Naisten Ykkönen: TPS kaatui erikoisten tapahtumien ottelussa Jyväskylässä

TPS:n naisten edustusjoukkueen voittoputki katkesi Jyväskylässä, kun kotijoukkue JyPK nappasi 3–1 (1–0)-voiton. Mustavalkoisten tappioon jäi ikävä sivumaku tilanteesta, jossa Tepsin Saija Östlund ajettiin kentältä.

Ottelun avausmaali syntyi 14. minuutilla, kun JyPK:n Alma Forsten esitteli todellisen unelmalaukauksen rangaistusalueen ulkopuolelta. Vastustamaton laukaus painui maaliin vasemman pystytolpan kautta.

Ennen maalia oli TPS:llä omat tilaisuutensa johto-osuman tekemiseen, mutta kerta toisensa jälkeen tuloksena oli joko ohilaukaus tai jyväksyläläisten maalivahti Satu Pitkäsen torjunta.

– Ottelun alussa pelaajat päättivät lähteä peruuttelemaan ja vetäytymään vastoin alkuperäistä suunnitelmaamme. Meillä oli ajatuksena ottaa JyPK:lta tila ja aika pois ylhäältä prässäten. En tiedä mistä tämä johtui, märästä kentästä vai mistä, TPS:n päävalmentaja Akusti Salonen manasi.

JyPK:n maalin jälkeenkin TPS loi parisen maalipaikkaa, mutta pallo ei vain pomppinut suotuisasti. TPS sai ottelun tasanumeroihin lopulta toisella puoliajalla, 64. minuutilla rangaistuspotkusta. Viivi Spetsiä rikottiin ja Saija Östlund ampui 11 metristä pallon tarkasti oikeaan yläkulmaan.

– Tasoitusmaalin jälkeen tuli 10 minuutin jakso, jossa meillä oli jostain syystä hurja kiire, mikä näkyi hervottomana flipperipallona. Pelissä oli enemmän vauhtia kuin järkeä ja tuloksena turhia pallon menetyksiä, Salonen sanoi.

Tuon etsikkoajan onnistui JyPK hyödyntämään iskemällä tulostaululle numeroiksi 2–1. Maali syntyi Henni Rinkisen heittämästä rajaheitosta, josta Maija Merosen kantapääkikka löysi Pauliina Pirisen. Pirinen laukoi tarkasti vasemmalla jalallaan pallon alakulmaan.

– Teimme 2–1-maalin jälkeen taktisia muutoksia peliimme ja saimme hieman painetta vastustajan päätyyn, Salonen kertoi.

Ottelun 77. minuutilla nähtiin kamppailun erikoisin tilanne. Ottelun erotuomari antoi rikkeestä TPS:n Östlundille varoituksen. Käytyään keskustelemassa tilanteesta avustavan erotuomarin kanssa, päätti hän nostaa Östlundille vielä punaisen kortin. Jälkikäteen selvisi, että tuomaristo oli merkinnyt Östlundille varoituksen jo aiemmasta tilanteesta, vaikka rikkeen oli tehnyt Fanny Lindholm.

Keskustelua herätti myös ottelun 54. minuutilla tapahtunut tilanne, jossa erotuomari vihelsi liian aikaisin pelin poikki ja siten JyPK:ltä jäi 2–0-maali hyväksymättä. Tuomari puhalsi pilliinsä vapaapotkun merkiksi vetohetkellä, kun pallo oli leijailemassa TPS:n maaliin. Lisäksi TPS:n rangaistuspotkukin syntyi joidenkin mielestä kohtuullisen kevyin perustein.

– Kunnioitan ottelun lopputulosta, mutta erotuomarin virhe vei meiltä mahdollisuuden nousta pelissä tasoihin. Tämä punainen kortti oli virheistä selkeästi ottelun isoin, Salonen sanoi.

Päätösnumerot syntyivät vain viisi minuuttia punaisesta kortista. TPS pelasi tilanteessa kahden pelaajan alivoimalla, sillä ulosajetun pelaajan lisäksi kenttärajojen ulkopuolella oli yksi pelaaja hoidettavana. JyPK sai rakennettua nopean vastahyökkäyksen vasemmalta laidalta, ja lopulta Pirinen viimeisteli sateisella Harjun stadionilla toisen maalinsa.

Tappio katkaisi TPS:n kolmen ottelun voittoputken. Tappiosta huolimatta turkulaisjoukkue jatkaa sarjan kärjessä 30 pisteellä. PKKU on toisena 27 pisteellä. Kolmannen peräkkäisen voittonsa ottanut JyPK nousi 20 pisteeseen ollen sarjataulukossa kolmantena.

– Tämä oli nyt toinen vierasottelu, jossa emme toteuttaneet ennakkoon sovittuja suunnitelmiamme, vaan aloimme tekemään omia juttuja. Tähän on puututtava, sillä jos alamme näin pelata, ei tulosta tule, Salonen kommentoi.

TPS:n kausi jatkuu ensi lauantaina 23.7. kello 13 Yläkentällä pelattavalla ottelulla KuPS Akatemiaa vastaan.

Kuva: Janne Hirvensalo