TPS Jalkapallo lähtee yhdessä Turun Seudun Urheiluakatemian ja Suomen Palloliiton kanssa kehittämään lahjakkaiden tyttöpelaajien akatemiatoimintaa. Tyttöjen akatemiatoiminnassa otetaan mallia jo pidempään hyvin tuloksin poikapuolella toimineesta TPS:n GANT-akatemiasta. Akatemiatoiminta tarjoaa lahjakkaille nuorten maajoukkuetason jalkapalloilijoille mahdollisuuden yhdistää laadukas, suunnitelmallinen lajiharjoittelu ja opinnot.
– Meillä on jo aiemmin ollut olemassa akatemiatoimintaa myös tytöille, mutta sitä kokonaisuutta ei ole aiemmin rakennettu tällaisen kokonaisvaltaisen kehitysohjelman ympärille, niin kuin nyt. Nyt tyttöjen akatemiatoiminnassa otetaan mallia siitä hyvästä järjestelmästä, joka seurassamme on poikapelaajille GANT-akatemian muodossa luotu, kertoo TPS:n GANT-akatemian johtaja Mika Laurikainen.
Turun Jalkapalloakatemian kohderyhmänä on 15–18-vuotiaat tyttöpelaajat. Pelaajille rakennetaan olosuhteet, jotka mahdollistavat kehittymisen kansalliselle ja kansainväliselle huipulle. Akatemiakokonaisuudessa TPS tarjoaa pelaajille lajivalmennuksen ja johtaa valmennustoimintaa. Palloliitto johtaa kokonaisuutta. Turun Seudun Urheiluakatemian valmentajat tuovat kokonaisuuteen mukaan muun muassa psyykkisen valmennuksen ja ravintovalmennuksen tukitoimet.
– Akatemiapelaajamme pääsevät harjoittelemaan parhaassa mahdollisessa ympäristössä ja suunnitelmallisesti päivästä toiseen. Kokonaisuus antaa pelaajille mahdollisuuden erinomaiseen arkeen. Tämä on erittäin merkittävä steppi tyttöjalkapalloilijoiden pelaajakehityksessä Turun Palloseurassa, Laurikainen näkee.
TPS järjesti yhteisen infotilaisuuden nykyisille akatemiapelaajilleen ja heidän vanhemmilleen. Tilaisuudessa läsnä ollut nuorten maajoukkuemaalivahti, 16-vuotias TPS-juniori Venla Roine on erittäin innoissaan tyttöpelaajien akatemiatoiminnan kehittämisestä.
– Akatemiatoiminta on jo aiemmin tuonut selkeyttä arkeeni ja olen pystynyt laittamaan resursseja enemmän treenaamiseen, kun ei ole tarvinnut itse miettiä kaikkia ulkopuolisia tekijöitä. Mielestäni on hienoa, että tytöillekin saadaan vihdoin tällainen akatemiaohjelma käyntiin, tätä on odotettu tosi paljon. Odotan innolla, että mitä kaikkea tämä pelaajalle mahdollistaa ja miten tämä tukee nuoren pelaajan urakehitystä, debyyttinsä TPS:n naisten edustusjoukkueessa viime vuonna tehnyt Roine sanoo.
TPS:n junioriakatemiapäällikkö Petri Haapasalon toimenkuva laajenee akatemiatoiminnan kehittämisen myötä myös tyttöpuolelle. Haapasalo huolehtii akatemiapelaajien arjen sujumisesta ja viikko-ohjelmien suunnittelusta.
– ”Pete” on kokenut valmentaja, joka on valmentanut miehiä, naisia, poikia ja tyttöjä. Hän tietää, miten pelaajakehitysohjelmat rakentuvat. On hienoa saada hänet mukaan myös tähän prosessiin, Laurikainen tuumaa.
TPS:n GANT-akatemiassa on jo pidempään tehty hyvää työtä, mistä näyttöinä ovat useat ulkomaille edenneet nuoret pelaajat. Nyt toiminnassa on otettu jälleen seuraava kehitysaskel, ja pelaajaputki jatkuu luontevasti myös Tepsin edustusjoukkueympäristöön.
– Talenttivalmentajamme Jesse Saarinen tekee töitä nuorten pelaajiemme kanssa nyt myös edustusjoukkueympäristössä. Päävalmentajana minulla on koko ajan tieto siitä, millä tasolla nuoret pelaajamme menevät ja milloin on kenellekin oikea aika tulla mukaan edustusjoukkueen treeneihin, taustoittaa Laurikainen.
GANT-akatemian nuori hyökkääjä Onni Helén on kuluvan harjoituskauden aikana päässyt treenaamaan ja pelaamaan TPS:n miesten edustusjoukkueen mukana. Se on tuonut paljon lisäpotkua nuoren urheilijan arkeen.
– Kun pääsee omien idolien, kuten Kasper Hämäläisen ja Riku Riskin, kanssa treenaamaan ja pelaamaan, niin kyllähän se antaa nuorelle pelaajalle lisää motivaatiota. Kun sitten saa vielä onnistumisia, niin kyllä siitä saa lisäpotkua, kun huomaa, että pärjää ja uskaltaa pelata omilla vahvuuksillaan, Helén kertoo.
GANT-akatemiaan kuuluu tällä hetkellä seitsemän poikapelaajaa ja Turun Jalkapalloakatemiaan viisi tyttöpelaajaa.
– Akatemian pelaajavalinnoissa ei ole kyse vuorokaudenajasta eikä vuodenajasta. Silloin, kun pelaaja on valmis, niin etenemme hänen kanssaan. Tarkoituksena on, että akatemiasopimus on pidempi yhteinen sitoumus seuran ja pelaajan välillä. Osa pelaajista harjoittelee jo edustusjoukkueessa ja osa nuorten joukkueissa. Tavoitteena on maksimaalinen peliaika kunkin pelaajan kehitystason mukaisella tasolla, Laurikainen selvittää.
TPS:n GANT-akatemian pelaajat kaudella 2023:
- Alan Ahmed, hyökkääjä, s. 2008
- Aapo Boström, keskikenttäpelaaja, s. 2006
- Onni Helén, hyökkääjä, s. 2006
- Elias Nieminen, maalivahti, s. 2006
- Veeti Pohtio, laitahyökkääjä, s. 2005
- Eero Uusitalo, keskuspuolustaja, s. 2005
- Otto Ohvo, keskikenttäpelaaja, s. 2004
Turun Jalkapalloakatemian TPS-pelaajat kaudella 2023:
- Adeliina Laine, keskuspuolustaja, s. 2006
- Aleksandra Laine, laitahyökkääjä, s. 2006
- Hikaru Viherlaakso, puolustaja, s. 2006
- Venla Roine, maalivahti, s. 2006
- Ada Liljeström, maalivahti, s. 2004
TPS TV oli paikalla seuran akatemiapelaajille järjestämässä infotilaisuudessa. Oheisella videolla haastattelussa ovat valmennuspäällikkö Miro Varhelahti, talenttivalmentaja Jesse Saarinen, junioriakatemiapäällikkö Petri Haapasalo, Suomen Palloliiton huippuvaiheen alueellinen pelaajakehittäjä Petteri Joensuu sekä TPS:n nuoret akatemiapelaajat Onni Helén ja Venla Roine.
Katso video alta tai klikkaa tästä TPS TV:hen.
Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo