Sunnuntain ratkaisumaali puhuttaa – ja pitkään

Espoolainen FC Honka kävi kuittaamassa keväisen TPS-tappionsa sunnuntaina Turussa lukemin 2-4. Ottelun puheenaiheeksi nousi Hongan voittomaaliksi jäänyt 2-3-osuma, jonka synty oli vähintäänkin erikoinen.

Näin se kai jotenkin meni. Koko tapahtumasarja sai alkunsa siitä, kun Hongan pelaaja liputettiin paitsioon 83. minuutin kohdalla. Hienon matsin jälleen pelannut Jere Uronen tuuppasi palloa eteenpäin, jotta TPS-maalivahti Henrik Moisander voisi antaa vapaapotkun. Muut TPS-pelaajat lähtivät nousemaan ylöspäin tietäen, että Moisander tulisi antamaan pitkän. Honka-hyökkääjä Demba Savage juoksi kuitenkin Urosen antaman pallon perään ja tinttasi sen maaliin. TPS-pelaajat lähtivät hakemaan palloa maalista, jotta sen vapaapotkun voisi vihdoinkin antaa. Kaikkien hölmistykseksi maali kuitenkin hyväksyttiin. Edes Hongan pelaajat eivät ensin tajunneet sitä. Hyväksytty maali lamaannutti TPS:n ja Honka iski minuutin päästä lopullisen ratkaisun Tim Väyrysen toimesta.

– Pyydän Jere Uroselta anteeksi, että hän pelaa minun joukkueessani. Minullehan tämä oli tarkoitettu. Harjoittelu jatkuu ja olen tästä eteenpäin kaksi viikkoa hiljaa, TPS-luotsi Marko Rajamäki totesi vakavana, vaikeni, ja poistui lehdistötilaisuudesta.

Ennen loppuminuuttien tapahtumia käytiin kuitenkin kiivas taistelu pisteistä. Pääosaan nousivat molempien joukkueiden puolustajat, jotka takoivat neljä ensimmäistä maalia. Maaliteon aloitti 43. minuutin kohdalla Sami Rähmönen, joka pamautti kulman jälkitilanteen purkupallosta huikean vastapallon. Rähmönen latasi puolen noin metrin korkuiseen purkupalloon sydämensä kyllyydestä noin 25 metristä ja veto painui kuin ohjus maaliin vasempaan takanurkaan.

Honka tuli kuitenkin ennen taukovihellystä vielä tasoihin. Honka sai niin ikään kulman ja Tapio Heikkilä pääsi puskemaan suhteellisen vapaasti pallon verkkoon. Samainen Heikkilä oli päineen Tepsin riesana myös 65. minuutin kohdalla. Hongan Juuso Simpanen antoi ovelan kulman etunurkkaan, Moisander sai näppejään väliin, mutta Heikkilä tunki päänsä purkupalloon aivan maalin edestä ja vei vieraat johtoon.

– Käytettiin paikat tänään hyväksemme hyvällä prosentilla. Maalit olivat toki hieno juttu, mutta vielä hienompi juttu oli tämä voitto, Heikkilä tuuletteli.

TPS ei tästä masentunut, vaan iski välittömästi takaisin. Uronen eteni omaa vasenta kaistaansa, leikkasi keskelle ja pisti jääkylmän sijoituksen maata pitkin tolpan kautta Hongan verkkoon. Uroselle maali kautta aikain ensimmäinen liigatasolla.

Illan muuta parasta antia olivat muun muassa Mika Ääritalon pusku yläriman kautta maaliviivalle aivan ottelun alkuminuuteilla, Mikael Liespuun liigadebyytti kaudella 2011 sekä TPS:n ajoittainen selkeä pallonhallinta.

– Pallo ei ole tällä kaudella pomppinut meille aina, vaikka ollaan pelejä hallittukin. Tänään pallo pomppi myös meille, eikä näitä voittoja ole yleensäkään tullut liikaa. Ennen nähnyt sitä kolmatta, mitä siina tapahtui, kun olimme juuri valmistelemassa vaihtoa, Honka-luotsi Mika Lehkosuo puolestaan kuittasi.