Urheilupsykologit Päivi Granholm ja Salla Sippola ovat liittyneet TPS:n edustusjoukkueiden taustoille

Turun Palloseura pyrkii tarjoamaan pelaajilleen ja valmentajilleen kokonaisvaltaisesti mahdollisimman laadukkaan ympäristön, ja psyykkinen valmennus on kokonaisuudessa yksi tärkeä osatekijä fyysisten, teknisten ja taktisten lajitaitojen ohella. TPS Jalkapallon miesten ja naisten edustusjoukkueet ovat talven harjoituskaudesta lähtien tehneet töitä urheilupsykologian ammattilaisten kanssa.

Tepsin miesten joukkueen taustaryhmään on liittynyt urheilupsykologi Päivi Granholm, ja naisten joukkueen taustalla työnsä on aloittanut urheilupsykologi Salla Sippola. Granholm on koulutukseltaan psykologian maisteri ja laillistettu psykoterapeutti, Sippola puolestaan psykologian maisteri ja liikuntatieteiden maisteri.

TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Miika Nuutinen ja naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Sami Lehtilä kokevat, että Granholm ja Sippola ovat tuoneet tervetulleen lisän joukkueiden arkeen.

– Psyykkiset taidot ovat jalkapalloilijalle tosi tärkeitä taitoja, ihan siinä missä lajitaidotkin. Se on varmasti asia, missä ihan kaikki pelaajat pystyvät kehittymään. Jalkapallossa ollaan tekemisissä paineiden kanssa ja eteen tulee monenlaisia haastavia tilanteita, joten on tärkeää, että pelaajilla on osaava ammattilainen auttamassa ja keskustelemassa niissä hetkissä, Nuutinen näkee.

– Näen valmentajana sen tosi tärkeäksi, että meillä on joukkueen taustalla vankkaa erikoisosaamista myös psyykkisessä valmennuksessa, ihan kuin on erikoisosaamista esimerkiksi maalivahtivalmennuksessa ja fysiikkavalmennuksessakin. Urheilupsykologi luo pelaajien suuntaan sellaista luottamussuhdetta, että ikinä ei ole niin vaikeaa asiaa, etteikö siitä voisi jollekin kertoa, Lehtilä kokee.

Urheilijoiden psyykkisen valmennuksen parissa yli 20 vuoden ajan työskennellyt Granholm tervehtii ilolla kehityssuuntaa, jossa urheilijoiden fyysisen suorituskyvyn kehittämisen lisäksi on alettu enenevässä määrin panostaa psyykkiseen suorituskykyyn ja hyvinvointiin.

– Urheilussa laji saattaa imaista niin vahvasti mukaansa, että valmennetaan vain lajia: tekniikkaa, taktiikkaa, fysiikkaa. Erittäin tärkeitä palasia kokonaisuudessa ovat kuitenkin aina ihmismieli, arjen vuorovaikutus ja ilmapiiri joukkueessa. Urheilijan valmentaminen onkin kokonaisvaltaista ihmisen valmentamista, Granholm sanoo.

– Psyykkinen valmennus on pelaajan hyvinvoinnin ja suorituskyvyn kehittämistä, mutta kyse voi olla myös kuntoutusprosessin tukemisesta. Se tiedetään, että loukkaantumiset voivat haastaa mielen hyvinvointia ja jaksamista aika tavalla, Granholm jatkaa.

Granholm ja Sippola kokevat, että vastaanotto psyykkiselle valmennukselle on Tepsissä ollut hyvä niin pelaajien kuin valmentajienkin osalta.

– Meidän on Päivin kanssa ollut hyvin helppoa tulla tähän mukaan. Meille on löytynyt selkeät roolit joukkueiden taustoilta, ja suhtautuminen psyykkiseen valmennukseen on ollut hyvin vastaanottavaista, Sippola summaa.

Lisää uutisia