Masku oli ÅIFK:ta parempi Kakkosen derbyssä

Masku-ÅIFK 2-0 (0-0)

Kauden kolmas ja viimeinen Kakkosen Turun alueen derby pelattiin Maskun maalaismaisemassa Taponkedon viheriöllä perjantaina. Vierailija ÅIFK oli saanut kokoonpanoonsa yhteistyöseura TPS:stä 17-vuotiaan puolustajalupauksen Aleksi Ojanperän. Vastaavasti Maskun kokoonpanosta puuttui pelipäivänä selvinneen pelikiellon takia 35-vuotias Petteri Laaksonen, lupaus noin vuonna 1996. Masku oli ollut kauden aiemmissa koitoksissa ÅIFK:lle lyömätön vastus, vaikka pelitapahtumat ovat olleet tasaisia tai jopa ÅIFK:n hallitsemia.

Ottelun alku olikin vierasjoukkueella varsin hyvin hallussa. Syöttöpeli kulki pitkähköksi jätetyllä nurmella varsin mukavasti. Heti alussa Sami Villasen syöttö tavoitti Lucas Gabrielssonin maalin edestä, mutta ohjaus meni oikealta ohi Ville Seppäsen vartioiman maalin. Myös Hushyar Aftab oli aktiivisena ja pystyi järjestämään muutamia tilanteita, vaikka hänellä välillä olikin haasteita löytää liikkeineen samaa aaltopituutta joukkuekavereiden kanssa. Masku sai tilanteita aikaiseksi ensimmäisellä jaksolla lähinnä kulmapotkuista, joista pari olikin maaliviivalla asti. Kerran Matias Majapuron arviointivirhe tarjosi sauman Jesse Junnilalle, mutta Jere Aalto ÅIFK maalissa venytti hienosti kierteisen pallon alakulmasta. Virheensä vastapainoksi Majapuro suoritti pari kerrassaan mainiota katkoa höystettynä terävällä nousulla. Kuitenkin, ÅIFK:n lupaavista tilanteista puuttui se viimeinen määrätietoisuus joten Seppänen pääsi maalissaan oikeastaan aika helpolla Aaltoa suuremmasta tilannemäärästä huolimatta. Kapteeni Viljami Alhon pari yritystä jakson loppupuolella herättivät kuitenkin lupauksia, varsinkin vapari 25 metristä oli yllätyksellinen ja terävä, mutta Seppänen venyi alakulmaan.
Tauolle lukemissa 0-0. Derbystä huolimatta ottelun ensimmäistä jaksoa leimasi lievä pelailun maku.

Edellisessä ottelussa maalijuhlia viettänyt ÅIFK jatkoi toisen jakson alussa johto-osuman hakemista ja muutama tilanne oli mallia läheltä piti. Sami Villanen myöhästyi 10 cm Lucas Gabrielssonin hyvästä puolikeskityksestä ja Dardan Sadikun terävä laukaus 25 metristä sujahti 10 tuumaa yli. Tunnin kohdalla Masku väläytti vaarallisuuttaan kun Aallon ja Ojanperän lievästä kommunikaatiokatkosta johtuen Niklas Harjula survoi pallon maaliin asti, käyttäen keinoja laittomia tosin, tehden sen siis käsin. Edellisen derbyn hattutempullaan ratkaissut Santeri Suvala alkoi nousta esiin keskialueen väännöissä. Seuraava tilanne tuli kuitenkin 62. minuutilla ÅIFK:lle kun railakkuutta peliesitykseensä Rauman OKL:stä saanut Majapuro nousi Maskun maalille asti ja pakotti Seppäsen lähijalkatorjuntaan.

67. minuutilla ÅIFK:n taivas tummeni. Suvala hommasi vaparin päätyviivan tuntumasta ja keskitykseen nousi korkeimmalle raamikas ex-ÅIFK Rasmus Holma. Pusku jäi maaliviivalle, mutta siihenkin ehti ensimmäisenä samainen Holma. 1-0 kotijoukkueelle ja persoonallinen maalilaulu soimaan. Tästä ei ehditty kunnolla toipua kun nähtiin jo ratkaisun makua. ÅIFK alakerran karkea syöttövirhe johti Suvalan katkoon parissakympissä ja mies näytti kliinistä laukaisuvoimaansa painaen pallon alakulmaan 2-0. Lopussa ÅIFK yritti hakea voimaa vaihtojen kautta, mutta sinänsä pirteät yritykset eivät johtaneet onnistumisiin. Rutinoituneen Maskun henkinen yliote piti kokeneen Toni Järvisen johdolla. ”Järälle” 200 ottelua kotijoukkueessa täyteen ja Jesse Hämäläisen tasalukemat taisivat olla vielä komeammat. Hatunnoston paikka nykysuomifutiksessa.

Ei kääntynyt derbykurssi siis kauden neljännessä koitoksessa, joten tästä jäi ÅIFK:lle yksi parantamisen aihe tuleviin kausiin. Yrittämistä kyllä riitti, mutta tietty tällaisiin osin henkisiinkin vääntöihin tarvittava ekstra jäi puuttumaan. Se voisi näkyä vaikkapa äänekkäämpänä ohjaamisena ja kannustamisena kentän sisällä. Jalkapallossa kun ei ole kyse pelkästään taidosta ja taktiikasta vaan myös kommunikaatiosta peliin osallistuvien noin 30 pelaajan, 3 tuomarin ja muutaman valmentajan kesken. Mutta nämä ovat asioita jotka tulevat pikkuhiljaa, kokemusta jälleen karttui. Seuraavaksi ÅIFK mietiskelee viikonlopun yli, harjoittelee viikolla ja valmistautuu kohtaamaan Jazzin ensi sunnuntaina.