TPS Juniorijalkapallo teetti keväällä kaksi pelaajakyselyä, joista ensimmäisellä kartoitettiin seuran pelaajien ajatuksia joukkuetoiminnasta, harjoittelusta, pelaamisesta ja valmennuksesta. Toisella kyselyllä kartoitettiin pelaajien näkemystä siitä, minkälainen TPS:n pelaaja ja joukkue on kentällä ja sen ulkopuolella, sekä yleistä tyytyväisyyttä seuran toiminnasta.
TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtaja Kim Ekroos kertoo, että pelaajakyselyiden avulla seurassa on lähdetty kehittämään joukkueiden ja valmentajien toimintaa ja toisaalta myös luotu seuran pelaajille yleiset ”pelisäännöt”, jotka antavat pohjan ja selkänojan joukkueiden omille pelisääntökeskusteluille nyt ja tulevaisuudessa.
– Teemme tätä pelaajia varten, joten on tärkeää kuulla pelaajien ääni, ajatukset ja palaute toiminnasta. Saimmekin hyvää dataa joukkueiden toiminnasta ja pääsemme sen myötä kehittämään toimintaa niin yleisellä tasolla kuin myös joukkuekohtaisesti. Saimme molemmissa kyselyissä vastauksia hyvällä prosentilla, ja pääosa joukkueista oli erittäin aktiivisesti mukana niiden toteuttamisessa. Kyselyiden tulokset vahvistivat näkemyksiämme toiminnastamme, sen vahvuuksista ja kehityskohteista. Esimerkiksi valmennus kokonaisuudessaan koetaan molempien kyselyiden mukaan selkeäksi vahvuudeksemme, ja taas toisaalta keskeisenä kehityskohteena esiin nousi palautteenanto – sekään ei tosin huolestuttavalla tavalla, mutta kuitenkin niin, että sitä tulee selvästi kehittää parempaan suuntaan. Meidän tehtävänämme seurajohdossa on löytää työkalut, joilla valmentajat pystyvät kehittymään entistäkin paremmiksi valmentajiksi, Ekroos sanoo.
TPS:n pelaajakyselyt eivät Ekroosin mukaan jää kertaluonteisiksi, vaan seuraavan kerran tilannetta tarkastellaan kesätauolle siirryttäessä. Toisaalta taas pelisääntökyselyihin ei tarvitse palata yhtä tiiviillä aikataululla, mikäli toiminnassa ei siihen erityistä syytä ilmene.
– Kun lähdemme pitämään kiinni hyvistä asioista ja toisaalta korjaamaan kehityskohteita, on hyvä pysyä ”pulssilla” ja seurata taajaan, miten asiat kehittyvät. Näin pystymme kehittämään arjen toimintaamme tehokkaammin myös kauden aikana. Pelisääntöjen osalta tilanne on melko selkeä; ne antavat kaikille selkänojan ja selvät ohjeet siitä, miten pelaajat itse näkevät, että toiminnassamme tulee toimia ja käyttäytyä. Mikäli jotain poikkeavaa tapahtuu, voidaan aina palata näihin pelaajien omiin vastauksiin kysymyksellä; te olette itse olleet tätä mieltä, miksi toimitte toisin? Uskomme, että tämä on yksi toimenpide, jolla pystymme ennaltaehkäisemään epäasiallista käytöstä, jota valitettavasti ilmeni viime syksynä viikoittain, joko meidän tai vastustajien toimesta.
Pelisääntökyselyn myötä seura loi sivulleen uuden osion, jossa käydään läpi eri toimenpiteitä turvallisen harrastusympäristön luomiseksi.
– Jokaisen joukkueen tulee tehdä omat pelisääntönsä, joiden mukaan kaikki – pelaajat, toimihenkilöt, vanhemmat – toimivat. Pelisäännöillä pyritään lisäämään urheilijoiden turvallisuuden- ja yhteenkuuluvuudentunnetta, mutta toki ne ovat vain yksi, vaikkakin merkittävä työkalu, jolla turvaamme lasten ja nuorten harrastusympäristöä. Sivua ja luonnollisesti myös varsinaisia toimenpiteitä kehitetään edelleen, mutta jo nyt koossa on hyvä kokonaisuus, Ekroos kertoo.
Sivusto löytyy kotisivuilta osoitteesta https://fc.tps.fi/juniorit/ohjeet-ja-palvelut-tepsilaisille/turvallinen-harrastaminen-tepsissa/. Sivuston lisäksi Ekroos haluaa vielä tuoda esiin erikseen keskeiset asiat, jotka pelaajat vastauksissaan nostivat.
– Pelisäännöt on koostettu pelaajien vastauksista ja ne löytyvät tosiaan sivuiltamme. Haluamme tässä kohdin kuitenkin nostaa esiin myös ne pelaajien mielestä parhaimmat ja huonoimmat asiat Tepsissä. Parhaimpiin asioihin kuuluvat muun muassa pelikaverit, yhtenäisyys ja joukkuehenki, valmennus ja hyvät olosuhteet sekä vaatimustaso ja kehittymishalu. Huonoimpina asioina pelaajat nostivat joidenkin päivien treeniajat ja joidenkin ikäluokkien osalta myös harrastamisen hinnan, mutta näidenkin vastausten osuus jäi onneksi pieneksi. Siitä huolimatta ne ovat asioita, joihin meidän tulee kiinnittää jatkossakin huomiota, Ekroos tietää.
– Kaksi erillistä nostoa vastauksista haluamme vielä tehdä, sillä kun kysymykseen ”Mikä on parasta Tepsissä?” vastataan, että ”Jalkapallo ja se, että saa pelata Tepsissä” ja taas kysymykseen ”Mikä on huonointa Tepsissä?” vastataan, että ”Tepsissä ei ole mikään huonoa”, tiedämme, että kehitystyöllämme on vahva pohja, Ekroos päättää.
Valokuva: Tiina Pirilä