Valmennuspäällikön kuukausikatsaus – helmi–maaliskuu 2024

TPS Juniorijalkapallon valmennuspäällikkö Miro Varhelahden uusi kuukausikatsaus on julkaistu. Katsauksen aluksi käydään tuttuun tapaan läpi maajoukkuevalinnat ja päivitetään Palloseuran juniorijoukkueiden kuulumiset kentän laidalta uuden sarjakauden alun kynnyksellä. Lisäksi Miro kertoo tekstissään TPS Juniorijalkapallon seurakyselystä ja siitä, miten sen vastaukset auttavat Tepsiä toiminnan kehittämisessä.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Hikaru Viherlaakso pelasi isot minuutit U17-tyttöjen EM-karsintaturnauksessa, jossa Suomi voitti ensimmäisissä otteluissaan Kosovon (5–0) ja Islannin (2–1) ja pääsi pelaamaan viimeisessä ottelussa kisapaikasta turnausta emännöinyttä Portugalia vastaan. Tämä ottelu päättyi kuitenkin Portugalin 3–1 -voittoon ja Suomen karsinnat päättyivät lohkon kakkossijaan. 

KaaPo:sta hiljattain Palloseuraan siirtynyt Ilona Heinonen oli mukana U16-maajoukkueen tämän vuoden ensimmäisellä leirillä, jossa joukkue kohtasi harjoitusottelussa PK-35:n 2010-syntyneiden poikien joukkueen. Ottelu päättyi U16-tyttöjen 3–1 -voittoon. 2008-syntyneiden tyttöjen maajoukkueen seuraavat maaottelut pelataan toukokuussa, kun joukkue osallistuu Slovakiassa pelattavaan UEFA Development -turnaukseen. 

Onni Helén oli U18-maajoukkueen mukana turnausmatkalla Kroatiassa, jossa Suomi kohtasi maaotteluissa Kroatian ja Sveitsin. Helén oli sinivalkoisten avauskokoonpanossa, kun Suomi taisteli Kroatiaa vastaan 2–2-tasapelin. Turnauksessa Helén ja Suomi pääsivät myös tuulettamaan komeaa 3–0-voittoa Sveitsistä.

TPS:n juniorijoukkueet 

B-poikien SM-karsinnoissa vietetään maalis–huhtikuun vaihteessa maajoukkuetaukoa. Kahdeksan pelatun ottelun jälkeen TPS on omassa lohkossaan kuudennella sijalla, joka oikeuttaisi sarjan päätyttyä jatkokarsintaotteluun Ykkösen lohkovoittajaa vastaan. Karsintaa on kuitenkin jäljellä vielä kaikkiaan kymmenen kierrosta, ja kärjen takana taistelu suorista SM-sarjapaikoista ja kuutossijasta on muutaman joukkueen kesken todella tasaista. 

Muut TPS:n joukkueet ovat valmistautuneet lähestyvään pelikauteen pelaamalla harjoitusotteluita ja turnauksia. Olosuhdehaasteista huolimatta monella joukkueella on talven ajalta kovatasoisia pelejä takana, kuten esimerkiksi 8–11-vuotiaiden poikien ja 12-vuotiaiden tyttöjen Miniliigat, joissa pelaamme säännöllisesti ympäri vuoden maan kärkiseurojen joukkueita vastaan. Myös oma TPS Talviliigamme on ollut tärkeässä roolissa siinä, että olemme mahdollistaneet lapsiurheiluvaiheessa säännöllisiä ottelutapahtumia kaikille tasoryhmillemme. 

Erityisen ilahduttava päätös haastavalle talvelle saatiin pelitapahtumien osalta, kun pitkästä aikaa nähtiin myös kovan tason ulkomaalaisvieraita TPS:n järjestämissä tapahtumissa. Tukholmalaisen junnufutiksen mahtiseura Brommapojkarnan akatemiajoukkueet osallistuivat P12- ja P13-ikäluokkien maaliskuussa Match Camp -tapahtumiin. Kiitos näiden joukkueiden taustajoukoille hyvästä työstä tapahtumien järjestelyissä. Bromman kovimmat ryhmät matkaavat ympäri suuria eurooppalaisia futismaita, eikä todellakaan ole itsestään selvää saada heitä Suomeen pelaamaan. Näiden ikäluokkien joukkueiden hyvät otteet viime kauden aikana länsinaapurin puolella järjestetyissä turnauksissa kuitenkin herättivät mielenkiinnon. Kutsuja pelitapahtumiin on syytä odottaa myös jatkossa, kun maaliskuun ottelut päättyivät molemmissa ikäluokissa TPS:n hienoihin voittoihin. 

Sarjaohjelmat ovat valmistuneet ja huhtikuun aikana kaikki juniorisarjat pääsevät pyörähtämään käyntiin pitkän talven jälkeen. Kannattaa käydä Palloliiton tulospalvelusta bongaamassa Turun Palloseuran juniorijoukkueiden pelit myös omaan kalenteriin ja tulla nauttimaan matseista paikan päälle! 

Pelaajakyselyistä apua valmentajien toiminnan kehittämiseen 

Haluamme selvittää säännöllisesti jäsentemme ajatuksia sekä heidän tyytyväisyyttään toimintaamme kohtaan. Viime vuonna toteutettiin TPS Juniorijalkapallon laaja seurakysely, jossa pelaajien vanhemmat ja joukkueiden toimihenkilöt pääsivät antamaan palautetta ja näkemyksiään toiminnastamme. Tänä vuonna haluamme saada myös pelaajiemme, eli lasten ja nuorten, ääntä kuuluviin ja toteutamme sen vuoksi pelaajillemme omat kyselyt, joiden ensimmäinen kierros toteutettiin maaliskuussa. 

Kyselyt toteutettiin sähköisellä Microsoft Forms -lomakkeella. Lomakkeessa ei kysytty vastaajasta muuta tietoa kuin joukkue – näin saamme kohdennettua palautteet oikean ikäluokan valmennukselle, mutta pelaajat saavat ilmaista mielipiteensä nimettömänä. 

Kyselyt oli jaettu kahteen eri ikävaiheeseen: 8–11-vuotiaat ja 12–15-vuotiaat. Nuorten huippuvaiheen 16–20-vuotiaille pelaajille teetetään myös oma kyselynsä kevään aikana. Oheisessa kuvassa on 12–15-vuotiaiden vastausten keskiarvot kysymyksittäin. Nuorempien kyselyssä vastausmäärät jäivät niin pieniksi, että niiden tuloksista pystymme vetämään johtopäätöksiä ainoastaan parin ikäluokan osalta. 

Yleisesti ottaen keskiarvot ovat melko korkeita, mistä on luonnollisesti syytä olla tyytyväinen. Vaatimustasosta haluamme pitää kiinni jatkossakin, mutta positiivisen palautteen antamisessa on selkein kehityskohta valmennuskulttuurissamme. Kun vaadimme pelaajia tekemään parhaansa koko ajan, on valmentajien syytä muistaa huomioida tätä antamalla positiivista palautetta, vaikka suorituksen lopputulema ei olisikaan optimaalinen onnistuminen. Näin voimme positiivisen vahvistamisen avulla vahvistaa halutunlaista käyttäytymistä, kuten täysillä tekemistä ja oikeiden asioiden yrittämistä – pitkäjänteisesti näin tehtynä tällaiset käyttäytymismallit juurtuvat pysyväksi osaksi pelaajan toimintaa.  

Etenemme kyselyjen hyödyntämisessä joukkuetasolla niin, että jokainen joukkue saa omien pelaajiensa vastausten keskiarvot. Tämän jälkeen asetamme joukkuekohtaiset tavoitteet ja tuomme niiden toteutumista tukevia toimintatapoja joukkueen arkeen: mitä pelaajien kokemaa asiaa tässä joukkueessa on syytä tulosten perusteella parantaa ja millä keinoilla valmennustiimi pystyy tässä asiassa parantamaan joukkueympäristön laatua. Toteutamme kyselyjä vuoden 2024 aikana vielä kahdesti, seuraava kierros on kesätauolle siirtyessä ja toinen pelikauden päättyessä syksyllä.  

On äärimmäisen tärkeää selvittää, miten valmennustoiminnan kohteena olevat pelaajat itse kokevat oman harrastusympäristönsä mm. valmentajien palautteenannon ja ilmapiirin osalta. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että nyt kun meillä on kyselyjen avulla saatua tietoa pelaajien kokemuksista, kunnioitamme sitä ja käytämme näitä tietoja työkaluna entistä paremman toimintaympäristön luomiseen.

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö

Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo

Lisää uutisia