenvuoroissa, mutta tuntuvat kaikuvan kuuroille korville. Kaupungin kanta on, että seurojen täytyisi itse löytää keinot rahoittaa omien uusien olosuhteiden rakentaminen. En ole varma siitä, miten esimerkiksi Turun jäähallien rakentaminen on rahoitettu. Enkä siitä, kenen toimesta niissä on kaukalot kasattuna ja kenttä jäädytettynä jääkiekkokauden jokaisena päivänä siitä lähtien, kun uusi kausi lajiharjoittelun osalta alkaa.
Jalkapallon kehittyminen Turussa vaatii seuroilta parempaa työtä. Se on selvä asia, joka on sekä tunnistettu että tunnustettu. Tämän kokoisessa kaupungissa harrastetuimman lajin olosuhteiden pitäisi kuitenkin olla huomattavasti paremmat – nykyiset olosuhteet ja niiden puute jarruttavat väistämättä sekä lajin kasvun mahdollisuuksia että tavoitteita paremmasta pelaajakehitystyöstä. Kasvua ja olosuhteiden parantamista ei voi jättää yksin seurojen harteille, vaan myös Turun kaupungin on kannettava vastuunsa. Tuhansien turkulaisten lasten ja nuorten ympärivuotinen jalkapalloharrastus ei voi jokaisen kauden alussa pysähtyä useiden viikkojen tai jopa kokonaisten kuukausien ajaksi.
Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö
Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo