Tepsin Joni Mäkisestä Pohjoismaiden mestari

Suomen alle 17-vuotiaitten (1.1.1997) poikien maajoukkue päätti Norjassa pelatun avoimen PM-turnauksen voittoon. Suomi löi finaalissa ennakkosuosikki Tanskan rankkarikisan jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi 1-1. Suomen joukkueessa pelasi TPS:n pelaajista Joni Mäkinen.

Suomi sai finaaliin erinomaisen alun, kun jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen toppari Akseli Kalermo antoi pystysyötön ja Samuel Haglund juoksi ulkokautta ohi tanskalaispuolustajan, ajoi maalille ja iski pallon pienestä kulmasta verkkoon. Tanska piti ensimmäisellä puoliajalla enemmän palloa, mutta tauolle mentiin Suomen 1-0-johdossa.

Toisella puoliajalla tiivia turnaus alkoi näkymään ja se avasi maalipaikkoja molemmille. Suomi iski tiukasti vastaan Tanskan pitäessä palloa edelleen enemmän. Maalintekijä Haglund pääsi heti toisen puoliajan alussa läpi, mutta hänen nostonsa meni hiukan ohi. 68. minuutilla Suomi sai tällättyä pallon kerran tolppaankin, mutta pian sen jälkeen iski Tanska. Juuttien vapaapotku painui tanskalaispään kautta Suomen maalin alanurkkaan. Varsinaisella peliajalla paikkoja ei enää nähty.

Jatkoajan lopussa Calvin N’Sombo vapautti SalPa:n Oskari Jakosen, mutta hänen nostonsa meni päin maalivahtia ja niinpä ratkaisu siirtyi pilkuille. Ratkaisu tuli lopulta kuudensien laukojien kohdalla ja Suomi pääsi juhlimaan turnausvoittoa.

– Tämä oli hyvä tasapeli ja jotenkin mestari pitää tietenkin sitten ratkaista. Totta kai turnausvoitto oli mahtava asia, viimeksi Suomi on voittanut vastaavan turnauksen 15 vuotta sitten ja edellisestä finaalipaikastakin aikaa on 14 vuotta, joten aika harvinaista herkkua tämä on, päävalmentaja Ilkka Mäkelä hehkutti SPL:n sivuilla.

– Kun miettii lähtökohtaa, että meiltä oli kaksi tärkeää pelaajaa poissa aika lailla epäoikeudenmukaisesti, niin loistavasti joukkue reagoi tällaiseen kiukkutilanteeseen, Mäkelä vielä kiitteli.

TPS:n Joni Mäkinen pelasi finaalissa alusta loppuun asti.

Suomi – Tanska 3-2 rp. 1-1 (1-1, 1-0)