TPS tyrmäsi EIF:n jo ensimmäisellä puoliajalla

TPS jatkaa vakuuttavaa menoaan Jalkapallon Ykkösessä. Raitapaidat nappasivat tänään Kupittaalla neljännen peräkkäisen voittonsa ja vieläpä täysin ylivoimaisen esityksen jälkeen. TPS voitti EIF:n peräti 6-0, mutta jo ensimmäisen puoliajan jälkeen taululla komeilivat jo 5-0-lukemat.

– En muista sellaista puoliaikaa koko valmennusuraltani. Niiden viiden maalin eteen tehtiin kuitenkin paljon töitä ja kaikki olivat niin sanottuja tehtyjä maaleja. Paikat käytettiin erinomaisesti hyväksi, mutta kyllä niitä paikkoja myös luotiin, TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen painotti.

– Puolustimme ensimmäisellä puoliajalla todella huonosti. TPS vaan jyräsi ylitsemme ja teki paikoistaan maalit kovalla prosentilla, EIF-luotsi Jens Mattfolk puolestaan murehti.

TPS iski kaikki ensimmäisen puoliajan maalinsa vain 23:n minuutin sisään. Tahti oli siis todella murhaava. TPS kuskasi pallot EIF:n alueelle erittäin vaivattoman näköisesti ja sen seurauksena syntyi tuhoa viiden maalin edestä. TPS:n hyökkäyspään leveyttä kuvasi se, että peräti neljä pelaajaa avasi tänään tämän kauden maalitilinsä. Jonni Peräaho tosin ehti tehdä maalin jo siinä edellisessä EIF-pelissä, joka keskeytettiin lumipyryn keskellä.

TPS:n avausmaali leivottiin kokoon vartin kohdalla. Mika Ääritalo pyöritti palloa, kääntyi nopeasti ja ampui pienestä kulmasta EIF:n maalin vasempaan tolppaan. Paluupallo tuli keskelle ja siihen reagoi nopeiten Jani Virtanen, joka tykitti vastapallon laakana verkkoon.

Toista maalia tarvinnut kauan odotella, vaan se kirjattiin jo 17. minuutin kohdalla. Riku Sjöroos kiitti avauspaikastaan ja iski pallon vasemmalta EIF:n verkkoon. Sjöroos toisti temppunsa 25. minuutin kohdalla ja EIF-leirissä alkoi näkyä epätoivoisia ilmeitä. Maalit olivat Sjöroosille kauden ensimmäiset. Hän oli lisäksi kertaalleen pääsemässä jo yksin läpi, mutta EIF-puolustus kiskoi hänen nurin.

TPS:n ralli kuitenkin vaan kiihtyi ja 28. minuutin kohdalla oli Sami Rähmösen vuoro avata kauden 2017 maalitilinsä. Rähmönen pääsi iskemään suoraan vastapalloon oikealta puolelta ja EIF-veskari Santeri Aaltonen ei voinut kovalle kudille mitään. Siinä vaiheessa oltiin lukemissa 4-0. 38. minuutin kohdalla Jonni Peräaho pääsi hyvän syöttörallin päätteeksi keskelle ja veivasi pallon hallitusti maalin oikeaan yläkulmaan.

TPS jatkoi toisen puoliajan alussa tuhoisaa tahtiaan. Juri Kinnunen esitteli potkutekniikkaansa 52. minuutin kohdalla ja viimeisteli illan komeimman maalin. Kinnunen kokeili nostoa rankkarialueen takaa ja pallo leijaili vastustamattomasti EIF:n maalin oikeaan yläkulmaan.

Päävalmentaja Laurikainen teki viisaita vetoja toiselle puoliajalle. Hieman kolhuista kärsinyt Ääritalo pääsi lepäämään ja parantelemaan paikkojaan Honka-ottelua silmällä pitäen. Tilalle tullut Oskari Jakonen toi tuoretta juoksuvoimaa ja uusia maalipaikkoja, mutta viimeistely ei enää onnistunut. Laurikainen antoi mahdollisuuden myös Juho Montolalle, joka pelasi jo Gnistan-ottelussa. Viimeisellä kympillä kentälle viiletti myös keskikenttäpelaaja Erik Mirel. Hänen kohdallaan tehtiinkin jo historiaa. Mirel on ensimmäinen TPS:n miesten edustusjoukkueen virallisessa sarjapelissä esiintynyt 2000-luvulla syntynyt pelaaja.

– Hidastimme hieman vauhtia tarkoituksella toisella puoliajalla, koska Honka tulee vastaan jo lauantaina Espoossa. Vaihtopenkkimme on ollut viime otteluissa aikamoisen kapea, joten Montolalle, ja nyt myös Mirelille on pystytty antamaan vastuuta. Olen erittäin tyytyväinen nuorten pelaajiemme esiintymiseen ja samalla koko joukkueen. Kahdessa viimeisessä pelissä on pysynyt myös nolla omassa päässä ja ollaan itse tehty yhdeksän maalia. Nämä voitot ovat pitäneet meidät jossain tuntumassa kärjen takana. Voittoja on ollut pakko ottaa, että Honka ja KPV eivät pääsisi vielä tässä vaiheessa ainakaan karkuun, Laurikainen pudotteli.

Mirelille edustusjoukkuedebyytti oli tietysti iso asia. Hän pääsi jopa maalipaikalle aivan ottelun lopussa, mutta paitsiovihellys pilasi laukaussuunnitelmat. Kun Mireliltä kysyttiin ottelun jälkeen hänen saamiaan ohjeita valmentajalta, pyysi Laurikainen olemaan paljastamatta ainakaan ihan kaikkea.

– Ei paljasteta ihan kaikkea. Valmentaja pyysi pelaamaan omaa peliä, mutta lähinnä hän rohkaisi ja kannusti minua. Koetan tietysti antaa joka päivä uusia näyttöjä, että peliaikaa tulisi lisää. Olihan tämä hieno juttu minulle, Mirel hymyili.

Koko päivä oli TPS:n kannalta hieno. Aurinko porotti Turun taivaalta Veritas Stadionin huippukuntoiselle nurmelle. Katsomossa oli yli 2.000 katsojaa, jotka saivat varmasti vastinetta pääsylipuilleen. Lisäksi TPS:n peli kulkee, joukkue voitti taas nousten jo 14:ään pinnaan ja se maalierokin parantui lukemiin 14-5. Lisäksi sarjataulukossa se huonon alun jälkeen jo kolmannella sijalla.

TPS-henkeä olivat luomassa myös seurasta maailmalle lähteneet ammattilaiset, Frankfurtin maalivahti Lukas Hradecky ja Genkin puolustaja Jere Uronen, joita haastateltiin kentän laidalla jo ennen ottelua. Joukkue sai aivan varmasti lisäpotkua myös näiden TPS-lähtöisten maajoukkuepelajien läsnäolosta ja sanoista.