Tiukka taistelu ei riittänyt – Subway Kansallisessa Liigassa jo kahdeksas maalin tappio

Turun Palloseura koki kauden toiseksi viimeisessä kotiottelussaan 0-1 tappion, kun Tikkurilan Palloseura vei pisteet loppuhetken maalilla. 

Vierailijat aloittivat ottelun vahvasti, sillä heti ottelun ensimmäisellä minuutilla TiPS hyökkäsi hyvin ja Nora Lehto pääsi laukomaan, mutta pallo leijaili niukasti maalin yli. Vierailijoiden seuraava paikka tuli ottelun yhdeksännellä minuutilla, kun Lehto ahtoi hyvän keskityksen, mutta jatko päätyi päätyrajan yli.

Tämän jälkeen ottelu tasoittui aavistuksen verran. TiPS piti palloa, mutta kotijoukkue puolusti hyvin, eivätkä vantaalaiset päässeet viimeiselle kolmannekselle luomaan vaarallisia maalipaikkoja.

Ottelun seuraava paikka nähtiin 22. peliminuutilla ja tällä kertaa vuorossa oli kotijoukkue. Saija Östlund antoi oman maalialueen rajalta vapaapotkun ja pallo päätyi Gabriela Pelogin pään kautta Netta Laasiolle, joka nousi hyvin laitaa pitkin. Laasio yritti tavoitella maalille noussutta Patricia Träskiä, mutta keskitys oli liian korkea, eikä Träsk yltänyt siihen.

Puolen tunnin kohdalla Palloseura sai seuraavan paikkansa. Siiri Välimaa avasi pitkällä pallolla ja Träsk sai puskettua pallon hyvin sijoittuneelle Pelogille. Pelogi nousi hyvin, mutta Joanna Tynnilä pysyi tiukasti hänessä kiinni. Gabriela sai lauottua pienestä kulmasta, mutta Riina Isokäännällä oli helppo työ napata pallo käsiinsä.

TiPS sai oman paikkansa heti perään. Vierailijat saivat hyvän pyörityksen hyökkäyspäätyyn, mutta kotijoukkueen puolustus oli uhrautuvasti puolustamassa. Lopulta Annika Haanpää antoi hyvän syötön Lehdolle, joka vapautti Jenni Huttusen vapaaksi maalialueella, mutta mustavalkoiset saivat pelattua tilanteen kulmaksi, joka selvitettiin ilman ongelmia.

Vain hetkeä myöhemmin Välimaa pääsi esittelemään taitojaan. Oona Siren pääsi laukomaan hyvästä paikasta kohti vasenta yläkulmaa, mutta Välimaa sai venytettyä itsensä pallon eteen ja torjui tilanteen kulmaksi, jonka jälkeen nähtiin pientä draamaa. Välimaa lähti nappaamaan matalalla olevaa palloa ja samalla Lehto tuli tilanteeseen kovaa ja otti kontaktia Välimaan kanssa. Välimaa jäi kentän pintaan muutamaksi minuutiksi, mutta pystyi lopulta peliä jatkamaan.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Palloseura sai vielä paikan iskeä pallo maaliin. Daniela Sandås antoi hyvän syötön Laasiolle, joka jatkoi pallon Pelogille ja tämä hankki kotijoukkueelle ensimmäisen kulmapotkun. Tiia Hirvosen keskitys leijaili kauniisti keskelle maalialuetta ja pienen pomppimisen jälkeen Mira Andersson laukoi upeasti ilmasta, mutta Isokääntä reagoi nopeasti ja nappasi pallon käsiinsä.

TiPS sai ensimmäisen puoliajan loppuun vielä vapaapotkun, mutta tilanne päättyi paitsioon. Ensimmäisellä puoliskolla ei maaleja nähty, vaan tauolle siirryttiin maalittomassa tasapelissä.

 

Vierailijat aloittivat toisen puoliskon vahvasti, sillä heti ensimmäisellä minuutilla Jenni Huttunen pääsi laukomaan tulisesti kohti turkulaisten maalia. Välimaa oli kuitenkin sijoittunut hyvin ja nappasi jälleen torjunnan.

Toisen puoliajan ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vantaalaiset saivat peräti kahdeksan kulmaa, mutta kotijoukkue oli tarkkana ja selvitti ne ilman isompia ongelmia.

Kun käynnissä oli ottelun 66. peliminuutti, oli vierailijoiden avausmaali lähellä. Oona Siren antoi lyhyen syötön Vanessa Karalle, joka jatkoi pallon vaihdosta kentälle tulleelle Elli-Noora Kainulaiselle, mutta tämä joutui kokeilemaan vaikeasta asennosta ja pallo painui maalin ohi.

Hetkeä myöhemmin vierailijat pääsivät onnekkaasti maalipaikalle. Sirenin keskitys pomppi pitkään turkulaisten maalialueella, mutta lopulta Miranda Smith pääsi yrittämään purkua. Pallo otti kuitenkin Sirenistä kimmokkeen takaisin Palloseuran maalialueelle ja lopulta Karalle, joka laukoi kohti maalia. Kotijoukkueen onneksi pallo päätyi vain tolppaan ja Välimaa nappasi Jenna Topran jatkosta helpon torjunnan.

TiPS:n kova paine jatkui ja hetkeä myöhemmin Siren antoi Kainulaiselle hyvän pystysyötön kotijoukkueen puolustuksen läpi, mutta Välimaa luki tilanteen tarkkaan ja ehti ensimmäisenä palloon.

TiPS vyörytti hyökkäyksiä kovalla tahdilla kotijoukkueen keskittyessä puolustamaan koko joukkueen voimin. Pitkään näytti jo siltä, että tiukka ja uhrautuva puolustus myös tuottaa tulosta, mutta vain kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä vierailijat onnistuivat maalinteossa. Siren nousi vahvasti koko kentän läpi ja antoi maalialueen tuntumassa syötön vieressä juosseelle Lehdolle, joka onnistui upottamaan pallon ohi Välimaan. 

TPS yritti hakea tasoitusta loppuun asti, mutta ei kovasta yrityksestä huolimatta päässyt vaarallisille paikoille. Lisäaikaa saatiin pelata viitisen minuuttia, mutta lopulta kotijoukkueen aika loppui kesken ja TiPS vei täyden pistepotin Vantaalle ja pysyi tiukasti mukana mestaruustaistossa.

Palloseuran maalivahti Siiri Välimaa oli tietysti ottelun lopputulokseen erittäin pettynyt.

– Olisi vähättelyä sanoa, että ottelun lopputulos ottaa päähän, vaan tekisi mieli käyttää voimasanoja, jotta löytää oikean tunteen. Ekalla puoliajalla puolustettiin todella hyvin ja kurinalaisesti. TiPS loi pari tukalaa tilannetta, mutta muuten pärjättiin hyvin. Toisella puoliajalla paikkoja tulikin sitten aika paljon enemmän, mutta en osaa sanoa mistä se johtui. Yksi syy on varmaan se, että yritettiin hyökätä enemmän ja oma puolustus aukesi sitä kautta. 

Välimaa nappasi ottelun aikana monta tärkeää torjuntaa, mutta hän pitää tilannetta omalla tavallaan hyvänä, ainakin maalivahdin näkökulmasta.

– Olen ennenkin sanonut, että maalivahtina on vain mukavaa, että tilanteita tulee tasaisesti, sillä näin on helpompaa löytää oikea flow-tila. Jos tilanteita tulee vain satunnaisesti, on paljon vaikeampaa löytää se oikea henkinen ja fyysinen valmius toimia joka tilanteessa. Kun tilanteita tulee vähän, luo se myös omanlaista painetta onnistumisten suhteen. Tänään sattui itselle hyvä päivä, mutta olisin voinut myös sen viimeisen paikan napata ja tuoda edes yhden pisteen kotiin.

Vaikka TPS on kauden aikana päästänyt paljon maaleja, on Välimaa ollut joukkueen onnistujia läpi kauden ja hän on tarjonnut aina mahdollisuudet pisteille.

– Vaikka joukkueen kausi on ollut vaikea, on oma kauteni onnistunut todella hyvin. Tuntuu, että olen yleensä pystynyt antamaan joukkueelle mahdollisuuden aina ottelun loppuhetkille asti. Oma tontti on tullut hoidettua hyvin, mutta kyllä sitä tietysti harmittaa, että ollaan joukkueena tässä tilanteessa. Toki kaikesta huolimatta henki ja asenne joukkueen sisällä on pysynyt hyvä. Tänäänkin lähdettiin hyvällä asenteella haastamaan TiPS:aa, mutta nyt se ei riittänyt. Täytyy vain nostaa pää pystyyn ja mennä hyvällä asenteella kauden loppuun asti.

Myös joukkueen päävalmentaja Sami Haltia oli erittäin harmissaan ottelun lopputuloksesta, mutta myönsi vierailijoiden paremmuuden.

– Loppuun asti taisteltiin tiukasti, mutta se ei tänäänkään riittänyt pisteille. Jouduttiin puolustamaan pitkiä aikoja, mutta onnistuttiin siinä suunnitelmien mukaisesti. Kaiken kaikkiaan puolustuspeli toimi hyvin, mutta kun vastustaja vyöryttää kovaa läpi ottelun, niin kyllä niitä paikkoja tulee ja peli menee selviytymistaisteluksi. Joukkue jaksoi kuitenkin pitää linjat tiukkoina ja välit tiiviinä loppuun asti. Sitten tuli nopea hyökkäys ja pallo oli maalissa.

Ensimmäisellä puoliajalla TiPS hallitsi peliä, mutta ei saanut viimeisellä kolmanneksella vaarallisia paikkoja, vaan kotijoukkueen puolustus piti vierailijat poissa maalipaikoilta.

– Ensimmäinen jakso meni sovitulla tavalla. TiPS piti palloa siellä, missä oltiin sitä suunniteltu. TiPS oli kova, mutta puolustimme tiiviisti koko joukkueen voimin. Tauon jälkeen he pistivät palloon vähän lisää liikettä, eikä itse pysytty perässä. TiPS sai pidettyä palloa hyökkäyspäässä pitkiä jaksoja, emmekä saaneet katkaistua paikkoja tarpeeksi ajoissa. Tänään meidän ison ongelma oli se, että emme saaneet pallollista peliämme toimimaan, vaan vierailijat nappasivat pallon takaisin liian helposti.

Tappio Tikkurilan Palloseuralle oli jo kauden seitsemäs maalin tappio ja kolmas kerta, kuin voittomaali nähtiin ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana.

– Maalin tappioon päättyneiden otteluiden määrä on todella iso ja näistä edes joku pitäisi pystyä kääntämään itselle, tai edes tasapeleiksi. Pitäisi vaan saada pallollinen pelaaminen sille tasolle, mitä se parhaimmillaan on. Yleisilme on kuitenkin edelleen todella hyvä ja joukkue antaa kaikkensa. Tekeminen on hyvää, mutta se ei ole riittänyt. Harmittaa, että tänäänkin piste oli niin lähellä, mutta ei sitä silti saatu.

Palloseuran peleissä on nyt pieni tauko, mutta Haltian mukaan nyt ei ole tarvetta lomailulle.

– Kautta on jäljellä enää muutamia viikkoja, joten nyt on tärkeää, että pidetään hyvä tunne päällä loppuun asti. Ensi viikolla sekä palautellaan, että valmistaudutaan kauden viimeisiin peleihin. Tehdään kaikkemme, jotta olemme kauden viimeisissä peleissä mahdollisimman hyvässä kunnossa. Nyt keskitytään siihen, että Honkaa vastaan ollaan mahdollisimman hyvässä iskussa. Täytyy vaan löytää ne eväät, joilla napattiin pisteet Hongalta ja Ilvekseltä. Taistellaan tiukasti loppuun asti ja pistetään oma peli mahdollisimman hyväksi.

Ottelun kooste on katsottavissa Ruudun kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/video/3711088

 

Kuva: Tiina Pirilä

Lisää uutisia