TPS-Gaalassa palkittiin kauden parhaita

31.10.2011 17:54

TPS järjesti perinteisen kauden päätösgaalansa jo seitsemättä kertaa lauantaina Sokos Hotel Caribiassa. Gaalan juonsivat Lola Wallinkoski ja Pasi Läpinen.

Tämänvuotinen gaala oli omistettu aivan erityisesti TPS:n junioritoiminnalle. TPS tunnetaan yhtenä Suomen menestyneimmistä kasvattajaseuroista. Asia on myös erityisen ajankohtainen juuri tänä vuonna, sillä TPS:n kauden 2011 miesten liigajoukkueen pelaajista yli puolet oli seuran oman juniorityön tulosta. Tulevina vuosina TPS panostaa lisäksi entistä vahvemmin juniorien kasvatustoimintaan. Gaalaillan tuotto käytetään edellisvuosien tapaan TPS:n junioritoiminnan hyväksi.

Gaalassa palkittiin TPS:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden parhaat pelaajat sekä muut ansioituneet tepsiläiset. Juniorijalkapallon vuoden esikuvana palkittiin Reijo Muuriaisniemi, joka on toiminut huoltajana lukuisissa poika-, tyttö- ja naisjoukkueissa kahdella eri vuosituhannella. Viimeiset kaksi vuotta Reijo on toiminut naisten liigajoukkueen huoltajana. Reijo ei nosta itseään jalustalle, vaan tekee pyyteetöntä työtä koko TPS jalkapallolle.

Juniorijalkapallon vuoden valmentajaksi valittiin naisten liigajoukkueen valmennusvastuun elokuussa ottanut Sami Haltia. Sami osoittikin suurta seurahenkeä ottamalla tämän vaikean haasteen vastaan kesken kauden. Valmentajana Sami on analyyttinen, itsekriittinen ja positiivinen, joka saa nopeasti kiinni juonesta.

Naisten edustusjoukkue palkittiin kolmessa eri kategoriassa. Vuoden lupaavimmaksi naispelaajaksi olivat ehdolla Juliette Kemppi, Siiri Hammar ja Heidi Grönqvist. Palkinnon pokkasi Siiri Hammar, joka on raivannut tiensä TU19 maajoukkueeseen ja esitti koko kauden ajan tasaisen hyviä pelisuorituksia.

Naisten liigajoukkueen parhaan maalintekijän palkinnon sai Tiia Tikkanen, kahdeksalla maalillaan.

Vuoden naispelaajaksi olivat ehdolla Emmi Montonen, Siiri Hammar ja Johanna Björklund. Voittajan valitsevat joukkueen pelaajat keskuudestaan ja äänestyksessä Voittajaksi selviytyi Emmi Montonen.

Miesten edustusjoukkue palkittiin kahdeksassa eri kategoriassa. TPS-kannattajien kunniapalkinto jaetaan joka vuosi äänestyksen perusteella, jonka TPS-kannattajat ovat järjestäneet keskuudessaan. Kunniapalkinnon sai Juho Lähde, joka oli kerännyt peräti 58 % äänistä. Jaetulle toiselle sijalle selvisivät Sami Rähmönen ja Toni Kolehmainen. Kumpikin oli 
saanut 8 prosenttia äänistä. Kannattajien perustelut Juhon voitolle olivat:
”Aivan armoton taistelija ja sydämeltään mustavalkoinen ilman harmaan sävyjä! Tepsiläisyyden perikuva. Huomioi kannattajat joka ikisen pelin jälkeen: kannattajat muistavat ikuisesti erään kotipelin, jonka jälkeen Juho nilkutti kiittämään katsomoa, vaikka oli pelissä loukannut jalkansa pahasti. Lisäksi kannattajien mieltä on lämmittänyt Juhon lausahdus siitä, että pelaisi ennemmin ilmaiseksi TPS:ssa kuin palkattuna Interissä, ja hän on osoittanut tämän härkäisellä taistelullaan paikallisotteluissa.”

Lehdistön vuoden pelaajan valitsevat tiedotusvälineiden edustajat. Tänä vuonna ehdolla palkinnon saajaksi olivat Mika Ääritalo, Petteri Pennanen ja Juho Lähde. Lehdistön vuoden pelaajaksi selvisi Mika Ääritalo. Lehdistön perustelut valinnalleen olivat:
”Viime kauden jälkeen TPS:sta lähti monta maalintekijää ja katseet kääntyivät Ärtsiin. Hän otti tämän roolin ja kantoi vastuun. Nopea ja pystyy kääntämään edukseen mies vastaan mies -tilanteet. Käytti taidolla hyväksi tekopaikat ja teki kauden aikana useita tärkeitä maaleja joukkueelle. Oli kauden aikana myös moneen kertaan mukana A-maajoukkueessa.”

Vuoden lupaavimman pelaajan palkinto on jaettu jo vuodesta 1994 lähtien, jolloin sen sai ensimmäistä kertaa TPS:n nykyinen toimitusjohtaja Marco Casagrande. Tänä vuonna TPS:n joukkueessa oli niin paljon lupaavia pelaajia, että ehdokkaita oli peräti kuusi: Jere Uronen, Dennis Okaru, Petteri Pennanen, Juho Lehtonen, Santeri Mäkinen ja Olli Lehtilä. Palkinnon voitti Jere Uronen, perusteluin:
”Jeren valinta ei perusteluja kaipaa. Rakettimainen nousu muutamassa kuukaudessa TPS:n juniorijoukkueesta U21-maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon ja A-maajoukkueen harjoitusrinkiin. Jeressä tiivistyy upeasti TPS:n menestyvä kasvattaja – strategia. On ollut vuoden aikana kerta toisensa jälkeen kovemmissa paikoissa ja selvittänyt haasteet joka kerta loistavalla tavalla.”

Herrasmiespelaaja on joukkueenjohtajan ihannepelaaja, joka edustaa seuraa aina tyylikkäästi niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin. Tänä vuonna ehdokkaina herrasmiespelaajaksi olivat Kalle Mäkinen, Henrik Moisander ja Jukka Lehtovaara. Herrasmiespelaajan titteli ojennettiin Jukka Lehtovaaralle. Perustelut valinnalle olivat:
”Jukka on saanut edustaa tällä kaudella poikkeuksellisen paljon, mutta tekee sen aina esimerkillisesti, tyylikkäästi ja ammattimaisesti. Jukan kanssa on helppo tehdä töitä ja hän on aina hyvällä tuulella. Myös kentällä esiintyy aina edukseen. Pahasta loukkaantumisestaan huolimatta suhtautunut koko ajan tulevaisuuteen positiivisesti ja keskittynyt täysillä kuntoutukseensa. Jukka on todellinen herramies, jolta löytyy myös taitoa – vain 23-vuotiaana hänet on valittu kolme kertaa liigan parhaaksi maalivahdiksi.”

Myös tehopelaajan palkinto on jaettu vuodesta 1994 lähtien. Tehopelaaja on kerännyt Veikkausliigakaudella eniten tehopisteitä suhteessa peliminuutteihinsa. Ehdokkaalla täytyy lisäksi olla vähintään 10 peliä pelattuna kauden aikana. Vuoden 2011 ehdokkaat olivat Roope Riski, Njazi Kuqi ja Juho Lehtonen. Voittajaksi selviytyi vain 19-vuotias Juho Lehtonen, joka oli siis tarvinnut keskimäärin vähiten minuutteja yhden tehopisteen tekemiseen.

Most valuable player -palkinto annetaan joukkueen arvokkaimmalle pelaajalle. Ehdolla palkinnon saajiksi olivat Jarno Heinikangas, Toni Kolehmainen ja Jarkko Hurme. MVP-pelaajaksi valittiin Toni Kolehmainen ja perustelut olivat:
”Maagisen ensimmäisen kauden jälkeen pystyi myös kaudella 2011 pitämään yllä kovaa suoritustasoa koko kauden ajan, pienistä loukkaantumisista ja vaivoista huolimatta. TPS:n pallollisen pelaamisen ehdoton johtaja ja erinomainen pelin rytmittäjä, jonka merkitys joukkueelle on huikea. Tulevaisuus Euroopan kentillä.”

Parhaan maalintekijän, eli kultaisen kengän, palkinnon sai Mika Ääritalo, joka latasi 11 maalia kuluneella liigakaudella. Ärtsi teki myös knallitempun TPS-KuPS -ottelussa 26.8.

TPS:n vuoden pelaajan valitsee joukkue keskuudestaan. Jokainen pelaaja antaa kolme ääntä mielestään kauden parhaalle pelaajalle, kaksi toiseksi parhaalle ja yhden kolmanneksi parhaalle. Kolme eniten ääniä saanutta, jotka olivat siis myös palkinnon ehdokkaat, olivat Jere Uronen, Toni Kolehmainen ja Jarkko Hurme. Palkinnon sai Jarkko Hurme 37 äänellä. Toiseksi sijoittui Toni Kolehmainen 27 äänellä ja kolmanneksi Jere Uronen 17 äänellä. Jakken valintaa perusteltiin seuraavasti:
”Liittyi joukkueeseen vain noin kaksi viikkoa ennen kauden alkua ja myöhäisestä saapumisestaan huolimatta on vakuuttanut otteillaan valmentajat, katsojat ja kuten äänestystuloksesta näkee, myös kanssapelaajat. On aina ollut lupaava, temperamenttinen ja energinen puolustaja, mutta tällä kaudella energia on kanavoitunut oikealla tavalla. Fyysiset ominaisuudet ovat sillä tasolla, että ne tulevat viemään Jakken Euroopan huipulle.”

Arvostettu Sydän Pelissä -palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on toiminut TPS:n arvojen mukaisesti ja omalla positiivisella tavallaan tunnustanut TPS:n mustavalkoisia värejä. Palkinto annettiin TPS:n tiedottajana jo kymmenen vuotta toimineelle Heikki Möttöselle. Palkinnon ojensi Hessulle toimitusjohtaja Marco Casagrande, gaalavieraiden seisovien suosionosoitusten saattelemana.

Palkintojenjaon päätteeksi koettiin toinen todella tunteikas hetki, kun hiljennyttiin katsomaan videokoostetta pelaajauransa tähän kauteen päättäneen kapteeni Jarno Heinikankaan TPS-vuosista. Lopuksi gaalavieraat toivottivat Jallun tervetulleeksi lavalle seisten, raikuvien aplodien saattelemana. Kapteeni jätti tunteikkaat jäähyväisensä näin vielä kertaalleen, salin yli 300 vieraalle.

Näihin koskettaviin tunnelmiin päättyi TPS-Gaalan virallisempi osuus ja loppuilta vietettiinkin tanssilattialla, hyvän tuulen bändi Kaapelin viihdyttäessa vieraita yön pikkutunneille.