Esittelyssä TPS Juniorijalkapallon ensimmäiset poikaikäluokat

TPS Juniorijalkapallon aloittavien ikäluokkien infotilaisuus pidetään ensi viikolla, keskiviikkona 18.9. Infotilaisuus on tarkoitettu 2002-2003 syntyneille tytöille sekä 2002-2006 syntyneille pojille ja heidän vanhemmilleen. Alla esittelemme TPS:n ensimmäisten poikaikäluokkien toimintaa.

TPS Juniorijalkapallo tarjoaa toimintaa jalkapallosta kiinnostuneille pojille jo alkaen ikäluokasta F8 eli käytännössä koulun ekaluokkalaisista. Toiminta näissä ensimmäisissä ikäluokissa ei ole niin kilpailullista, mutta paljon asioita opetellaan joukkueessa toimimisesta kuin tietenkin myös jalkapallon pelaamisesta.  Tärkeinä teemoina jalkapallon perusasioiden läpikäymisen lisäksi on hauskan pitäminen ja onnistumisten kautta oppiminen. Touhu ei ole ryppyotsaista vääntämistä, vaan mieluummin mukavaa ja mielekästä kilpaurheilullista leikkiä.

Doan Mirel vastaa F8 ja F9 -ikäluokkien valmennuksesta kokonaisuutena, sen järjestelyistä, joukkueista, valmennuslinjan toteutumisesta, ja toimii ikäluokkien valmentajien tukena ja apuna. Apuna hänellä toimivat Ville Laukka ja Jim Mirel, jotka samalla kasvavat ja kehittyvät itsekin valmentajina. Kun pelaajat käyvät läpi kaksi ensimmäistä vuotta ”Doanin koulua” he kasvavat seuraavaan portaaseen ”Lassen luokille”.

Lasse Karlsson toimii vastaavassa tehtävässä ikäluokissa E10 ja E11.

Doan – mitkä asiat listaat tärkeimmiksi opeiksi, jotka viet pelaajille kahden ensimmäisen harjoitteluvuoden aikana?

Doan: Me opettelemme paljon asioita: joukkueeseen kuulumista, sen vastuita ja velvollisuuksia. Opettelemme myös harjoittelemaan. Harjoittelemme aika paljon ja tempo on ajoittain aika kovakin, mutta on hienoa nähdä kun pelaajat nauttivat joka sekunnista.

Erittäin tärkeää on saada onnistumisia ja hyviä fiiliksiä. Kehumme kun on aihetta ja olemme rehellisiä myös palautteessa epäonnistumisista. Perusajatus on kulkea pelaajan kehitys edellä. Jalkapalloilullisesti harjoittelemme iloisesti ja aktiivisesti pelin perusasioita. Pojille on tärkeää oppia ottamaan vastaan niin kehut kuin moitteetkin. Pidämme yllä positiivista fiilistä ja meni harjoitukset miten tahansa, jokainen kokee olevansa joukkueen hyväksytty jäsen. Tästä voi olla esimerkkinä se, että halaamme kaikki jokaisen harkan jälkeen – ja samalla pelaaja saa pari kannustavaa sanaa ja lähtee hyvillä fiiliksillä kotiin. Yksi koostava lause tästä meidän touhusta on ”Jalkkis on kivaa!”

Lasse – mitkä teemat korostuvat seuraavien kahden vuoden aikana?

Lasse: Pelaajat ovat jo olleet joukkueessa mukana vuoden pari ja meillä opetellaan tiettyä itsenäistymistä. Omien kamojen huolehtimista, joukkueen asioiden huomioonottamista, osana joukkuetta toimimista ja näitä asioita.

Pelillisesti jatkuu iloinen, ajoittain aika kovakin, mutta yksilön pelirohkeaan tyyliin tähtäävä harjoittelu. Pyrimme ja annamme pojille mahdollisuuksia luovuuteen. Emme halua sulkea poikia, ainakaan vielä tässä vaiheessa, liian strukturoituun pelitapaan, vaan toivomme, että sieltä löytyy luovia pelin sankareita. Tietysti iso asia on kuitenkin opettaa pojat seuraavan ikäluokan ison kentän pelitapaan, seuran ideaan eteenpäin pelaamisesta niin puolustuksessa kuin tietysti hyökkäyksessä, nopeisiin riistoihin ja yksittäisten tilanteiden voittamisen haluun. TPS:n juniorijalkapallon pelitapa pitää olla jo osin tällöin sisäistettynä.

TPS Juniorijalkapalloa ajatellaan joskus kalliiksi? Onko jalkapallon harrastaminen Tepsissä kallista?

Lasse: No ei todellakaan. Näissä ikäluokissa ei vielä matkusteta kovinkaan paljon. Kauden kokonaiskustannus kaikkineen kun lasketaan yhteen ja jaetaan tapahtumakerroilla tulee yksittäisen tapahtuman hinnaksi noin 5-6 euroa pelaajaa kohti. Täytyy muistaa että kaikki harrastaminen maksaa jotakin. Ja meillä TPS:ssa harrastetaan kokonaisuutena ehdottomasti Turun parhaissa olosuhteissa.

TPS-jalkapallon toimintaa ohjaa ”Menestyvä kasvattaja” –strategia. Miten tämä näkyy ensimmäisten ikäluokkien toiminnassa, Doan?

Doan: Me opetamme pelaajille voitontahtoa. Nimenomaan tahtoa voittaa jokainen tilanne. Täten pelistä muodostuu myös menestyksekästä. Jokainen pelaaja saa meillä henkilökohtaista ohjausta. Meitä on kolme valmentajaa ja jokaisen pelaajan tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Joukkueessa on harjoitusryhmät, ja jokainen saa täten juuri itselleen parhaiten soveltuvaa treeniä ja kehittyy parhaiten. Meillä kasvetaan joukkueeseen mukaan kuin itsestään. Haluamme, että niin pelaajat kuin vanhemmatkin kokevat, että heistä välitetään.

Lassen ikäluokan pelaajat ovat noin 10-vuotiaita. Joko lahjakkuudet erottuvat ja osaatko sanoa kenestä tulee liigapelaaja?

Lasse: Kyllä pojista jo jotain näkee, ehdottomasti. Siellä on silmissä intohimon palo, halu voittaa tilanteita, halu harjoitella. Lahjakkuudet erottuvat aina jollain osa-alueella. Persoonallisuus, joka on erittäin tärkeä, erottuu jo tällöin. Siitä kenestä tulee liigapeluri, ei varmasti voi vielä kuitenkaan sanoa mitään. Vuosia on edessä paljon… Mutta halu ja intohimo ovat iso asia ja mahdollisuus.

Mitä terveisiä lähetätte pelaajien vanhemmille?

Doan: Koen erittäin mukavana kun vanhemmat seuraavat harjoituksia. Ei tarvitse ujostella olla mukana seuraamassa. Päätehtävähän vanhemmilla on kuitenkin perinteinen kolme K:ta ja se ei tällä kertaa tarkoita ensiavun ”koho-kompressi-kylmää” vaan ”kannusta-kuljeta-kustanna”. Teemme paljon töitä sen eteen, että täällä kentällä ja joukkueessa homma toimii.

Lasse: Meillä on erittäin fiksut vanhemmat taustalla. He kunnioittavat joukkueen tekemistä, auttavat omalla panoksellaan ja tekevät vapaaehtoishommia joukkueen eteen. Näin se toimiikin parhaiten. Me hoidetaan hommat täällä ja vanhemmat taustalla. Kiitokset haluan välitettävän kaikille vanhemmille ja jos joku ei vielä ole ollut mukana touhuissa, niin tervetuloa!

TPS Juniorijalkapallon aloittavien ikäluokkien infotilaisuus pidetään siis keskiviikkona 18.9 klo 18.00 Old Millissä. Katso lisää: www.tpsjuniorijalkapallo.fi

Doan Mirel
Ikä: 45
Perhe: 4 poikaa, yksi tyttö ja naisystävä
Asuu: Kärsämäki
Harrastaa: (futiksen lisäksi) vain futista 
Valmennusvuosia ja -koulutus: reilut 10 vuotta ja UEFA:n B-lisenssi

Lasse Karlsson
Ikä: 40
Perhe: 2 tyttöä, poika ja vaimo
Asuu: Kärsämäessä (kuten kaikki Turun kovat futarit…)
Harrastaa: (futiksen lisäksi) jalkapalloa
Valmennusvuosia ja -koulutus: hiukan vajaa 10 vuotta ja UEFA:n B-lisenssi

Kuvassa: (vasemmalta oikealle)
Ylärivi: Jim Mirel, Doan Mirel, Rami Tammisto, Ville Laukka
Keskirivi: Leevi Nurmi, Eero Uusitalo, Olli Heikkilä, Matias Kahilainen, Jooa Höglund, Amos Bahati, Aleksi Tammisto ja Alex Smidslund Walton
Alarivi: Michael Ogbah, Veeti Laine, Elmeri Saariainen, Oliver Fjäder, Iiro Myllymäki ja Samuli Louhema

Lisää uutisia