Miehet: Ykkösen ylempi loppusarja käynnistyy sunnuntaina Gnistanin vieraana

16.09.2023 13:45

Miesten Ykkösen runkosarja on pelattu ja edessä ovat loppusarjojen ratkaisupelit. Turun Palloseuran kausi jatkuu ylemmässä loppusarjassa, jossa kuusi parasta joukkuetta taistelee suorasta liiganoususta ja paikoista monivaiheiseen nousukarsintaan. TPS:n osalta loppusarja käynnistyy sunnuntaina Helsingissä Gnistanin vieraana. Ottelu Gnistan–TPS käynnistyy Oulunkylä 1 -kentällä kello 17.00.

Ykkösen runkosarjassa TPS sijoittui neljännelle sijalle. Kauden alku oli hankala: seitsemän ensimmäistä peliä tuottivat Tepsille viisi sarjapistettä. Tämän jälkeen tapahtui iso muutos, sillä seuraavat kymmenen peliä TPS pelasi ilman yhtään tappiota, venyttäen keskikesällä voittoputkensa pisimmillään kuuden ottelun mittaiseksi. Runkosarjassa TPS oli lopulta koko sarjan eniten maaleja tehnyt joukkue 40 osumallaan.

– Kausi alkoi siitä, että lähdettiin rakentamaan uutta. Valmennus vaihtui ja tuli muutoksia joukkueeseen. Ihan alkukaudesta meillä ei vielä ollut paras kokoonpano jalkeilla: Samba Benga saatiin mukaan vasta toukokuun puolivälissä ja Matias Kivikko Arraño sekä Riku Riski tekivät vielä tuloaan loukkaantumistensa jäljiltä, kertaa TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

Kauden käännekohtana Laurikainen pitää Seinäjoella 21. toukokuuta pelattua vierasottelua SJK Akatemiaa vastaan ja sen jälkeen joukkueen pelitapaan tehtyjä muutoksia. Ottelu SJK Akatemiaa vastaan päättyi seinäjokelaisten 1–0-voittoon. Seuraavassa kotipelissä SalPaa vastaan Laurikainen marssitti kentälle viiden puolustajan alakerran perinteisen neljän linjan sijaa. TPS siirtyi näin kolmen topparin systeemiin. Yli kahden kuukauden mittainen tappiottomien pelien putki käynnistyi toukokuun lopulla, kun SalPa kaatui Veritas Stadionilla 2–1.

– Kevään SJK-peli, ja varsinkin sen toinen puoliaika, oli meiltä ylivoimaisesti kauden huonoin esitys. Siihen oikeastaan kulminoituvat ne meidän muutoksemme, mitä sitten tehtiin. SJK-pelissä ajettiin vielä sisään niitä pelaajia, jotka olivat osittain keskenkuntoisia tai tulivat vasta myöhemmin joukkueen mukaan. Sen jälkeen vaihdettiin pelitapaa ja lähdettiin kehittämään sitä sellaiseksi, että se sopii tämän joukkueen pelaajille, Laurikainen taustoittaa.

Ykkösen ylemmässä loppusarjassa pelaavat TPS:n lisäksi runkosarjan voittanut EIF, Gnistan, MP, SJK Akatemia ja HIFK. TPS:n kautta kuvaa hyvin se, että kauden ensimmäisellä puolikkaalla Tepsi saalisti sarjan muilta top 6 -joukkueilta viidestä keskinäisestä kohtaamisesta yhteensä yhden pisteen. Kauden jälkimmäisellä puolikkaalla TPS voitti jokaisen keskinäisen ottelun top 6 -joukkueita vastaan.

– Marginaalit ovat tässä sarjassa tosi pieniä. Sen tappiollisen SJK Akatemia -pelin jälkeen meillä ei ole ollut pelillisesti hätää oikeastaan missään ottelussa, jos katsotaan pelillistä dataa tulosten takana. Se kahdeksan pisteen ero, mikä meillä nyt on kärkeen, on lopulta monesta asiasta kiinni. Yläkentällä pelatussa ensimmäisessä Gnistan-kohtaamisessa pelasimme tunnin vajaalla. SalPa-vieraspeli oli sellainen ohipeli, mitä ei voi käsittää. Meillä oli pallonhallinta ja muutkin tilastolliset muuttujat puolellamme. KäPa-vieraspelissä me olimme selkeästi parempi joukkue, mutta emme saaneet KäPan puolustusta murrettua ja he tekivät vastahyökkäyksistä maalinsa. Toki on sanottava, että pitkän kauden aikana mekin olemme voittaneet jonkun pelin niin, että pallo on niin sanotusti pomppinut meille tai että me olemme jostain inhimillisistä virheistä hyötyneet, Laurikainen sanoo.

TPS profiloitui runkosarjan aikana erittäin kovaksi kotijoukkueeksi, päästyään pelaamaan Veritas Stadionin uudelle tekonurmialustalle. Yhdeksästä Veritaksella pelatusta kotipelistä TPS voitti kahdeksan ja pelasi kertaalleen tasan. Vahvasta kotivireestä huolimatta kauden toistaiseksi parhaimman pelinsä TPS pelasi vieraissa, kun joukkue voitti sarjakärki Gnistanin vieraskentällä puhtaasti 3–0.

– Sanoisin, että se oli kaikilla mittareilla mitattuna koko sarjan kauden paras peli. Gnistan oli siinä pelissä tosi hyvä, me vielä parempia. Pelattiin erinomainen peli, ehdottomasti meidän kauden paras pelimme. Gnistanillakin oli siinä omat paikkansa, mutta me pystyimme pelin itsellemme kääntämään.

Tepsin riveissä Ykköstä on tällä kaudella pelannut 12 TPS-kasvattia. Uusia vastuunkantajia alkaa askel kerrallaan nousta edustusjoukkueeseen. Tepsin nuorista tulokkaista eniten vastuuta on saanut 17-vuotias keskikenttäpelaaja Aapo Boström. Boström nousi täksi kaudeksi edustusjoukkueeseen TPS:n GANT-akatemian kautta. Nuori pelinrakentaja on kuluvalla kaudella pelannut 16 Ykkösen ottelua ja ollut neljästi avauskokoonpanossa.

– Aapo on tehnyt vahvan sisääntulon miesten peleihin. Hän on kauden alusta asti ollut potentiaalinen avauksen pelaaja. Aapon lisäksi muutkin nuoret akatemiapelaajamme tekevät taustalla tuloaan. Helénin Onni on varmastikin seuraava, joka isommille peliminuuteille murtautuu. Veeti Pohtio ja Eero Uusitalo ovat myös nostaneet koko ajan tasoaan lähemmäs Ykkösen vaatimuksia ja saaneet hyvin vastuuta TPS Akatemian riveissä Kolmosessa.

TPS päätti Ykkösen runkosarjan kaksi viikkoa sitten Mikkelissä. Runkosarja päättyi voitokkaasti, kun Tepsi nappasi pisteet mukaansa 1–0-voitolla. Voiton myötä MP:n ja TPS:n ero sarjan kolmos- ja nelossijoilla on ennen loppusarjaa vain yksi piste.

– Se peli oli tosi tärkeää voittaa, ettei Mikkeli päässyt karkuun. Kolmossija on täysin haarukassa ja sen tuomaa ensimmäisen karsintapelin kotietua tavoitellaan nyt ensimmäiseksi. Panoksellisia pelejä on tulossa koko loppukauden ajan. Peli kerrallaan lähdetään loppusarjaa pelaamaan ja katsotaan, millaiseksi tilanne kehittyy, Laurikainen pohjustaa lähtökohtia.

Runkosarjan päätöspelin jälkeen TPS piti pienen huilitauon ja palasi sen jälkeen hyvällä energialla takaisin treenikentille. Jonkin verran muutoksia päävalmentaja Laurikainen joutuu tulevan sunnuntain peliin tekemään, sillä TPS:ltä on sivussa kolme avauskokoonpanon pelaajaa: loukkaantunut laitahyökkääjä Riku Riski ja korttitilin täyttymisen vuoksi pelikiellossa olevat hyökkääjä Alhaji Gero ja toppari Samba Benga.

– Pidettiin MP-pelin jälkeen pieni loma. Sen jälkeen palattiin kevyesti harjoittelemaan viime viikon lopulla. Tämä viikko on sitten painettu taas täydellä teholla ja valmistauduttu loppusarjan avauspeliin. Fiilis joukkueen pukukopissa on hyvä ja treenikentällä on keskitytty täysillä tulevaan peliin. Meillä on hyvä kilpailutilanne, ja poissaolot avaavat näytönpaikkoja joillekin muille pelaajille.

Ykkösen runkosarjan sarjataulukko

 1. EIF 48 p.
 2. Gnistan 48 p.
 3. MP 41 p.
 4. TPS 40 p.
 5. SJK Ak. 39 p.
 6. HIFK 30 p.
 7. SalPa 26 p.
 8. JäPS 21 p.
 9. FF Jaro 21 p.
 10. KäPa 20 p.
 11. KPV 15 p.
 12. JJK 12 p.

Su 17.9. klo 17.00 Gnistan–TPS, Helsinki.

Ruutu näyttää ottelun suorana lähetyksenä.