Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – huhtikuu 2024

TPS Juniorijalkapallon valmennuspäällikkö Miro Varhelahden uusi kuukausikatsaus on julkaistu. Katsauksessaan Miro päivittää tuttuun tapaan menneen kuukauden ajalta Palloseuran juniorijoukkueiden kuulumiset kentän laidalta.

TPS Juniorijalkapallo ja valmennuspäällikkö Varhelahti tekivät hiljattain kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka pitää Miron mustavalkoisissa jalkapallokauden 2026 loppuun. Tämänkertaisessa katsauksessaan Miro kertoo valmennuspäällikön työstä ja tarkastelee isossa kuvassa sitä, mihin suuntaan TPS on matkalla ja millaisin askelmerkein.

TPS-pelaajat maajoukkueessa 

Huhtikuun U15- tai U16-poikien maajoukkuevalinnoissa ei ollut mukana TPS:n pelaajia. 

2008-syntyneiden tyttöjen alueturnauksessa TPS:stä mukana olivat Ilona Heinonen, Alisa Ignatov, Inga Hannukainen ja Eevi Pohjolainen. 2009-syntyneiden poikien minialueturnauksessa lännen joukkueessa pelasivat Kaarle Iivonen ja Johan Rimpeläinen

TPS:n juniorijoukkueet 

B-poikien SM-karsinnoissa puoliväli on ylitetty, ottelukierroksia on nyt takana 11/18. TPS on neljän ottelun voittoputkessa, kun kotivoitot Grankulla IFK:ta, Käpylän Palloa ja Järvenpään Palloseuraa vastaan saivat jatkokseen tärkeän vierasvoiton Vantaalla VJS:n vieraana. Marko Rajamäen valmentama mustavalkoinen joukkue on sarjassa tällä hetkellä 5. sijalla, joka oikeuttaisi suoraan SM-sarjapaikkaan. B-poikien kalenteriin on saatu pitkästä aikaa myös kansainvälinen tapahtuma, sillä heinäkuun lopulle on sovittu tuplaottelu Tukholmassa, jossa kohdataan Djurgården IF:n akatemian U16- ja U17-joukkueet. 

Huhtikuussa pelattiin myös viimeiset Huuhkajapolun valtakunnalliset tapahtumat Eerikkilässä, jossa uudistunut kilpailujärjestelmä on tuonut enemmän panoksia tapahtumien otteluihin. Menestyneet joukkueet pääsevät kamppailemaan noususta ylempään loppusarjaan ja paikoista talven kansainvälisiin turnauksiin, kun taas osa seuroista pelaa alemmassa tasolohkossa. Tulokset eri ikäluokkien osalta TPS:n joukkueiden osalta: 

  • P15 – sijoitus 6./10 syksyllä ei tapahtumaa 
  • P14 – sijoitus 3./8 syksy jatkuu alaloppusarjassa 
  • P13 – sijoitus 2./8 syksy jatkuu yläloppusarjassa 
  • P12 – sijoitus 1./8 syksy jatkuu yläloppusarjassa 
  • P11 – sijoitus 1./8 syksy jatkuu yläloppusarjassa 

Kevään sarjat ovat käynnissä suurelta osin, vaikka huhtikuun lopun takatalvi aiheutti muutamia ottelusiirtoja. Tyttöjoukkueista T18 kamppailee jälleen kerran Ykkösen kärkisijoista ja startti on ollut vakuuttava. T15-ikäluokka pelaa Liigassa ja T14 on yhdistänyt voimiaan MaPS:n kanssa, jotta saadaan kaikille pelaajille tarjottua oikean tasoisia otteluita. T13 ja T12 tavoittelevat nousua Liigaan syksyksi ja molemmissa ikäluokissa on hyvät edellytykset nousutavoitteissa onnistumiselle.

Puolitoista vuotta takana, ainakin kaksi ja puoli edessä 

Olemme tehneet seuran kanssa sopimuksen, jonka mukaisesti jatkan TPS Juniorijalkapallon valmennuspäällikkönä jalkapallokauden 2026 loppuun. Seuralle kiitos luottamuksesta ja siitä, että saimme jatkon tehtyä jo alkuvuodesta.

Valmennuspäällikön työ on ollut hektistä ja monipuolista, alkuun jopa sekavaakin, mutta kuukausi kuukaudelta myös lisääntyvissä määrin palkitsevaa ja hallittavampaa. Koen, että olen saanut todella hyvän yhteyden ihmisiin seuran sisällä ja päässyt tuomaan omalla osaamisellani urheilutoiminnan päivittäiseen toteuttamiseen lisää laatua monin eri tavoin.

Työnkuva on laaja, kun vastaan kaikista seuran juniorijoukkueista. Tämä aiheuttaa välillä haasteita, kun en ehdi olla jokaisen joukkueen arjessa mukana niin paljon kuin haluaisin. Muut haasteet kumpuavat yleensä ihmisten tyytymättömyydestä. Tyytymättömyyttään voi tuoda esille jonkun joukkueen valmentaja, muu toimihenkilö, tai vaikka harrastajien vanhemmat. Yleensä tällaiset haasteet kertovat siitä, että meidän on tehtävä jotain asiaa paremmin – monesti kyse on myös siitä, että viestintämme kaipaa hiomista. Haasteita on turha vähätellä tai lakaista maton alle, vaan ensimmäisenä kannattaa ottaa peili käteen ja katsoa, mitä tästä voisi oppia. Näiden haasteiden voittamisessa ei onnistuta myöskään jäämällä liiaksi murehtimaan, vaikka välillä turhauttaakin. 

Parasta työssä on ehdottomasti se, että näkee koko seuran tasolla, kuinka valtava määrä meillä on ihmisiä, joiden elämässä TPS:n juniorijalkapallolla on niin suuri rooli. Näille ihmisille seura on mielettömän tärkeä ja tätä kautta omassa työssä onnistuminen ja seuran kehittäminen tuntuvat entistä merkityksellisemmiltä. 

Valmennuspäällikkönä vastaan seuramme urheilutoiminnasta, joka jalkapalloseurassa on luonnollisesti sitä tärkeintä ydintoimintaa. Johtamisen ja kehittämisen näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää, että kaikkea toimintaa ohjaa tarkasti määritelty strategia. Ilman sitä on mahdotonta tehdä johdonmukaista ja pitkäjänteistä työtä, vaikka osaamista olisikin. Suurin kehitys onkin tapahtunut viimeisen vuoden aikana juuri siinä, että olemme saaneet määriteltyä strategiset kulmakivet toimintamme pohjaksi. 

Strategiset valinnat on pilkottu kahden ydinprosessin – pelaajakehitys ja yhteisöllisyys – sisään ja jaettu niiden alle päätavoitteisiin. Tavoitteiden toteutumiseksi on asetettu tärkeimmät kehitystoimenpiteet, joilla on omat aikataulunsa ja vastuuhenkilönsä. Seuraamme onnistumistamme tavoitteisiin sidottujen mittarien kautta. Prosessi on yksinkertainen, vaikka kehitettäviä asioita on luonnollisesti paljon.  

Tähän voisi listata paljon pieniä asioita ja urheilupuolen arjen toimenpiteitä, mutta halusin nostaa kuitenkin esille isomman kuvan näiden kaikkien takana. Kentän tasolta nostan vielä asioita, joita olemme tehneet, emmekä vain suunnitelleet:  

  • valmennusorganisaation kehittyminen ja laajentuminen 
  • valmentajien kohtaamisten lisääminen 
  • tyttöjoukkueiden ja -pelaajien toimintamahdollisuuksien parantaminen 
  • TPS Tekniikkaklinikka -iltapäiväharjoittelu & lajitaitotestit 

Kaikessa riittää vielä parantamista, enkä todellakaan halua yksin ottaa kunniaa asioita, joita olemme tehneet paremmin viime aikoina. Myös valmennuspäällikön työ on ennen kaikkea joukkuepeliä, jota tehdään yhdessä, ollaan sitten toiminnanjohtaja Kim Ekroosin kanssa toimistolla miettimässä isompia linjauksia tai valmentajien kanssa kentällä tekemässä futista. Valmentajayhteisömme on vahva ja se antaa valtavasti uusia ideoita ja lähtökohtia toiminnan kehittämiseen. En usko sellaiseen, että yhdellä valmennuspäälliköllä olisi valmiiksi jokaiseen asiaan paras mahdollinen tieto, taito, tai toimintamalli jonkin asian toteuttamiseen – meillä on hyviä ihmisiä pilvin pimein ja olisi tyhmyyttä jättää heidät osallistamatta seuran kehitystyössä. 

On päivänselvää, että urheilutoimintamme laatua on parannettava, jotta tulokset pelaajakehitystyömme mittareiden osalta ovat jatkossa parempia. Samalla kuitenkin haluan nähdä entistä paremmin yhteisönsä jäsenistä huolta pitävän TPS:n. Pelaajien hyvinvointi, valmentajien kehittyminen ja työssä jaksaminen, vapaaehtoisten auttaminen ja huomiointi, perheiden tyytyväisyys toimintaamme kohtaan ovat asioita, joihin panostamalla voimme luoda seuran sisälle lisää positiivista ilmapiiriä. Näissä on otettu askelia parempaan suuntaan ennen kaikkea toiminnanjohtaja Ekroosin johdolla. On helpompi tehdä hyvää työtä, kun niiden taustalla tavoitteet, suunnitelmat ja toimenpiteet sekä niiden toteutumisen mittarit ja vastuualueet ovat selvillä. 

Ensi kauden rakentaminen on jo pitkällä ja olemme saaneet tärkeitä jatkosopimuksia tehtyä myös valmennuspuolelle – hyviä tekijöitä on saatu sitoutettua, mikä kertoo osaltaan myös onnistumisestamme. Lisäksi jo nyt tiedämme varmuudella, että saamme rekrytoitua uutta päätoimista osaamista seuran ulkopuolelta sekä nuorten vaiheeseen että huippuvaiheen vastaavan tehtävään. Nämä ovat satsauksia, joita tarvitsemme, jotta pystymme kiristämään vauhtia kilpajuoksussa kohti valtakunnan huippua – takamatkaa on vielä kirittävänä, mutta nyt olemme laittaneet oikean vaihteen päälle.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia