Vuosi kaksi
Lähes jokaisessa tilannekatsauksessani olen tuonut esiin ajan nopean kulumisen, eikä tuota perinnettä ole kahdestakaan syystä tarvetta katkaista. Ensinnäkin talvi ja kevät ovat menneet ohi niin kovaa vauhtia, että kuin huomaamatta edellisestä toimintakatsauksesta on kulunut jo turhankin pitkä aika. Onneksi erinomainen valmennuspäällikkömme Miro Varhelahti on pitänyt kuukausikatsauksillaan ajankohtaiset asiat tapetilla ja Teidät tepsiläiset ajan tasalla.
Toinen asia, josta ajan kulun huomaa, on se, että allekirjoittaneen toinen vuosi TPS:n peräsimessä on jo täydessä käynnissä. Ensimmäisen vuoden aikana otetaan perinteisesti vuosikello haltuun, ja toisen vuoden pitäisi myös kuuleman mukaan olla ensimmäistä helpompi. Ja sitä se tietyllä tavalla onkin. Yllätyksiä pitäisi tulla vastaan aiempaa vähemmän ja varautuminen tulevaan on helpompaa, kun kaiken on tässä toimintaympäristössä käynyt jo kertaalleen läpi.
Vaikka menneitä muistelevaa pitäisi sananlaskun mukaan pistää tikulla silmään, on toisen työvuoteni käynnistyttyä pakko nostaa vielä muutamia avainasioita menneestä ja mennä niiden kautta tilannekatsauksen hengessä nykyhetkeen, ja sen kautta luonnollisesti myös tulevaan.
Repsottavat kulmat
Vuosi sitten niitä riitti, ja vaikka työtä on totta kai edelleen tehtävänä, on niitä nyt entistä vähemmän. Talous on aiempaa paremmalla tolalla, toimintakulttuuria uudistettu ja toiminnan perusedellytyksiä laitettu kuntoon. Käynnissä oleva seurakysely kertoo tarkemmin Teidän tyytyväisyytenne tasosta, mutta ainakin alustavasti käsitys on se, että olemme aiempaa yhtenäisempi seura ja että toiminnallamme koetaan olevan suunta. Kun joukkueenjohtajilta kysyttiin TPS-toiminnanjohtajaurani ensimmäisessä infotilaisuudessa kysymys ”miten arvioisit seuran toiminnan tasoa juuri nyt”, vastausvaihtoehdoille hyvä tai erinomainen antoi äänensä 6,6 prosenttia vastanneista. Vuotta myöhemmin vastaava lukema oli lähes 70 prosenttia. Eteenpäin on menty, kuten sanonta kuuluu.
Kellotaajuus
Pelkkää ruusuilla tanssia ja eteenpäinmenoa ei mikään kehitysprosessi ole, ei tämäkään. Emme esimerkiksi saaneet käännettyä ”kellotaajuuttamme” tavoitellulla tavalla, ja kun toiminta on reagoimista ja asioiden perässä juoksemista, on se myös erittäin kuluttavaa. Mutta työ jatkuu, ja tilanne on jo nyt parempi. Kellotaajuus alkaa nimittäin olla paremmin kohdillaan, kun jo huhtikuuhun 2024 mennessä olemme onnistuneet kiinnittämään niin nykyisiä kuin uusiakin avaintekijöitä jopa jo vuoden 2026 loppuun kestävillä sopimuksilla. Valmentajarekrytointi kohti kautta 2025 on siis täydessä käynnissä ja ollut sitä jo hyvän aikaa.
Strategia
Pitkän tähtäimen suunnittelua on tehty käytännössä koko ajan, ja siinä työssä on hyödynnetty kyselyiden ja testien tuloksia, havaintoja, urheilutoiminnan tuloksia, saamaamme palautetta ja yleisiä toiminnan mittareita, kuten esimerkiksi pelaajamäärien kehitystä ja talouslukuja. Valmista alkaa hiljalleen olemaan, ja edessä on enää ”vain” koko TPS Jalkapallon yhteisen strategian viimeistely. Yhteinen tiekartta tulevaan luo meille kaikille paremmat onnistumisen edellytykset ja mahdollisuudet saavuttaa se huikea potentiaali, joka TPS:llä on.
Osaaminen
Omassa filosofiassani osaaminen on yksi kriittisistä menestystekijöistä. Sitä olemme saaneet lisää, ja jo nyt on varmaa, että sitä saamme lisää myös ensi kaudeksi. Ja lisää haetaan – mikään kun ei muutu, jos mikään ei muutu. Haemme seuraan uutta osaamista, mutta pyrimme kehittämään myös nykyisten toimijoiden osaamista ja nostamaan rimaa, jotta voimme sen seuraavan tason aidosti saavuttaa. Välillä rima putoaa, mutta kehittämällä ja kehittymällä pudotuksia tapahtuu koko ajan vähemmän – ja rima nousee jälleen uusiin korkeuksiin.
Muutosta haettaessa on myös vaadittava. Aivan kuten valmentajamme vaativat pelaajilta, koska välittävät näistä ja haluavat auttaa näitä kehittymään paremmiksi, mekin haluamme välittää ja vaatia valmentajiltamme aiempaa enemmän. Ei jousta kiristäen, vaan inhimillisesti vaatimustasoa nostaen. Se auttaa meitä kaikkia olemaan parempia, eikä se mainittu rima enää väpätä kannakkeillaan.
Olosuhteet
Talven kuuma puheenaihe. Parhaalla tahdollakaan Turun jalkapallo-olosuhteita ei voi sanoa hyviksi tai ainakaan riittäviksi, etenkään talviharjoittelun osalta. Veritas Stadionin remontti on toki tuonut tilanteeseen pientä helpotusta, mutta sen lisäksi kunnalliset olosuhteet rajoittuvat alimittaiseen Impivaaran halliin sekä talvikuukausista noin 50 prosenttisesti käytössä olleeseen Kupittaan 5-kenttään. Kun yksityisessä omistuksessa oleva LähiTapiola Areena oli keskellä talvea reilun kuukauden poissa käytöstä, oltiin melko lailla katastrofaalisessa tilanteessa. Hermoja kiristellyt tilanne saatiin hoidettua niin hyvin kuin tässä tilanteessa oli mahdollista, ja siitä kiitos joukkueiden ja valmentajien joustavuudelle ja sopeutumiskyvylle.
Olosuhdekehityksen osalta olemme tällä hetkellä pienessä pattitilanteessa: mitä tapahtuu Impivaaralle, mikä on Artukaisten liikuntakeskuksen tilanne? Mikä on seurojen tahtotila, mikä kaupungin investointikyky ja olosuhdekehityksen suunnitelma? Avoimia kysymyksiä on ilma sakeanaan, mutta se ei toki tarkoita sitä, että olisimme seurana seisseet tumput suorina ihmettelemässä seuraavia siirtoja. Olemme pyrkineet ja päässeetkin keskustelemaan niin kaupungin, liiton, muiden seurojen kuin Artukaisten kehityshankkeenkin tahojen kanssa. Selvitys- ja vaikuttamistyötä on tehty ja tehdään edelleen, tavoitteena luonnollisesti se, että meillä olisi tulevaisuudessa käytössämme aiempaakin paremmat olosuhteet.
Talous
Yksi onnistumisen edellytysten kulmakivistä ja yksi keskeisimmistä kehityskohteista. Talous kehittyi positiiviseen suuntaan ja ennusteiden mukaan kehityksen suunta on edelleen positiivinen. Jalkoja ei voi kuitenkaan nostaa pöydälle, sillä tilanne vaatii edelleen jatkuvaa seurantaa ja tiukkaa suunnittelua. Työ siis tälläkin saralla jatkuu.
Talous nojaa luonnollisesti vahvasti pelaajien toiminta- ja olosuhdemaksuihin, joita nostettiin niin kaudelle 2023 kuin myös kuluvalle kaudelle 2024. Nostot olivat välttämättömiä, sillä aiempi maksutaso ei yksinkertaisesti kattanut kustannuksia riittävissä määrin. Toisaalta maksujen nostolle on saatu myös vastinetta, kun hallivuorojen määrä lisääntyi ja valmennusosaamista saatiin niin ikään lisättyä. Ja samaan aikaan olemme tehneet toimenpiteitä, joilla kuluja on saatu laskettua ja toisaalta muun muassa tapahtumatuotot ovat nousussa, joten taloutta kehitetään monella eri tavalla ja osa-alueella.
Harrastamisen hinta on kuitenkin aihe, joka on otsikoissa taajaan. Toisaalta vaakakupissa ovat jäsenistön oikeutetut vaatimukset laadukkaasta toiminnasta, toisaalta taas yhtä lailla oikeutetut vaatimukset hintojen nousun hillitsemisestä. Yhtälö vaan on kinkkinen, eikä helposti ratkaistavissa. Hyvää kun ei halvalla saa, mutta mahdollisuus tepsiläisyyteen ei saisi kustannusten takia karata kenenkään ulottumattomiin.
Samalla on kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka absoluuttisena hintana vaikkapa 1500 euroa kausi on paljon rahaa kenelle tahansa, on se laskukaavalla neljä tapahtumaa viikossa, 48 viikon ajan vuodessa, parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, erinomaisessa valmennuksessa, hyvin johdetussa seurassa yhtä kuin alle 8 euroa per kerta.
Vaatimukset kasvavat paitsi jäsenistön, myös yhteiskunnan suunnasta, ja vaatimusten ristipaineessa me totta kai pyrimme jäsenistömme kannalta parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen. Niin teemme myös kaudella 2025, jolloin voimaan astuvat Turun kaupungin olosuhde- ja avustuspolitiikan muutokset, joiden myötä muun muassa myös kaikki kaupungin olosuhteet muuttuvat maksullisiksi. Muutosten myötä on selvää, että olosuhteiden kokonaiskulut nousevat nykytilanteeseen nähden, mutta lopullinen vaikutus harrastamisen hintaan varmistuu, kun kaikki yksityiskohdat tarkentuvat. Harrastajan näkökulmasta turkulaisille tarjottava harrastekortti kattaa vuodesta 2025 eteenpäin osaltaan harrastamisen kustannuksia, mutta toisaalta jäsenistöstämme noin 30 prosenttia asuu muualla kuin Turussa, joten osaan mahdolliset muutokset vaikuttavat kovempaa kuin toisiin. Asiat kuitenkin tarkentuvat ja varmistuvat matkan varrella, ja niistä tiedotetaan hyvissä ajoin. Olemme sitoutuneet siihen, että tiedotamme tulevan kauden maksuista viimeistään elokuussa 2024, mikäli seurasta riippumattomat päätökset esimerkiksi kaupungin tuleviin muutoksiin tai alv-kannan nostoon liittyen pysyvät ennallaan ja varmistuvat kokonaisuudessaan siihen mennessä.
Lopussa kiitos seisoo
Niinhän se sanonnan mukaan tekee. Toki meidän tapauksessamme loppua ei ole näkyvissä, sillä urheiluseurahan ei ole koskaan valmis, mutta kun miettii, mistä yhdessä lähdimme liikkeelle, on tämä välietappi kuitenkin vahvasti positiivinen.
Vaikka tyytyväisyys tappaa kehityksen, olen tässä kohdin matkaamme tyytyväinen siihen, mihin olemme päässeet. Olemme onnistuneet siinä, että meillä on edellytykset ottaa ne seuraavat askeleet, jotka vievät meitä eteenpäin. Ja olen iloinen, että olen mukana tällä matkalla.
”Voimme valittaa siitä, että ruusupensaissa on piikkejä tai iloita siitä, että piikkipensaissa on ruusuja.”
-Abraham Lincoln
Töitä on edessä, mutta TPS on matkalla ylöspäin. Erinomaista kautta 2024 jokaiselle tepsiläiselle!
Kim Ekroos
toiminnanjohtaja
TPS Juniorijalkapallo
Valokuvat: Tiina Pirilä & Janne Hirvensalo