TPS on vuonna 1922 perustettu perinteinen jalkapalloseura, jonka perusarvoihin kuuluu monikulttuurisuuden ja erilaisuuden tukeminen.
TPS onkin eräänlainen läpileikkaus kaikista meistä Suomessa asuvista ihmisistä. TPS:ssä on naisia, miehiä, tyttöjä, poikia, junioreita, senioreita, suomalaisia, maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia. TPS on jalkapalloseura, jonne kaikki ovat tervetulleita pelaamaan jalkapalloa tai liittymään mukaan taustajoukkoihin ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta. Turun Palloseura tarjoaa siis harrastus- tai osallistumismahdollisuuden kenelle tahansa. Olemme koko seurayhteisönä äärimmäisen ylpeitä, että pystymme tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden.
Jalkapallo on lajina maailman ylivoimaisesti pelatuin ja kansainvälisin peli. Sitä pelataan joka maailman kolkassa. Siksi onkin luonnollista, että juuri jalkapalloilijat seisovat eturintamassa rasismia ja kaikenlaista syrjintää vastaan. Kansainväliset ja kansalliset jalkapallotähdet ovat sellaisia henkilöitä, joiden esimerkkiä nuoret ja vähän vanhemmatkin ihmiset kuuntelevat. Koko kansainvälinen jalkapallokenttä on taistellut suvaitsemattomuutta ja rasismia vastaan jo pitkään. The Professional Football Strategy Council (PFSC), joka koostuu kansallisten liitojen edustajista (UEFA), seuroista (ECA), liigoista (EPFL) ja pelaajista (FIFPro), hyväksyi maaliskuussa 2013 yksimielisesti päätöslauselman, jonka tarkoituksena on kitkeä erittäin kovin keinoin kaikki jalkapallossa esiintyvä rasismi. Kaikki edellä mainitut osapuolet ovat hyväksyneet yksimielisesti entistä tiukemman ohjelman nollatoleranssikäytännön aikaansaamiseksi.
Myös kaikki suomalaiset jalkapalloilijat ja jalkapalloseurat tuomitsevat rasismin sekä syrjinnän kaikissa olomuodoissaan. Rasismi on rikollista ja tuomittavaa – sekä kentällä että sen ulkopuolella. Me suomalaiset jalkapallotoimijat tuomitsemme kaiken rasismin ja siihen viittavan – yksimielisesti. Jalkapallo yhdistää ihmisiä ympäri maailman – niin myös täällä Suomessa. TPS vetoaakin, että kaikille ihmisille tarjotaan rotuun, etniseen taustaan tai ihonväriin katsomatta täsmälleen samanlaiset mahdollisuudet osallistua tähän suomalaiseen arkielämään sekä harrastaa vaikka jalkapalloa.
TPS on järjestänyt yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Suomen Monikulttuurisen Liikuntaliiton kanssa rasismin vastaisia otteluita, jolloin rasismille näytetään punaista korttia konkreettisesti. Myös yleisö on saanut osallistua tähän äärimmäisen tärkeään kannanottoon. Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, FIMU ry, on tehnyt uraauurtavaa työtä monikulttuurisuuden puolesta ja rasismia vastaan liikunnan kautta. FIMU edustaa Suomessa kansainvälistä Punainen kortti rasismille -järjestelmää, jonka suhteen jalkapallokenttä on ollut erityisen aktiivinen. FIMU:n tavoitteena onkin kerätä eri urheilulajien, -seurojen ja -liittojen edustajat jatkossa samojen yhteisesti tunnettujen tunnusten taakse. Suomessa on edelleen aivan liian paljon rasismia ja vähemmistöjen syrjintää. Meidän jokaisen tehtävänä on puuttua siihen. Polkupyörää ei kannata keksiä uudestaan. Punainen kortti rasismille on kansainvälinen järjestelmä, jossa puhutaan asioista oikeilla nimillä. Me jalkapalloihmiset toivommekin, että koko suomalainen urheiluväki löytäisi yli lajirajojen samojen tunnusten alle.
TPS perusti viime vuonna Turun Varissuolle aluejoukkueen, jonka nimi on TPS East. Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö ja sieltä puuttui viime vuoteen asti kokonaan juniorijalkapallojoukkue. TPS aloittaa tänä syksynä myös TPS North-, TPS West ja TPS South –joukkueiden toiminnan. Toiminta keskittyy sellaisille Turun alueille, joista puuttuu seuratoiminta kokonaan. Näillä alueilla asuu erityisen paljon myös maahanmuuttajia. TPS:n aluetoiminnan periaatteena on se, että harrastuksen kustannukset ovat mahdollisimman alhaiset ja se, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa jalkapalloa mahdollisimman lähellä omaa kotia. Myös Turun kaupunki on osallistunut hankkeen eteenpäin viemiseen.
TPS Eastin toiminta on opettanut sen, että jalkapallo on yksi parhaimmista välineistä uuteen kotimaahan sopeutumiseen. Jalkapalloseurassa toimiminen opettaa sosiaalisuutta, kaikille yhteisiä pelisääntöjä ja ryhmässä toimimista. Seura tukee myös vanhempien osallistumista toimintaan. Seuratoiminnassa erilaiset ihmiset saavat tutustua luontevassa ympäristössä toisiinsa ja yhteistyön muodot syntyvät ikäänkuin itsestään.