Juho Lähteen pitkä ja komea Veikkausliigaura päätökseen

TPS:n keskikenttäpelaaja Juho Lähde lopettaa komean pelaajauransa tähän kauteen. 29-vuotiaalla Lähteellä oli sopimus TPS:n kanssa myös kaudesta 2021, mutta se on purettu yhteisymmärryksessä seuran ja pelaajan kesken.

Lähde pelasi Veikkausliigassa yhteensä 13 kauden aikana 239 ottelua, joissa hän viimeisteli 27 maalia. Lähde edusti kasvattajaseuransa TPS:n lisäksi liigatasolla myös SJK:ta ja VPS:ää.

– Eihän sitä nuorena poikana vielä tiennyt, että huippu-urasta tulisi noin pitkä. Silloin elettiin hetkessä ja keskityttiin korkeintaan seuraavaan päivään, Lähde naurahtaa.

– Olen seurannut Tepsiä tiiviisti 1990-luvun lopusta asti ja olihan se junioripelaajan unelma, että pääsisi jonain päivänä seuraa itsekin edustamaan, hän myöntää perään.

Lähde debytoi Veikkausliigassa 25.9.2008 Valkeakoskella Hakaa vastaan. Ensimmäinen Veikkausliigamaali syntyi kahta vuotta myöhemmin 8.8.2010 vieraissa Vaasan Palloseuraa vastaan. Lähde edusti TPS:ää Veikkausliigassa aina kauteen 2013 asti. Hän pelasi ensimmäisellä TPS-jaksollaan 94 liigaottelua ja viimeisteli niissä 12 maalia.

Lähde nousi päävalmentaja Marko Rajamäen yhdeksi luottopelaajaksi kaudella 2010. Hän voitti TPS:n paidassa Suomen Cupin kaudella 2010. Hän voitti raitapaitojen riveissä myös SM-pronssia samana vuonna sekä vielä kaudella 2012.

– Pelattiin Rapan johdolla seuran akatemiassa ja sen ajan A-junioreissa pitkään. Siitä saatiin runkoa 2010-luvun alkuvuosille, kuten esimerkiksi Riskin veljekset. Taisteltiin joka vuosi kärkisijoista, ne oli tosi hyviä vuosia. Olihan se ihan mahtavaa aikaa, Lähde myöntää.

TPS voitti myös vuoden 2012 Liigacupin finaalissa HJK:n. Lähde puski juuri ennen taukoa TPS:n johtoon, mutta varsinainen peliaika päättyi kuitenkin tasan 1-1. Lähde sai kuitenkin kunnian ampua vielä ratkaisevan 4-2-pilkun sisään ottelua seuranneessa rangaistuspotkukilpailussa.

– Liigacup on jäänyt historiaan vähän sellaisena valmistautumissarjana kohti varsinaista sarjakautta. Sillä oli hiukan huono mainekin, niin kuin Suomen Cupillakin nykyään. Onhan sieltä jäänyt mieleen ne legendaariset Kupittaa vitosen pelit.

– Joukkuehenki kaudella 2012 todella hieno, aloitettiin kausi silloin Paavolla. Hävittiin alkukaudesta turhia pelejä, saatiin sitten käännettyä suunta. Syksy oli todella hyvä, vaikka Kole (Toni Kolehmainen) myytiin Norjaan kesken kauden. Raavittiin lopulta sieltä pronssia, Lähde muistelee.

Lähde onnistui maalinteossa kahdessa eri Turun paikalliskamppailussa. Syyskuussa 2012 hän ampui 3-3-tasoitusmaalin Interin verkkoon. Vuoden 2013 syyskuussa hän latasi ikimuistettavan 2-0-maalin ja samalla ottelun voitto-osuman Turun derbyssä. Lähde pelasi TPS-uransa parhaat kaudet (2010-13) juuri silloin, kun FC Inter ei kyennyt voittamaan TPS:ää Veikkausliigassa kertaakaan.

– Siinä jälkimmäisessä pelissä Roope (Riski) iski alussa heti 1-0 ja minä aika pian perään 2-0. Vaikka välillä oli vaikeampiakin jaksoja, niin Interille ei silloin hävitty tosiaan koskaan. Onhan se edelleenkin ylpeyden aihe, kunnon turkulainen vastakkainasettelu on todella tärkeä juttu. Ennen pelejä kuuli huonolla ja vähän paremmalla huumorilla höystettyä juttua käytävillä, Lähde tunnelmoi.

Lähde siirtyi kaudeksi 2014 Veikkausliigaan nousseen SJK:n riveihin. SJK voitti heti ensimmäisellä liigakaudellaan SM-hopeaa sekä Liigacupin.

– Pääsin Valakarin Simon alaisuuteen Seinäjoella. Asuin silloin yksin eka kertaa, mutta kotiutumista auttoi se, että meillä on läheistä sukua Pohjanmaalla. Äidin puolen suku on Kurikasta ja isovanhemmatkin pääsivät katsomaan pelejä. HJK oli silloin ylivoimainen ja pelasi sinä syksynä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Meillä oli huono alkukausi, mutta noustiin hienosti syksyllä hopealla.

Seinäjoelta matka jatkui kesken kauden 2015 VPS:ään. Vaasassa Lähde pelasi Veikkausliigaa kaudet 2015-19.

– Se siirto oli vähän sattumaakin, mutta jäin kaudella 2015 SJK:ssa aika vähälle vastuulle. Hain samana vuonna myös Vaasan yliopistoon opiskelemaan hallintotieteitä. Lyytikäisen Ville auttoi minua silloinkin ja siirryin Vaasan Palloseuraan. Juttelin päävalmentaja Petri Vuorisen kanssa, keräsin kamat kasaan ja menin Vaasaan. Noustiin silloin vasta aivan kaudessa lopussa kuiville.

Vaasan Palloseuran meno oli kuitenkin nousujohteista ja Vuorinen sai rinnalleen Jani Sarajärven, entisen TPS-pelaajan. Joukkue nousi edellisen kauden selviämistaistelun jälkeen mitalien tuntumaan neljänneksi. Pronssi jäi vain neljän pisteen päähän, mutta menestyskausi palkittiin eurocup-paikalla.

– Kauteen 2016 tuli iso muutos Vuorisen ja Sarajärven johdolla. Koko juna kääntyi ja saatiin Vaasaan myös uusi stadion. Menestys ja olosuhteet toivat myös yleisöä.

– Voitettiin Eurooppa-liigan karsinnoissa slovenialainen Olimpija Ljubljana kaksi kertaa 1-0 ja saatiin sen jälkeen vastaan Teemu Pukin Brøndby IF. Pudottiin niille niukasti, mutta se oli silloin parasta peliä, mitä Vaasassa oli vähään aikaan nähty. Lähde tietää.

Sen jälkeen VPS:n käyrä lähti alaspäin ja joukkue putosi Ykköseen kauden 2019 päätteeksi. TPS:n riveihin ja kotikaupunkiinsa Turkuun Lähde palasi kaudeksi 2020. Hänen viimeinen TPS-kautensa jäi rikkonaiseksi ja liigaotteluita kertyi lopulta yhteensä 11.

– Onhan tämä vuosi ollut meille kaikille aika haasteellinen. Minun TPS-paluuni alkoi sillä, että ensimmäisissä treeneissä meni nilkka hajalle. Se oli huonoin mahdollinen alku uudelle kaudelle. Nilkka ei ole vieläkään kunnossa. Sen kanssa pystyy olemaan, eikä se haittaa pelikenttien ulkopuolista elämää. Pahimpaan korona-aikaan pystyi myös kuntouttamaan jalkaa, mutta vamma on edelleen olemassa, hän muistuttaa.

Juho Lähde myöntää avoimesti, että vaikean kauden ja koko hienon pelaajauran lopettamisen taustalla on myös muita syitä. Hän ei halua piiloutua minkään asian taakse, vaan kertoa suoraan, missä tällä hetkellä mennään.

– Haluan kertoa suoraan, että minulla on ollut viimeisen parin vuoden aikana mielenterveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi uniongelmat vaikuttavat kaikkeen tekemiseen, enkä ole saanut pelaajana enää parastani irti. Tämä meneillään oleva syksy on ollut kaikkein vaikeinta aikaa, Lähde myöntää.

– Olen harjoitellut kuitenkin viime aikoinakin välillä joukkueen mukana. Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen saanut olla joukkueen mukana. Välillä on kuitenkin ollut parempi, että olen jäänyt kokonaan pois.

– Olen pelien ja harjoitusten ulkopuolella rauhallinen, mutta pelaamiseen tarvitaan tietty mielentila. En usko, että sitä olisi enää löytynyt. Esimerkiksi Roni Peiposen tarina kannattaa lukea, se on hyvin opettavainen. Jokainen urheilija on yksilö ja ongelmat voivat olla hyvinkin erilaisia. On erittäin hyvä, että urheilijoiden mielenterveyteen, paineisiin ja jaksamiseen liittyvät asiat ovat nousseet esille. Urheilijatkin tarvitsevat myös ratkaisuja ja apua, Lähde painottaa.

Lähde aikoo ottaa nyt hieman etäisyyttä jalkapalloon ja jatkaa ainakin jonkin aikaa täysipäiväisenä opiskelijana. Opinnot Vaasan yliopistolla ovat erittäin hyvällä mallilla. Hallintotieteiden kandidaatin tutkinnosta puuttuu enää muutama kurssi sekä gradu päälle. Lähteen erikoisalaa ovat sosiaali- ja terveyspuolen hallinto.

– Jalkapallo ja TPS ovat aina olleet iso osa elämääni ja toivon, että olisin jollain tavalla mukana myös tulevaisuudessa. Aika näyttää, miten. Pelataan tämä kausi nyt kunnialla loppuun asti ja pidetään TPS Veikkausliigassa. Sen jälkeen on isojen kiitosten paikka todella monille ihmisille ja todella moneen eri suuntaan.

Lisää uutisia

30c70ee080","devMode":"false","wpmlLanguageCode":"","menuSettings":{"jetMenuRollUp":"true","jetMenuMouseleaveDelay":"500","jetMenuMegaWidthType":"container","jetMenuMegaWidthSelector":"","jetMenuMegaOpenSubType":"hover","jetMenuMegaAjax":"false"}};